» Blog » Coros

Coros Vertix 2S recenze – Nový vzhled a návrat ke kořenům?

Tagy: Recenze | Coros | Chytré

Matěj Urbaczka | 27.5.2024 | 8 MIN | 3x komentář

Všichni jsme čekali za slovem Vertix trošku jinou číslici. Coros Vertix 2S je teď jakousi nadstavbou modelu vydaného už před 3 roky. Co je to bájné "S", jaké jsou novinky a jak to má nový model s přesností? To vše se v recenzi dočtete.

Coros Vertix 3. No neznělo by to lépe? Ale bohužel, prozatím jsme na modelu 2S, který nám přináší pár novinek, ale víceméně zůstává u osvědčené klasiky a nevystupuje ani trošku ze stínu Vertix 2. Co je tedy nového?

  • tři nové designy – Moon, Space, Earth
  • nový snímač tepové frekvence
  • nový panel LCD transflektivního displeje
  • mírně překopané menu a widgety
  • "Snímek zdravotní stavu" aka Welness Check

No, není toho úplně moc, ale i tak se na to mrkneme, protože stále čekám, že Coros ještě v budoucnu překvapí.

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?
18.11.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

Měsíc, země, vesmír – Barvy, které berou dech

Velkou novinkou pro hodinky jsou opravdu hezké barevné kombinace. Ono se ani nedá mluvit o barevné kombinaci, jako o jednolité krásné barvě, inspirované názvem každého modelu. Barva Moon je šedá, Earth zase modrá a Space je grafitová.

Pouzdro se nezměnilo ani o trošku, takže se opět setkáváme se sendvičovou konstrukcí obohacenou o titanovou lunetu a dýnko. Velikost pouzdra je 51 mm. Signifikantní korunka, ovládající celý přístroj, samozřejmě také zůstala a k tomu dvě tlačítka na druhé a čtvrté pozici.

Co se ale změnilo výrazně, je design krabičky, ve které jsou hodinky zabaleny. Už žádný velký a okázalý plastový kufřík, ale krásná papírová krabička, kde se vše perfektně vejde a je šetrnější k životnímu prostředí.

Novinkou jsou také dva řemínky v balení. Nejprve Coros pochválím za možnost volby – nylon či silikon, nemusíte tedy nic přikupovat. Co mě ale moc nepotěšilo, je, že silikon má normálně QuickFit upínání a nylon má pouze takový divný plastový háček na uchycení. Člověk si tedy nikdy nemůže být jistý, že správně "zaháčil" a při sundávání zase neví, jestli to nepraskne či  jestli to vlastně sundává správně.

Nicméně, váha s nylonem je 70 g a se silikonem 88 g. A dávejte opravdu pozor, až budete nylon sundávat či nandávat. Pokud vám to "sjede ze stěžejky", okraje jsou dosti ostré a celkem to bolí. Co se týče designu, tak nelze nic vytknout. Hodinky jsou krásné a můj osobní favorit je tedy barva země.:-)

Transflektivní LCD displej lepší než u Garminu?

Jako jednu z největších novinek beru u Corosu displej. Ten je jedním slovem skvělý. Coros, po vzoru Garminu, implementoval nový transflektivní LCD panel, vykašlal se na solární napájení a dosáhl maximálního kontrastu a čitelnosti. A pokud si dám před sebe svoje Garmin Fenix 7X a tyto Corosy, americký mladíček vede.

Klasikou pak zůstávají čísla. Velikost displeje je 1,4" a rozlišení 280 x 280 pixelů. Stálicí jsou také barvičky – těch je 64. Co mi hlava trošku nebere, je rozložení vzhledů. Ze startu tam jsou jen ty digitální, analog tam není ani jeden a je třeba ho dohrát z aplikace.

Pokud by vás zajímalo rozdělení polí v aktivitách, můžete začít na dvou a skončit na osmi. Je zvláštní, že nelze navolit pouze jedno pole, ale vývojářům do hlavy bohužel nevidím.

Senzory – Všechno umí, všechno znají

Senzorový balíček je zde kompletní. Barometr, akcelerometr, teploměr, gyroskop, kompas, snímač tepové frekvence doplněn o pulzní oxymetr a také Dual-Band GPS přijímač.

U snímačů slibuje Coros zpřesnění, co se GPS a tepovky týče, na skvělou úroveň. Přecijen, jsou to dva nejdůležitější senzory pro sportovce. Snímač tepovky už jsme dříve mohli vidět v hodinkách Coros Pace 3 a taky v optickém snímači na paži Coros HR Monitor.

GPSka je solidní. Nemám k tomu moc co napsat. Sem tam se "zavlnila" trošku jinak než u Garmin Fenix 7X, ale tyto drobné nuance bych asi neřešil.

Žlutá – Coros Vertix 2S, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Žlutá – Coros Vertix 2S, červená – Garmin Fenix 7X PRO

U snímače tepové frekvence to bylo podobné. Hodinky někdy nebyly schopny zaznamenat "peak" tepovky, ale jinak byly bez chyby.

Fialová – Polar H10, modrá – Coros Vertix 2S

Fialová – Polar H10, modrá – Coros Vertix 2S

Baterie – Nový model a nižší výdrž? Ano!

Coros u tohoto nového modelu trošku kontroverzně snížil výdrž baterie. A ještě kontroverzněji ji snížil i u modelu, který vyšel v roce 2021 – Vertix 2. Holt nové aktualizace asi žerou více šťávy. Pojďme mrknout na tu výdrž:

Vertix 2S
Vertix 2
V režimu smartwatche
40 dní
43 dní
Příjem signálu GPS
118 hod.
127 hod.
Příjem všech satelitů
73 hod
89 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
43 hod.
49 hod.
Příjem všech satelitů + hudba
27 hod.
29 hod.

Když se oprostím od toho, že Vertix 2 měl vydržet v režimu smartwatche 60 dní, a teď to spadlo na nějakých 43 dní, tak mi stále nejde do hlavy, jak to, že skoro stejné hodinky nemají stejnou výdrž baterie.

A dám vám ještě jednu ránu – s těmi 40 dny nemůžete počítat. Pokud zapnete tepovku na každou sekundu, vydrží to plus minus 25 dní. Coros totiž defaultně nastavuje měření tepové frekvence přes den co deset minut.

Ale abych furt jen nenadával, výdrž baterie je opravdu slušná a nabíječku nemusíte hledat sakra dlouho. Takže ty "pytlíkoviny", co tady řeším, nejsou až tak důležité.

Menu je rychlejší, widgety přehlednější

Menu zůstalo ve formě seznamu, ale oproti Vertixům 2 jsou hodinky rychlejší a přechody oku příjemnější. Takže korunkou listujete nahoru-dolů a koukáte na widgety, které hodinky nabízí. Při stisknutí korunky na hlavní obrazovce se dostanete na sportovní aktivity, historii tréninků, samotné tréninkové jednotky a fitness testy. Jako poslední v tomto menu je možnost prokliku na nastavení.

Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty
23.3.2022 - Dominik Hok
Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty

Spodní tlačítko funguje jako tlačítko zpět a pokud ho na základní ploše dlouze podržíte, dostanete se do druhého menu, kde jsou chytré a fitness funkce. Horní tlačítko pak slouží pro podsvícení displeje. Ovladatelnost je doplněná o možnost naprogramovat zkratku na horní tlačítko.

Celkově se ale hodinky ovládají skvěle a samozřejmě můžete zvolit i ovládání dotykem, pokud vám korunka a tlačítka nejsou sympatické.

Je to sportovec, to se musí uznat!

Co se sportů týče, Corosy umí za mě vše, co je třeba. Nemají žádné zbytečnosti navíc a jediné, co by někomu mohlo chybět, je asi monitoring jógy, kterou teda cvičí i outdooroví nadšenci na protažení a udržení elasticity těla.

Musím říct, že celkově hodinky při jakékoli sportovní aktivitě sedí na ruce skvěle.

Musím říct, že celkově hodinky při jakékoli sportovní aktivitě sedí na ruce skvěle.

Jinak tam samozřejmě najdete vše podstatné – běh, trail, turistiku, kolo, skialpy, triatlon, posilování... prostě vše. A pokud jste fandové Corosu, tak víte, že daty tato značka rozhodně nešetří a o svém výkonu zjistíte mnohdy více, než byste sami chtěli. Pojďme si zopakovat ty nejdůležitější:

  • Marathon Level – Číselné vyjádření vaší schopnosti rovinatého běhu na vzdálenost maratonu. Tato hodnota bere v potaz VO2 Max, laktátový práh i vaši účinnost běhu. Čím vyšší skóre, tím rychleji jste schopni v tomto momentě dokončit maraton.
  • Training Load – Číselné vyjádření dopadu tréninku na vaše tělo na základě intenzity a délky cvičení.
  • VO2 Max – Maximální množství kyslíku, které může sportovec využít při sportovní aktivitě.
  • Running performance – Vyjádření, jak dobrý byl váš běh vzhledem k vaší kondici na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový práh – Tepová frekvence či tempo, při kterém se ve vašem těle začíná ve větším množství hromadit laktát a rychleji nastupuje únava.
  • Klidová tepová frekvence
  • Base Fitness – Číselné vyjádření schopnosti těla trénovat déle a častěji ve vyšší intenzitě.
  • Load Impact – Čím vyšší číslo, tím větší bude dopad na vaše tělo a omezení při tréninku na základě únavy.
  • Fatique – Rozdíl mezi Base Fitness a Load Impact. Čím větší číslo, tím větší je přetrénování (hodnoty nad 60 už značí přetrénování).
  • Race Predictor – Předpověď výsledků na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton na základě vaší kondice.
  • Doba regenerace – Procentuální vyjádření vaší regenerace od posledního tréninku.

Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin
20.1.2023 - Matěj Urbaczka
Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin

A zobrazení dat? Takto vypadá trénink na kole, pokud nemáte wattmetr.

Moc se mi líbí ten nepatrný detail, kdy jsou údaje a pod nimi je stále šedá mapa. Běžecky jsou pak data o něco exaktnější:

Coros Training Hub v PC je prostě přehledný a nádherný!

Coros Training Hub v PC je prostě přehledný a nádherný!

Chytré funkce v čele s topomapami

Chytré funkce stále nejsou tak chytré, jak by si mnoho lidí přálo. Odpovědi na zprávy, NFC platby anebo streamovací služby prostě nečekejte.

17 490 Kč (doručíme do 24.7.)

Coros umí základ v podobě notifikací, budíků, stopek, kompasu a rozšířený základ v podobě funkce "najít můj telefon" a třeba hudební úložiště na 500 skladeb.

Součástí chytrých / sportovních funkcí jsou i mapové podklady, kdy základní layout je předinstalovaný a vy si můžete mapy obohatit stažením topografických map přímo ze stránek výrobce. Jen si na to vyhraďte pár hodin, velikosti souborů jsou docela velké, takže nějaký čas nad tím strávíte.

A je také třeba počítat s tím, že mapy nejsou tak podrobné, jako tomu je třeba u Garminu, a nejdou použít úplně na přímou navigaci. Myslím to tak, že nelze označit bod v mapě a nechat se zde navigovat. Možnost nahrát trasu tam ale je, a to je podstatné. Hodinky vás potom dokážou navigovat a upozornit vás, když sejdete z cesty.

Fitness funkce – Konečně klasické HRV!

Fitness funkce se také posunuly dopředu. A tím správným směrem. Nejprve začnu s klasikou, což jsou kroky, spánek, tep, vystoupaná patra a třeba minuty intenzivní aktivity.

Novinkou v posledních updatech, a tedy i Vertixech 2S, je pak celodenní měření stresu a noční variabilita srdečního tepu. Ta se slušně shoduje i s hodnotami Garminu či Polaru. Kromě toho Coros doplňuje své funkce o Welness Check, což je vlastně snímek zdravotního stavu, kdy vám hodinky za minutu změří průměrný tep, HRV, pulzní oxymetr a dechovou frekvenci. Stálicí u Corosu je pak EKG, které pomáhá zpřesnit hodnoty variability srdečního tepu.

Za mě je to vše, co se vám může hodit a Coros u těchto funkcí opravdu ví, co dělá.

Starý dobrý Coros je zpět!

Za mě se tímto modelem vrací Coros do své pověstné přesnosti a sportovnosti, kterou si na začátku vybudoval. Tepová frekvence a GPSka je opravdu přesná a pokud hledáte sportovní hodinky s dlouhou výdrží baterie, podrobnými sportovními metrikami a fitness měřením, Vertix 2S je pro vás tím správným řešením.

Pokud byste hledali v jiných vodách, mrkněte na Garmin Fenix 7X PRO či Epix 2 PRO, 51 mm, které mají o chloupek více chytrých funkcí, podobnou výdrž baterie a třeba podrobnější mapy. Dalšími alternativami z jiných značek by taky mohly být hodinky Suunto Vertical či Polar Grit X2 PRO.

PS: Stále jste se nedozvěděli, co je to bájné "S" v názvu, že? Asi vás zklamu, ale to "S" bohužel nic neznamená. Coros asi jen seděl na poradě a někdo řekl: "Uděláme remake dvojek s troškou úprav a dáme za to nějaké vhodné písmenko. Třeba "esko" by se mohlo vyjímat", a tak se taky stalo.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vojtapřed 50 dny, reagovat
Ahoj, jako upřímně jsou ty topomapy fakt naprd, v hodinkách je prakticky ukázaná jenom červená čára na zeleno-žlutém podkladu s šipkama. Když dojdete k rozcestí, kde trasy vedou téměř totožně ale jedna jde na horu a druhá dolu, tak na té mapce uvidíte jenom jednu trasu označenou červeně, ta druhá se tam ani nezobrazí. Párkrát už jsem takto odbočil špatně… naštěstí je super to, že hodně silně “upozorní” když se vydáte tou špatnou. Tohle by mohli kluci z Corosu vychytat. Jinak super recenze Matěji.
Martin Donátpřed 4 dny, reagovat
Ahoj, děkuju za skvělou recenzi. Jen jak Matěji píšeš o programovatelnosti tlačítka Light. (Horní tlačítko pak slouží pro podsvícení displeje. Škoda, že Coros stále nedoprogramoval nějakou volitelnou zkratku na dlouhé podržení tohoto tlačítka) Mám Coros Vertix2 při dlouhém stisknutí zkratky fungují. Nastavení najdeš v menu - system - more settings - je Light key Shortcut - a tam je možné vybrat jednu z asi 10 možností zkratky na funkce jako jsou stopky, music, map, wellnwes Check .... Ano je to omezená volba, ale to důležité tam je.
Matěj Urbaczkapřed 4 dny
Ahoj, Martine. Ano, neměl jsem hodinky aktualizované a při aktualizaci systému to tam doskočilo.:-) Jdu to přepsat.:-)