» Blog » Festina

Festina Chrono Bike 2020: Legendární kolekce inspirovaná cyklistikou

Tagy: Recenze | Festina | Pánské | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 20.4.2020 | 9 MIN

U módních značek – a milovníci Festiny mi prominou – se moc často nestává, že bychom nějakou kolekci mohli nazvat zasloužile ikonickou. Festině se to podařilo s řadou Festina Chrono Bike inspirovanou slavnou Tour de France, královnou cyklistiky. Každoročně v ní představuje několik sportovně založených modelů s atraktivním designem a Festina Chrono Bike 2020 není jiná.

S Festinou to musí být o lásce na pohled. Ne nutně první, ale rozhodně to chce vyloženě fyzickou přitažlivost. Zatímco u jiných si můžeme dovolit nechávat se postupně okouzlovat a objevovat duši hodinek, tady platí, že pokud „to tam není, už to tam ani nenajdeme“. Pro spiritualitu hodinek tady nezbylo místo, všechny ctnosti jsou cíleně vloženy do atraktivnosti dle posledních trendů a každodenního upotřebení běžného smrtelníka.

Ostatně, na hodinky s rodokmenem a děděným příběhem vyprávějící se po generace tady máme japonské ostrovy nebo Hamiltonovský Hollywood. U Festiny jsou karty vyložené pěkně na stůl a za své peníze dostaneme přesně to, co vidíme.

Festina začala s řadou Chrono Bike Tour de France v roce 2003, první limitka přišla v roce 2010, speciální edice až od roku 2016 a speciálně určené Full Black limitky pro náš trh jsou k dispozici od roku 2019.

U řady Festina Chrono Bike se můžeme spolehnout také na vlastnosti odpovídající sportovnímu charakteru celé řady. Spojitost se Starou dámou, jak se nejstaršímu závodu z Grand Tour říká, je totiž neodmyslitelnou součástí řady Festina Chrono Bike.

Tváří Festina Chrono Bike 2020 je slavný cyklista Richard Virenque

Tváří Festina Chrono Bike 2020 je slavný cyklista Richard Virenque

I letos je ambasadorem bývalý cyklista Richard Vireque, který je známý nejen jako špičkový vrchař, ale byl také členem stáje Festina na Tour de France. A Chrono Bike mu rozhodně seknou.

Festina byla 24 let oficiálním časoměřičem slavné Tour de France. V roce 2016 předala štafetu švýcarskému Tissotu. Méně už se ale ví, že Festina měla i vlastní stáj.

Festina Chrono Bike 2020

Jak jsme z minulých ročníků Chrono Bike zvyklí, také letos tady máme tři základní sestavy: hravější modely na pryžovém řemínku F20523 v osmi barevných provedeních; celoocelové modely F20522 v šesti variantách a tři modely pro milovníky tmavých úprav v podobě dvou speciálních (modré F20524 a černé F20525) a jedné limitované edice F20528.

Všech 17 modelů se může pochlubit mužnými, přesto dostatečně kompaktními rozměry pouzdra 44,5 mm v průměru, 13 mm výšky a 52,75 mm délky. Sednou tak i na menší pánská zápěstí, díky poměrně bytelné lunetě ale nebudou nijak přehlíženy ani na větší ruce. O to se ostatně postará i sportovní design hodinek.

Ten je rok co rok nerozlučně spjat s cyklistikou a od začátku řady se tak designeři Festiny snaží do modelů zakomponovat drobné sportovní detaily evokující pedály, šroubky, vzor kol,… Kdo ovšem nehledá, zřejmě mu tyto občasné náznaky snadno uniknou a vlastně to vůbec nevadí.

Tváří řady Festina Chrono Bike je už několikátým rokem bývalý francouzský cyklista Richard Virenque, přezdívaný Lví srdce, který se na Tour de France proslavil především jako vrchař. Celkem horskou klasifikaci vyhrál sedmkrát a drží celosvětový rekord.

Festina, a je to pro tuto španělskou značku typické, sází na aktuální trendy a touhy zákazníků, nic, co by rozvrátilo souhru jednotlivých prvků tedy nečekejme. I přesto se možná vybaví při pohledu na korunku a tlačítka chronografu asociace na kryt ventilů kol, nebo u černých lunet plášť kola.

Vlastnosti všech modelů jsou pak ryze ve sportovním duchu. Hlavním opěrným bodem je samozřejmě quartzový chronograf, s přesností na 1 sekundu, kterou zaznamenává středová vteřinová ručka, levý subciferník sčítá až 60 minut. Pravý 24 hodinový subciferník umožní zorientovat se zda je noc či den, spodní převzal funkci ukazovatele vteřin hlavního času.

Praktickou funkcí je také datumovka na šesté hodině. Jak indexy tak ručky mají luminiscenční vrstvu. Nijak neuchvátí její výdrž ani intenzita, překvapením by ale byl spíše opak. Po nasvícení se nicméně můžeme i ve tmě těšit ze slušné viditelnosti. Všechny hodinky navíc disponují voděodolností 10 barů (WR 100 metrů) a vyjma limitky mají minerální sklíčko.

Se stájí Festiny na slavné Tour de France je nechvalně spojen i dopingový skandál. Byla první, u které se v roce 1998 našly zakázané látky a odstartovala tak sérii kontrol. Některé další stáje pak odstoupily nebo byly diskvalifikovány a do cíle dojela jen polovina závodníků.

Fotky odhalí důvody každoroční popularity Festiny Chrono Bike víc (doporučuji prohlédnout bohatou fotogalerii všech modelů 2020), než následující řádky, i tak si ale pojďme podívat na letošní kolekci ještě o něco detailněji.

Chrono Bike 2020 F20523 na pryžovém řemínku

Jsou to právě pryžové řemínky, které udávají barevný tón této části kolekce. I když u číselníků najdeme jen černou a světlejší odstíny modré, v detailech se tady mohla Festina opět vyřádit.

Festina Chrono Bike 2020 F20523 na pryžových řemíncích jsou plné barev

Festina Chrono Bike 2020 F20523 na pryžových řemíncích jsou plné barev

Samotné řemínky jsou z poměrně silné pryže, měkké, poddajné, velmi příjemné na kůži. Pěkným bonusem je úprava obou poutek tak, aby byly vždy na svém místě. U prvního jsou to drážky řemínku, u druhého je to upevnění ke konci druhé strany řemínku pomocí výstupku.

Pryžový řemínek je velmi pohodlný, s kovovou přezkou a úchytem pro poutka

Zapínání je klasicky na trnovou, a nutno pochválit i ocelovou, sponu. Výkroj u pouzdra vypadá sice pěkně, praktickou nevýhodu ale tuší každý, kdo si rád sem tam řemínek vymění. U Festiny se bude jen horko těžko shánět neoriginální náramek, který k hodinkám sedne, mnohem spíše bude muset sáhnout po originální náhradě, která má svou cenu.

Barvy náramků jsou rozhodně zásadním prvkem každého modelu. Podle nich jsou doladěné detaily jednotlivých číselníků, ať už kontrastně, nebo v přesně totožném odstínů. Samotné číselníky jsou díky subciferníkům sice rušné, ale pořád velmi přehledné.

Ocelové pouzdro s výrazně zkosenými nožkami si ponechalo stříbrnou barvu, luneta je ovšem v černé PVD úpravě. Díky tomu jsou i výraznější barvy jako je žlutá nebo blankytně modrá dostatečně ukotveny, aby nepůsobily pouťově.

Výsledný efekt spojení ocelového těla, černé lunety a takticky zvolené dominantní barvy se dostaví okamžitě. Evokuje odvážnost, lehkost, závodní dresy a sportovního ducha.

Chrono Bike 2020 F20522 na ocelovém náramku

Lehké pryžové řemeny se k sportovním hodinkám hodí perfektně, ale mnozí majitelé mi dají za pravdu, že ocel je zkrátka ocel. Přitom za poměrně slušný tah si tady připlatíme jen dvě stovky.

Festina Chrono Bike 2020 na ocelovém náramku F20522

Festina Chrono Bike 2020 F20522 na ocelovém náramku

Ocelový náramek kombinuje broušené plochy s lesklými liniemi po obou stranách. Stejný motiv přechází povedeně také přes kryt překlápěcí spony, na kterém najdeme i decentní podpis Festiny. Jednotlivé články jsou po stranách zahlazeny, vnitřní detail mezi jednotlivými články už skládanou strukturu prozrazuje, v cenové kategorii pěti tisíc si ale není na co stěžovat.

Ocelový náramek s překlápěcí sponou střídá broušenou a leštěnou plochu

Ocelový náramek s překlápěcí sponou střídá broušenou a leštěnou plochu

Určitým kamenem úrazu tady může být barevná variabilita číselníků a jejich detailů. V tomto bodě Festina pravidelně zklame rok co rok nejednoho fanouška. Odvážnější barvy totiž zůstávají výsadou modelů na pryži, ty na ocelovém tahu jdou od povinné černé a nejvýš se odváží k světle modré a doplňující barvy se drží při zemi. Ocelová verze je celkově pojatá konzervativněji se snahou o univerzálnější dojem.

Celkem 6 modelů v celoocelovém provedení se od letošních variant s gumovým řemínkem liší i v několika designových detailech. Uspořádání číselníku zůstalo, máme tady jednoduché indexy ponechány v kovové barvě s luminiscencí, jediná 12. pozice je vyznačena výraznou arabskou číslovkou. U všech najdeme výraznou červenou středovou ručku pro stopovaný čas a tři propojené subciferníky se zakomponovanou datumovkou.

Změnu vidíme na vnitřní lunetě, která u Chrono Bike F20523 s pryžovým řemenínkem patřila tachymetrické lunetě a barevnější úpravě ladící s řemínkem. Tady najdeme vyznačený název řady Chronobike s 60kovou stupnicí a šipkou. To si vyžádalo – nebo umožnilo – čistší číselník bez názvu řady, pouze s logem Festiny. Luneta hodinek postrádá černou úpravu, zůstala v ocelové barvě, opět s designovým prvkem minutové stupnice, bez možnosti rotace, samozřejmě.

Celkový dojem pak dotváří černě vyvedené čísla minutové stupnice, korunka a kryt tlačítek. Ve výsledku tak modely v celoocelovém provedení dosáhly méně agresivního vzhledu, ale pořád se zachováním sportovní dynamiky typické pro celou řadu.

Speciální a limitovaná edice Chrono Bike 2020

Základní modely doplňují dvě speciální edice. V obou případech je hlavní a vlastně jedinou změnou barevná úprava. Pouzdro i ocelový náramek jsou buď v černočerné F20525/1 nebo metalicky modré F20524/1 úpravě. Techniku barevných úprav Festina volí vždy v podobě PVD, konkrétně iontového pokovení (IP), odolné vrstvy vytvářející dobrý vizuální dojem.

Chrono Bike 2020 nabízí dvě speciální a jednu limitovanou edici

Chrono Bike 2020 nabízí dvě speciální a jednu limitovanou edici

Obě varianty působí luxusnějším dojmem než základní ocelové verze. Je to dáno nejen tmavým kovem, ale také bronzovou, která v obou variantách vhodně sekunduje. Všechny výraznější barvy včetně červené vteřinovky tady ustoupily, s cílem dosáhnout o něco elegantnějšího stylu. Aby barevný náramek lépe vynikl, je poměr leštěných a broušených ploch opačný, a převládá tak lesklý povrch.

To se samozřejmě projeví na nepraktičnosti. A nemusíte trpět zrovna OCD, aby vás viditelnější otisk prstů na článcích dokázal vytočit. Je to ale daň, kterou za lesk a slávu v tomto případě musíme zaplatit. A když jsem u placení, PVD úprava se na cenovce podepsala zhruba třemi tisíci navíc. Kompenzací je speciální box s náhradním pryžovým řemínkem.

Pro největší fanoušky kolekce, nebo zkrátka příznivce něčeho navíc, nesmí chybět limitovaná edice Chrono Bike 2020 F20528/1. Opět je ve Full Black provedení s červenými akcenty. Kompletně černá povrchová úprava, které je u Festiny dosaženo iontovým pokovením karbidem titanu, není ale jediným lákadlem.

Model má navíc safírové sklíčko odolnější vůči poškrábání, než je tomu u minerálu a v celé kolekci patří toto výsadní právo pouze tomuto modelu. Protože se jedná o limitovanou edici, bylo jich vyrobeno přesně 500 ks a každý je číslovaný. Pouze 500 lidí na světě tak má možnost mít svou limitku Chrono Bike 2020.

Full Black edice je limitována 500 kusy

Full Black edice je limitována 500 kusy

Stejně jako speciální edice, i Full Black má dárkový box s extra pryžovým řemenem a náčiním pro domácí výměnu.

Cílová páska Chrono Bike

Recenzovat Festinu je snadné a těžké zároveň. Těžké z hodinářského pohledu, protože u Festiny, a co si budeme namlouvat Chrono Bike nejsou jiné, se nejedná o nic vzrušujícího. Nesednete si nad nimi s chronomaniakem, abyste hodinu rozebírali přednosti a nedostatky strojků nebo odkud se vzal nickname. Žádný totiž nemají. Jak bylo zmíněno v úvodu, jsou zkrátka tím, co vidíte.

Festině Chrono Bike se daří být tím, co od ní očekáváme: moderní a zajímavou sportovní kolekcí za dostupnou cenu, se širokou variací barev a určenou pro každodenní život.

A to je vlastně ten důvod, proč je to jednoduché. S Festinou máte pocit, že dostáváte něco současného, moderního, co bude dobře vypadat a pohodlně se nosit. A platí to i pro Chrono Bike, které jsou skvělou volbou, pokud hledáte nenáročné sportovní hodinky s atraktivním designem, navíc přiměřené ceny. Barevné varianty pak nabízí svobodu volby a spojení se slavnou Tour de France propůjčuje nádech něčeho vznešenějšího.

Prohlédnout fotogalerii všech modelů Festina Chrono Bike 2020

Oproti předchozím kolekcím Chrono Bike se Festina letos designově ani jinak nevydávala do neznámých končin, ale zůstala u (zákaznicky) prověřených prvků, barev a celkového dojmu. Najít vyváženost nemusí být vždy snadné, ale u Chrono Bike se to zkrátka rok od roku daří.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku