Doba regenerace – Co to je a jak ji chytré hodinky vyhodnocují

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 3.6.2024 | 1 MIN

Při tréninku by se člověk měl unavit. To je asi jasné. Ale taky se to může zvrtnout a únava může být nebezpečná. A pokud tomu tak je, není dobré jít další den znova "do akce". A proto máme chytré hodinky, aby nám to řekly.

Doba regenerace nám ukazuje, za jak dlouho budeme ve stoprocentním stavu. Nikoli připraveni na trénink, ale opravdu ve 100%, závodním stavu. Tato doba se kumuluje s naším tréninkovým zatížením a roste až do doby, dokud si nedáme pauzu.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Tuhle metriku nám samozřejmě ovlivňuje mnoho faktorů a nejvíce ovlivňující metriky jsou následovné – tepová frekvence, tempo, čas, kilometráž. Dle těchto metrik se doba regenerace počítá v tréninku. Jakmile ale například tepová frekvence měří špatně (utažení hodinek, špatný snímač ze zápěstí), najednou může doba regenerace zbytečně narůst a nemusí vůbec korespondovat s realitou. A tak zůstává kromě této doby v akci i hlava a pocit, jak se doopravdy cítíme.

Po tréninku nám tuto hodnotu velice ovlivňuje naše životospráva – spánek, variabilita srdečního tepu či stres počítaný právě na základě VST. Špatný spánek, stres a nízká variabilita srdečního tepu může dobu regenerace prodloužit a naopak skvělý spánek, nízká míra stresu a vysoké VST dokážou dobu regenerace zkrátit.

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

Regenerace je velice důležitá a dá se říct, že pokud ji budeme zanedbávat, tak se nemusíme nikdy zlepšit. Pokud tedy budete své tělo pouze ničit na trénincích a nedáte mu možnost opravit svaly a problémy, můžete si koledovat o únavovou zlomeninu, záněty a další nepříjemné problémy, které vás můžou v konečném výsledku zpomalit více, než jeden den volna.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře