» Blog » Garmin

Jak vypadá můj běžný den s chytrými hodinkami Garmin?

Tagy: Testy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 12.6.2024 | 8 MIN | 16x komentář

V našem magazínu najdete recenze produktů, popisy jednotlivých funkcí či senzorů a také porovnání různých hodinek mezi sebou. Jak ale hodinky používáme doopravdy každý den? V článku vám představím svůj den s Garmin Fenix 7X PRO.

Ahoj, mé jméno je Matěj a kromě toho, že chytré hodinky Garmin nosím už více než 10 let, je taky už pár let i testuji a recenzuju. Ve svých recenzích se snažím být co nejlepší jak v technických pojmech, tak i v reálných doporučeních, které lidi zajímají stejně nejvíce. Ale jak hodinky doopravdy denně používám? Pojďme na to mrknout.

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Kdysi byly sporttestery a slovo smartwatch neexistovalo

Ačkoliv se nekategorizuji jako starý člověk, pamatuji doby, kdy slovo smartwatch neexistovalo a lidi na sport používali sporttestery. A zde začíná i moje cesta spojená s chytrými zařízeními.

Začíná u značky, která v hodinkovém světě už skoro upadla do zapomnění – Sigma, konkrétně model PC 25. 10, který byl označován jako pulsmetr a sporttester. Co si budeme, tyhle hodinky jsem měl rád – stylová oranžovo-šedá barva a ještě k tomu hrudní pás s určováním zón tepové frekvence. Velký high tech byl pro mě posun k hodinkám Sigma RC 14.11., které pomocí hrudního pásu s akcelerometrem uměly spočítat i uběhnutou vzdálenost. S reálnou vzdáleností to nemělo nic společného, ale byl to posun!

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

Pak už ale přišel na scénu Garmin a první hodinky, které jsem od nich zkoušel, byly vlastně táty. A byl to Forerunner 410, moje poprvé s GPS hodinkami. Ale opět to nebylo jen tak. V té době šel Garmin raketově kupředu a snažil se udělat dotykové zařízení. Tedy dotykový prstenec okolo displeje. Pak jsem celkem dlouho používat Forerunner 310XT – legendární triatlonovou mašinu a nakonec pak Fenix 3, Forerunner 245, 945, a Fenix 7 a 7 PRO.

Průřez mým hodinkovým životem

Průřez mým hodinkovým životem.

Mezi poslední "várkou" hodinek byl nějaký ten Polar, Suunto a první GPS hodinky z Decathlonu, které jsem měl vždy možnost testovat. No a přímo tady v hodinkách mi prošly pod rukama snad všechny hodinky, které prodáváme.

Dá se tedy říct, že už s hodinkami pár let funguji a dokážu je rozumně použít přes celý den. A teď ten správný čas – mrknout se na moje užití hodinek přes den – je teď!

Vše začíná už v posteli

Jelikož se snažím omezit záření okolo sebe, snažím se mít telefon vždy mimo místnost, ve které spím. Hodinky tedy používám každodenně jako budík. Pípání v kombinaci s vibrací je dostatečně silné a vzbudí mě z jakéhokoli "komatózního" stavu.

Po probuzení pak mrknu na ranní zprávu, ve které mě nejvíce zajímá hodnota spánku, tepová frekvence a noční průměr variability srdečního tepu. Poté, pokud je něco zle, podle pocitu provedu ranní snímek zdravotního stavu, který mi za dvě minuty klidu řekne aktuální průměry tepové frekvence, pulzního oxymetru, stresu, VST a dechu. Tento rituál dělám zejména kvůli náročnosti tréninkového plánu a možnosti nemoci či přetrénovanosti. Pokud by hodnoty nevycházely ideálně, můžu tedy kdykoli upravit trénink.

Poté co vstanu se snažím na hodinky chvíli nekoukat, ať mi nenarušují rutinu a soustředím se na věci, které mám udělat atp. Sem tam může přijít nějaká notifikace, ale snažím se ji spíše vytěsnit, než koukat na hodinky.

Jednou mi takhle ráno psala přítelkyně, že našla mé žabky u ní v autě a že mi je nechává pod koly mého auta. Já jsem si to nepřečetl, odjel do práce, pak na víkend pryč a bylo po žabkách... Někdy má ignorování notifikací své nevýhody.

Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami

Jak chytré hodinky monitorují spánek?
13.7.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky monitorují spánek?

Přesun do práce – V závislosti na dnu využívám i hodinky

Podle aktuální nálady a časových možností vybírám mezi cestou běžmo, kolmo či autem. U prvních dvou zapínám první aktivitu dne a začínám svůj trénink a den. Pokud jedu autem, hodinky zůstávají na ruce pouze jako časový údaj, na kterém jsem celkem závislý.

Hodinky noste určitě, ale i když jedete jen do práce, prosím noste i helmu!

Hodinky noste určitě. A i když jedete jen do práce, prosím, noste i helmu!

Mimochodem, při sportovní aktivitě mám hodinky nastavené tak, ať mi nechodí nic jiného, než jen SMSky a hovory. Žádné rozptylování sociálními sítěmi. A upřímně, pokud to není prezident (on anebo přítelkyně), šéf anebo otec, tak hovory nepřijímám.

Pracovní doba – Hodinky používám v práci i k práci

Jelikož se moje práce motá skoro výlučně okolo chytrých hodinek, není asi záhadou, že s nimi hodně manipuluji v práci. Ať už s různými hodnotami, GPX soubory z tréninků k porovnání s dalšími hodinkami, anebo prostě jen jako náhled notifikací, když vám volá třeba obchodní zástupce s nějakou novou peckou, co má vyjít.

A často mívám v práci pro jistotu hodinky dvoje

A často mívám v práci pro jistotu hodinky dvoje.

Pokud se nacházím zrovna na prodejně, často nemůžu mít telefon někde na očích anebo v kapse, a tak mi hodinky slouží jako pravá ruka notifikací, kdy můžu vyhodnotit, zda jsou důležité a měl bych si pro telefon zajít, anebo zda jde o nějakou prkotinu. U Android telefonu jsem často využíval i možnost přednastavených odpovědí, které jsem si upravil podle sebe. Člověk mohl dát hned vědět co a jak.

Nejblíže je tomu teď Garmin Messenger, který funguje i na iOS, ale i ten má své mouchy...

Nejblíže je tomu teď Garmin Messenger, který funguje i na iOS, ale i ten má své mouchy...

Garmin Messenger – Komunikace přes chytré hodinky i v rámci iOS!
3.5.2024 - Dominik Hok
Garmin Messenger – Komunikace přes chytré hodinky i v rámci iOS!

A pokud se někdy v práci rozčiluju (což se mi samozřejmě nikdy nestává), dám si kolo dechových cvičení. A pak je všechno tak, jak má být.

A pokud se ptáte na vystoupaná patra, denní počet kroků a další fitness věci, nejsem úplný zastánce těchto metrik, a tak mám upozornění na zdolání vypnuté, stejně jako upozornění na nečinnost.

Odpolední trénink – Hlavní část dne pro hodinky

Pokud jsem zrovna zdravotně v pořádku, snažím se sportovat každý den – a díky svému zaměření často běhám. Teda, kromě kola vlastně jen běhám. Takže z práce mě čeká buďto přesun pod kopec, výběh z práce, anebo přesun a výběh z místa, kde bydlím.

V tu chvíli hodinky potřebuji nejvíce z celého dne. Zapínám danou aktivitu (tedy běh nebo trailový běh), pouštím třeba nějaký specializovaný trénink (intervaly, nízkotepový trénink atp...) a vybíhám. Hodinky kontroluji u běhu celkem pravidelně. Ať už z důvodu tepové frekvence, wattů, intervalů anebo třeba i spuštěné navigace, když se rozhodnu ztrácet tam, kde bych už to beztak měl dávno znát.

Často po tréninku rovnou zamířím do nejbližšího obchodu a nakoupím si, ať spojím příjemné s užitečným a nemusím pak znova někde cestovat. A proč to říkám? Pokud běžím někde "okolo baráku" neberu si s sebou telefon a nenechávám se ničím rušit. Trošku riskuju, ale věřím, že se znám dobře. No a když chci nakoupit, platím výlučně jen kartou v hodinkách. Protože není nic jednoduššího.

Skóre vytrvalosti – Jak číst tuto hodnotu?
28.5.2024 - Matěj Urbaczka
Skóre vytrvalosti – Jak číst tuto hodnotu?

Skóre běhu do kopce – Co znamená tato hodnota?
29.5.2024 - Matěj Urbaczka
Skóre běhu do kopce – Co znamená tato hodnota?

Po příchodu domů samozřejmě zkontroluju hodnoty z přístroje. Koukám hlavně na poměr tempa, času, tepové frekvence a převýšení. Hodinky mi nabízí pouze hodnoty. To, jestli jsou dobré anebo špatné, nejlépe zhodnotím jen já sám. Pokud si na to netroufnete, existuje spousta parádních funkcí, jako třeba tréninkový efekt, skóre vytrvalosti, skóre do kopce, odhad VO2 Max a tak dále. Nemusíte si tedy lámat hlavy a stačí nechat dělat přístroj jeho práci.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Tréninkový efekt – Co to je?
23.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkový efekt – Co to je?

Podrobnější práce s daty? Určitě, ale na PC

Pokud již sedám k vyhodnocení tréninků, nejsem líný a spustím PC, kde hodnoty vidím na velké obrazovce a můžu s nimi lépe pracovat. Jak s tréninky a daty z intervalů, tak třeba i s kalendářem nebo celkovými čísly.

K vyhodnocení používám výhradně Garmin Connect, aplikaci Strava a excelovskou tabulku, ve které některá data lépe porovnám přes vytvořené vzorce.

Kalendář v Connectu na PC je o hodně přehlednější než v telefonu

Kalendář v Connectu na PC je o hodně přehlednější než v telefonu.

Intervalový trénink je ale asi nejlepší ukázka toho, jak jsou hodnoty přehledné.

Každý interval si můžete označit a pak tedy koukat jen na užitečné hodnoty

Každý interval si můžete označit a pak tedy koukat jen na užitečné hodnoty.

Co se Stravy týče, ta funguje spíše jako místo setkávání různých lidí s různými značkami hodinek. Ale já na Stravě hodně kontroluju souhrny týdne. Přijdou mi lepší než na Garminu. Je tam totiž přehledně napsáno hned na první stránce, kolik má člověk hodinek, kilometrů a výškových metrů a nemusí to nikde hledat.

A tím končím svou část ohledně tréninku s hodinkami.

Večer patří klidu

Po tréninku a před sprchou si hodinky často na nějakou dobu sundávám. Nylonový řemínek není se sprchou úplný kámoš a hlavně nechávám odpočinou zápěstí. Chybí mi pak kousky tepové frekvence, ale to asi přežiju.

Spousty lidí pouští hodinky i na domácí cvičení, protahování, válcování a tak podobně. No, já k nim rozhodně nepatřím a na tyto aktivity si je zapnu tak jednou za uherský rok. Zajímavější mi pak přijdou přednahraná cvičení a jóga, která mi už smysl dává, protože vás hodinky provádí buďto silovým cvičením anebo naopak, uvolněním.

Já vím, není to Fenix 7X PRO, ale Garmin Tactix 7 AMOLED

Já vím, není to Fenix 7X PRO, ale Garmin Tactix 7 AMOLED.

Hodinky pak na ruku zase nandávám, protože chci sledovat spánek, noční variabilitu srdečního tepu a hodnoty srdečního tepu. No a samozřejmě – ráno mi na hodinkách zvoní budík. Těsně před spaním si často dělám ještě jeden snímek zdravotního stavu, který odráží celý můj den a "aktuální rozpoložení těla". Teoreticky bych si ho dělat nemusel a mohl bych se spolehnout jen na noční měření, ale víte co – zvyk je železná košile.

Obešel bych se bez chytrých hodinek?

Upřímně, nad touto otázku si lámu hlavu už nějaký ten pátek. Vzpomínám na tu dobu, kdy jsem si hodinky bral opravdu jen na sportovní výkon a byl jsem možná šťastnější a méně vystresovaný ze svých tělesných hodnot. A tělo pracovalo i tak skvěle. Ale taky to mohlo být tím, že v té době jsem měl na práci jen běh a nic jiného mě nemuselo zajímat.

Ty historické obrázky mě fakt baví...

Ty historické obrázky mě fakt baví...

Beru jako skvělou věc, že jdou hodinky spojit s telefonem, a tak vám zabzučí, když přijde notifikace, zaplatíte s nimi anebo jen ostatním ukážete své skvělé hodnoty spánku či tepu. A pokud je používáte takto střídmě, dá se z nich vytěžit maximum. Pokud jste ve stresu, když se špatně vyspíte a hodinky vám ukážou zlé skóre anebo nízké VST, už se stáváte otrokem a celý den je touto myšlenkou ovlivněný. A to už dobře není.

Abych se vrátil k otázce, zda bych se bez nich obešel – tak ano, obešel. Stačilo by je spustit na sportovní aktivitu, ale benefity z dalších funkcí jsou super, a proto raději pořeším "hlavu", abych nebyl z hodnot vystresovaný, než abych hodinky odložil. Další možností jsou pak náramky typu Whoop a třeba chytré prsteny, které nemají displej a člověk tak může mrknout na výsledky jen sem tam. S tím ale nemám úplně zkušenosti a myslím, že je na čase něco takového otestovat.:-)

Jak jste na tom s chytrými hodinkami vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Radekpřed 33 dny, reagovat
Ahoj, výběr aktivity běh vs trailový běh je čistě o rozlišení daných běhů nebo jsou tam jiné metriky?
Šimon Šestákpřed 33 dny
Ahoj, Radku. Rozdíl je v základních datových polích, která jsou nastavena, ale také ve vyhodnocování metrik jako třeba VO2 Max, GAP a další.
Petrpřed 30 dny, reagovat
Ahoj. Nechcete udelat video/clanek o aktualnich problemech Garminu s firmwary? Spousta zoufalych lidi na forech ma po updatu hodinky prakticky k nicemu (HR/ VST hodnoty uplne mimo). Garmin odmita relevantne komunikovat a dost mlzi.
Matěj Urbaczkapřed 29 dny
Ahoj, Petře. Bohužel, toto se teď děje i na mých hodinkách a hodnoty ne vždy odpovídají realitě. Ale bohužel s tím nejde nic jiného dělat, než čekat na nový update.:-( Video nebo článek tomuto asi nepomůže.:-(
Petrpřed 29 dny
To samozřejmě ne, ale mohlo by to varovat další uživatele (na aktuálně stabilních verzích) před updatem. Máte velký dosah :)
Liborpřed 22 dny
Jsem rad ze v tom nejsem sam. Mam Fenix 7 pro cca tyden stare a HR se mi chyta az treba po dvou kilometrech co bezim. Napriklad ale pri silovem treninku nebo badmintonu mi ukazuje HR 120bpm max ale realne hodnoty jsou cca 150bpm prumer. Jsem z toho trosku zklamany, presel jsem z Apple watch Ultra kde HR merilo mnohem presneji a spolehliveji.
Matěj Urbaczkapřed 21 dny
Zdravím, Libore. Řekl bych, že to bude jen krátké období, kdy tepovka bude blbnout, a pak již bude vše v pořádku.:-)
Liborpřed 14 dny
No je to dalsi tyden a dneska mi dosla trpelivost a hodinky odnesu na reklamaci. Neni pro me akceptovatelny abych pri behu kdy sotva dycham a leje ze me mel tep 90bpm. Ano, mohu mit chest strap ale v tom pripade nemusim mit hodinky za 20tis. Jsem strasne zklamany. Rad bych vedel co bylo mysleno tim ze se to "srovna"... achjo
Matěj Urbaczkapřed 13 dny
Zdravím, Libore. Mrzí mě, že máte s hodinkami takové problémy, zkoušel jste hodinky připojit na Garmin Express a vyhledat poslední aktualizace? Nemáte na ruce tetování, které brání prosvícení? Máte dostatečně utažený řemínek?
Liborpřed 13 dny
Jasne. Reminky jsem i menil na nylon. Zkousel jsem dat vysoko nad zapesti i na druhou stranu. Bohuzel. Tetovani take nemam i jsem si oholil ruku :-D garmin express take po posledni aktualizaci. Zkusim jeste nejak udelat factory reset.
Petrpřed 24 dny, reagovat
Ahoj. Mám dotaz k tématu. K celodennímu využití patří i jistá forma ochrany displeje. Používáte nějakou? (Jasně, u safíru netřeba). Doporučte?
Matěj Urbaczkapřed 22 dny
Ahoj, u safíru bych nelepit vůbec nic, a u mirerálu (Gorilla Glass) bych nalepit fólii. Osvědčily se mi screenshield, které zacelují nedokonalosti. Ovšem je třeba fólii dobře nalepit a nechat "zavadnout".
Markétapřed 15 dny, reagovat
Fajn článek. Mám ráda život s Garminem... Mám jeden dotaz... Lze mít při normálním používání vypnutý oxymetr, který nepotřebuji a zbytečně vybíjí baterku, ale zároveň nastavit, aby snímal jen při snímku zdravotního stavu ?
Matěj Urbaczkapřed 15 dny
Zdravím, Markéto. Ano, takto to normálně funguje. Tzn. řežim pulzního oxymetru je "ruční kontrola", ale když spustíte snímek zdravotího stavu, tak Vás oxymetr změří.
Markétapřed 15 dny, reagovat
Mám na výběr celý den, během spánku nebo na vyžádání. Zadáno mám na vyžádání. Při snímku zdravotního stavu u oxymetru nemám nic právě. Mám Garmin 255
Matěj Urbaczkapřed 14 dny
Zdravím, Markéto. Není problém v tom, že když děláte test, tak se nějak hýbete, stojíte nebo nejste úplně v klidu? V tomto případě Pulzní oxymetr nemusí zafungovat správně.

Hodinky zmíněné v článku