» Blog » Coros

Coros Dura – Tak trošku jiný cyklopočítač aneb návrat ke kořenům

Tagy: Zprávy | Coros

Matěj Urbaczka | 31.5.2024 | 2 MIN

Značka Coros začala "zatápět" pod kotlem spoustě firem, které se soustředily na produkci sporttesterů. Tato mladá firma šla dopředu a za pár let si udělala slušné postavení na trhu nositelné elektroniky. Teď se ale vrací ke kořenům a vydává cyklopočítač Coros Dura.

Asi málokdo ví, že dříve než značka Coros začala dělat chytré hodinky, jejich fokus byl na chytré cyklistické helmy. Takže se teď vrací ke kořenům a upřímně, popisem cyklopočítače jako "Ultimátní cyklistické dobrodružství a tréninkový společník v jednom" nastavili vysoká očekávání

Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty
23.3.2022 - Dominik Hok
Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty

Jelikož je Coros zatím tajemný jako hrad v Karpatech, musel jsem si při hledání informací trošku pomoct a něco málo i domyslet. Takže tento článek je kromě fotek dosti obecný a odráží se zde má přání, co bych v Coros Dura rád viděl.

Design – Černo před očima, ale korunka nesmí chybět

Ačkoliv je tento cyklopočítač prozatím jedna velká neznámá, celkový tvar vypadá velice nevšedně. Jediné, co se dá s jistotou říct, že to rozhodně nebude nějaký "celkem ucelený" tvar alá Edge.

Dle dostupných "černých" materiálů, které jsem pomocí editoru trošku zesvětlil, jde vidět pár drobností. První je zmiňovaný tvar a druhá drobnost je ovládací prvek – korunka. Není divu, že ji zde opět vidíme, když je to dominanta smartwatchů od Corosu. Podle všeho bude ale korunka usazena ve spodní části pravé strany pouzdra, což mi přijde docela zajímavé. Napravo bych ji čekal, ale vespod už úplně ne.

Funkce – Dozvíme se v červnu

Jak už jsem na začátku předeslal, promo slova okolo tohoto zařízení jsou docela silná a jsem zvědav, jestli tedy naplní to, co vysílají za poselství – tedy ultimátní tréninkový přístroj do nepohody.

Trošku jsem čekal přítomnost solaru, ale podle další zesvětlené fotky to tak úplně nevypadá a rozeznat lze jen nápis "Dura". Věřím ale, že funkčně budou stačit svým sokům, kterých je na poli cyklopočítačů ještě více než na poli hodinek.

Věřím ve vylepšení mapových podkladů, které budou určeny k navigaci a nejen jako "fancy podkres" pod navigaci po křivce a věřím v přidání spousty cyklistických funkcí. Dočkáme se třeba wattů čistě z přístroje bez dalších snímačů či třeba obdoby funkce ClimbPro a další?

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros
11.4.2022 - Dominik Hok
4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros

Uvidíme. Za mě je to rozhodně pecka a těším se až cyklopočítač budu mít v ruce a pořádně ho otestuju.:-)

EDIT:

Na webu cyclingweekly.com se objevily první fotky a testování tohoto produktu, a tak se konečně můžeme podívat, jak vypadá Coros Dura v normálních barvách a ne jen v černém hábitu.

Na první pohled mi přijde šílené, jak velký prostor je nad displejem, který by se dal ještě zajisté využít. Na přítomnost solaru to nevypadá, a tak mi horní prostor nedává moc smysl. Ale díky tvaru vypadá Coros Dura dost aerodynamicky a lehce.

Pokud se podíváme detailně na obrázek, vidíme zobrazení map, které nevypadá vůbec zle a doufám, že se vyplní mé navigační přání. Ale to z obrázku prozatím nepoznáme.

Jsou na obrázku watty?

Jsou na obrázku watty?

Podle telefonu, kromě toho, že trasa vypadá hodně punkově, to vypadá na přítomnost wattů. Buďto nativně v přístroji (což by bylo asi úplně poprvé), anebo pomocí připojení externích snímačů. To ale zjistíme, až budeme mít cyklopočítač v ruce.

A co vy? Jste taky zvědaví, jaká bude prvotina pro cyklisty z dílny této mladé značky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře