» Blog » Coros

Zrcadlení chytrých hodinek a telefonu? Coros představil novou aktualizaci (duben 2024)

Tagy: Zprávy | Coros | Chytré

Dominik Hok | 24.4.2024 | 3 MIN

Kdybych měl nějakou značku opatřit titulem "mistra aktualizací", rozhodně to bude Coros. Dubnová aktualizace přináší zrcadlení hodinek a telefonu, vylepšené zobrazení datových polí či závod v aktivitě.

Když pominu, že na trhu chytrých hodinek Coros vybočuje svou krátkou historií, dalším "vybočujícím aspektem" by určitě byly aktualizace softwaru pro jejich chytré hodinky. Tato americká značka totiž nevydává nové modely tak často jako konkurence, ale s každou aktualizací tak nějak omladí celé své portfolio. Nejnovější aktualizace rozhodně není výjimkou.

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros
11.4.2022 - Dominik Hok
4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros

Dubnová aktualizace přináší:

  • vylepšení algoritmu GPS pro venkovní lezecké aktivity
  • navigaci současně se strukturovaným tréninkem (intervaly) v rámci aktivity "Trail Run"
  • možnost nastavení intervalů pro běh na pásu
  • plavecké tréninky
  • zrcadlení hodinek a telefonu (datová pole a navigaci s mapou)
  • synchronizace Coros testů se Stravou
  • možnost větší konfigurace "Progress page"
  • možnost vypnutí měření stresu pro aktivity
  • možnost odstranění tras, aktivit a uložených pozic z úložiště hodinek
  • závod nastavenému tempu či času (Virtual Pacer)
  • aktivitu Bouldering
  • vylepšení datových obrazovek aktivit

S novým zrcadlením si Coros strčí do kapsy i Garmin

Vlastně nechápu, že s tím nějaká z větších značek už nepřišla dávno. Jedete třeba na rotopedu a není úplně nejpohodlnější pořád koukat na hodinky? To chápu, jsou v dost hloupém úhlu. Coros vám veškeré údaje bude zrcadlit do telefonu, který můžete mít přímo před sebou. Jednoduché, perfektní.

Možná ještě lepší fíčurkou je zrcadlení navigace. Když jedete třeba na kole a necháte se navigovat podle hodinek, které máte na zápěstí, balancujete vlastně na hranici života a smrti (s lehkou dávkou nadsázky). Dá se to vyřešit i držákem na řídítka, ale spousta lidí nemá hrudní pás a chtějí měřit srdeční tep. Coros to opět galantně vyřešil a navigaci vám zrcadlí do telefonu, takže máte přehled o trase, koukáte pořád před sebe a navíc to máte ve větším, takže rozluštění bude o něco rychlejší než na malém displeji hodinek.

Nerozumím ale tomu, proč zobrazení datových polí funguje jen pro indoor aktivity. Jsou přeci cyklisti, kteří jedou venku, nemají aktivní navigaci a chtějí mít přehled o své jízdě, ne?

Další otázkou je, jak je to s určováním polohy. Získává telefon data o poloze z hodinek nebo se aktivuje jeho GPS? Je to sporné, protože zcela očividně hodinky i telefon používají trochu jiné mapové podklady. Kdyby tedy telefon určoval na těchto mapách polohu sám, bude to hrozný žrout baterky. A když k tomu přičtu jas, který bude pravděpodobně naplno (protože jste pod širým nebem), procenta v pravém horním rohu se vám budou ztrácet před očima.

Nadpis této části je ofenzivnější vůči Garminu, ale přiznávám, je sporný. Garmin totiž má vlastní cyklopočítače, a tak pro ně z ekonomického hlediska nedává moc smysl zrcadlit údaje do telefonu. :)

Lezci budou mít lepší vykreslení trasy

Coros zapracoval na algoritmu pro lezecké aktivity a slibuje větší přesnost.

Zahraniční recenzent DC Rainmaker položil přímo Corosu zajímavou otázku: "Proč se algoritmus prostě nevylepšil pro všechny outdoorové aktivity?" Tento algoritmus ale dělá to, že vymazává body trasy, které jednoduše nedávají smysl (hodinky ustřelí třeba o pár metrů, ale o několik desítek výškových metrů níže). To by se nemohlo aplikovat třeba na trailový běh, kde by smazání bodů značně ovlivnilo výpočet tempa, rychlosti aj.

GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?
1.8.2023 - Dominik Hok
GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?

Tato aktualizace se na lezce dost zaměřuje a kromě vylepšení algoritmu se dočkali i speciálních tréninkových plánů a virtuálního koučingu. Přibyl i monitoring boulderingu s možností nastavení stupně obtížnosti (např. UIAA, Ewbank či Australian).

Když už jsme u monitoringu sportovních aktivit, osobně se mi líbí redesign datových obrazovek, kdy to Coros obohatil ikonkami, barvami, odstranil mřížku atd. Drobnost, ale efektní.

Kamarádi běžci jsou na vás moc rychlí nebo pomalí? Závoďte proti hodinkám!

Tuto funkci už konkurence nějakou dobu má, ale v podstatě se jedná o nastavení cíle aktivity proti kterému závodíte. Tomuto virtuálnímu protivníkovi nastavíte cílový čas či tempo, které vás bude motivovat. Přeci chcete tomu virtuálnímu Johnnymu naložit, ne?

Kdy se dočkáme "ostré" aktualizace?

Současně jsou tyto aktualizace přístupné pouze pro účastníky beta programu, ostrá verze se dostane do hodinek 10. a 30. května. Níže vidíte, o jaké modely se jedná.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře