» Blog » Edox

Edox SkyDiver Chronograph Quartz recenze – Retro chronograf v moderním kabátku

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické

Jakub Pitucha | 30.9.2024 | 3 MIN

Vítám vás u další recenze. Dnes si posvítíme na novinku od švýcarské firmy Edox. Jednoho z mála osamostatněných veteránů, kde převážila individualita a svoboda nad výhodami konglomerátu. A na náš pomyslný stůl nám přistály Edox SkyDiver Chronograph Quartz 101106 vyrobené v limitované edici o 1000 kusech, připomínající historický model SkyDiver z roku 1969.

Pocit na zápěstí

Pohodlí – to jsem ucítil hned při prvním nasazení hodinek. Díky velmi příjemným rozměrům 40 mm v průměru a 45,5 mm na délku působí hodinky na mém 18cm zápěstí velmi kompaktním dojmem. Na výšku hodinky měří 13,9 mm, pocitově se ale jeví jako o něco nižší.

Na pohodlí také přídává i náramek, který je velmi ohebný a mezi články neklade téměř žádný odpor. To by mohlo lidově řečeno budit dojem tzv. "chřestýše" – nekvalitního náramku, který chrastí s vámi kamkoli se pohnete. Opak je však pravdou a i při bližším prozkoumání na mě náramek působil kvalitním dojmem, který jen potvrdily plné koncovky a plná motýlková spona s logem značky – přesýpacími hodinami.

A proč právě přesýpací hodiny? Odpověď hledejte v samotné historii značky:

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Totéž, co o náramku, mohu říci i o pouzdru hodinek. Decentní broušený povrch na číselníkové straně pouzdra doplňují leštěné boční strany, tlačítka chronografu a vrchol signované korunky. Dýnko, rovněž z části leštěné, je dozdobeno hlubokou rytinou s logem značky. Krásně vypouklé safírové sklo dotváří celkový retro dojem.

Telemetr – Archaická vychytávka

Když si důkladně prohlédneme lunetu hodinek – na dvanácté hodině najdeme nápis "TELEMETR". Ten se spolu s tachymetrem, pulzometrem a dalšími... metry řadí k možnostem využití chronografu (stopek). Telemetrická stupnice pak slouží zejména k určování vzdálenosti, a to na základě rozdílných rychlostí světla a zvuku.

A co pomocí telemetru můžeme zjistit? Třeba vzdálenost blesku, kdy při samotném záblesku chronograf zapneme a při zahřmění stopneme. Na telemetrické stupnici pak odečteme vzdálenost bouřky (blesku).

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnice
21.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnice

V oblacích i ve vodě

I když by název SkyDiver mohl evokovat hodinky pro příznivce aviatiky, opak je pravdou a hodinky vycházejí vstříc i těm, kteří se odhodlají pod vodní hladinu. Přesná voděodolnost pak činí úctyhodných 300 m.

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Jenom quartz??

A dostávám se k té nejpalčivější otázce ohledně dnešních hodinek. V hodinkách totiž tiká "pouhý" quartz. Přesněji švýcarská Ronda.

A to může být pro některé bod, přes který nejede vlak. Ale říkám si proč. Na quartzu nemusí být nic špatného, a třeba lidé začínající s hodinkami jej určitě ocení víc i díky jeho bezprostřednosti, jednoduchosti nošení a odolnosti. Nejednomu z nás (včetně mě samotného) se již určitě podařilo, že dokázal své milované „mechaniky" pohřbít jen jedním nešikovným pohybem.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Další věc je cena. Hodinky jsou totiž na svůj druh pohonu dražší oproti konkurenci. Je však důležité si říci, že pokud bychom chtěli chronograf mechanický, budeme si muset minimálně o dalších 20 tisíc připlatit.

Vyšší cenu si ale já sám opodstatňuji zejména samotným způsobem fungování značky. U Edoxu si totiž na rozdíl od jiných švýcarských konkurentů (jako třeba Certina nebo Tissot) nekupujete hodinky... ale značku.

Značku, která si i v dnešní době stále drží svobodu. A za svobodu a individualitu si bohužel člověk musí připlatit.

Hodinky proto nebudou pro ty, kdo jenom jednoduše "chtějí koupit hodinky"... Ale pro ty, kteří jsou v hodinkovém světě trochu déle, je jim příběh značky Edox sympatický a známý a chtějí mít něco "jiného". Právě takové dnešní Edox SkyDiver Chronograph Quartz příjemně potěší. Tak jako mě samotného. Jedná se totiž o opravdu krásné, kompaktní, dobře nositelné hodinky, které nemusíte sundávat ani při letním potápění.

Hodinky jsou navíc dodávány spolu s cestovním pouzdrem, peněženkou a koženým řemínkem v barvě číselníku.

Zdroj fotografií: Hodinky 365

Mohlo by vás dále zajímat:

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
14.5.2024 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale pro smrtelníky s menším zápěstím
20.1.2024 - Aleš Pavelek
Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale pro smrtelníky s menším zápěstím

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák
16.4.2024 - Jiří Hons
Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku