» Blog » Citizen

Citizen Promaster Sky GMT Automatic recenze – Dárek pro všechny piloty

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Lukáš Hamřík | 8.8.2024 | 5 MIN | 5x komentář

Řada Citizen Promaster plní odjakživa roli pořádných "chlapských" hodinek, nabízejících robustní konstrukci, odolnost a především funkční vybavenost. S automatickým pohonem bychom se v minulosti setkali zejména u potápěčských modelů z podřady Marine, zatímco leteckým hodinkám náležel mnoha lety ověřený pohon Eco-drive. To se nyní změnilo s příchodem modelu Promaster Sky Automatic GMT. Ten nabídne kvalitní automatický kalibr, odolnou konstrukci a třešničku na dortu v podobě GMT.

Dárek ke 35. výročí

Řada Promaster letos oslavila 35. výročí svého vzniku. A jak lépe oslavit důležitý milník a potěšit fanoušky, než vydáním nového modelu. Citizen zde použil osvědčenou formuli leteckých hodinek, kterou obohatil o v této řadě zatím nevídanou mechanickou komplikaci – GMT. Pravdou je, že o hodinky s GMT zobrazením času je v současnosti mezi zákazníky velký zájem. Pakliže by tedy Citizen udělal všechno správně, mohlo by se jednat o skutečnou marketingovou trefu do černého. Otázka tedy zní, povedlo se mu to?

Začneme rovnou prvními dojmy. Hodinky působí jako čistokrevné tool watch, čili spíše jako pracovní nástroj než jako nedělní "leštěnky". Člověk na první pohled vidí, že se o ně nebude muset bát, ale naopak že v nepříznivých podmínkách budou jako ryba ve vodě. Poměrně větší průměr pouzdra 45mm pak tento dojem dále utvrzuje. Hodinky však na ruce působí překvapivě kompaktnějším dojmem, než jsem původně očekával. Kdyby mi bylo řečeno, že se jedná o hodinky s průměrem 43mm, pravděpodobně bych tomu bez váhání uvěřil.

Hodinky na zápěstí rozhodně nepůsobí jako typických 45mm.

Hodinky na zápěstí rozhodně nepůsobí jako typických 45mm.

Je to především zásluhou zkosených nožek a v této kategorii poměrně snesitelné tloušťky 13 mm. Ostatně ani váha 177g není ve srovnání s ostatními Promastery nikterak šokující. Rozměrově se to zkrátka povedlo, hodinky jsou větší, ale ne monstrózní, prostě tak akorát.

Citizen Promaster Sky CB5000-50L recenze – Chlapská záležitost
20.6.2024 - Jiří Hons
Citizen Promaster Sky CB5000-50L recenze – Chlapská záležitost

Tento model je dostupný ve dvou barevných variantách – celočerná s šedým číselníkem a stříbrná s černou lunetou a číselníkem. U obou provedení se setkáme s povrchovou úpravou PVD, nanesenou na ušlechtilou ocel 316L. Součástí hodinek je ocelový náramek o šířce 22 mm, s klasickou překlápěcí sponou, který můžeme znát například z modelu Promaster Skyhawk.

19 200 Kč (doručíme do 5.11.)

Číselník je chráněn plochým safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou. Na opačné straně pouzdra nalezneme šroubovací dýnko, které přispívá k voděodolnosti o hodnotě 200 m. Zajímavým detailem je rytina pilotní helmy, která opět odkazuje na cílovou skupinu tohoto modelu, tedy na piloty.

Předchůdcem moderních pilotních helem byla kožená motocyklová helma, kterou v období první světové války doplnily sluchátka a posléze také mikrofon. Zdroj: www.wikipedia.org

Předchůdcem moderních pilotních helem byla kožená motocyklová helma, kterou v období první světové války doplnily sluchátka a posléze také mikrofon. Zdroj: www.wikipedia.org

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob

Jak ručky, tak hodinové indexy jsou opatřeny štědrou dávkou zeleného luminiscenčního nátěru. Zajímavou dominantou číselníku jsou numerické indexy u 12. a 6. hodiny. Zbytek indexů je pak vyveden v klasickém obdélníkovém tvaru.

Luminiscence po nasvícení zajistí pohodlnou čitelnost i v nepříznivých světelných podmínkách, nebo úplné tmě.

Luminiscence po nasvícení zajistí pohodlnou čitelnost i v nepříznivých světelných podmínkách nebo úplné tmě.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Je to komplikované...

Tento model disponuje hned třemi užitečnými komplikacemi. V první řadě je důležité zmínit, jak již samotný název hodinek napovídá, GMT zobrazení času. Jedná se o historický debut mechanického GMT v celé řadě Promaster. Tuto funkcionalitu zajišťuje pevná 24h luneta, doprovázena 4. ručkou. Jedná se o tzv. cestovatelské, neboli true GMT. Hodinová ručka tedy slouží k rychlému nastavení času v časové zóně, ve které se zrovna nacházíte. Čtvrtá ručka s 24h stupnicí pak kopíruje čas domovský. Podrobněji se o GMT rozepsal kolega Jakub ve svém článku:

GMT – Vše co jste (ne)potřebovali vědět
8.4.2024 - Jakub Pitucha
GMT – Vše co jste (ne)potřebovali vědět

Druhou komplikací je klasická datumovka. V případě stříbrného modelu je datum zobrazeno na bílém pozadí, u černého pak na pozadí černém. Příjemným detailem je zakomponování datumovky do celkového designu číselníku. To se povedlo díky bílému křížku, vycházejícího ze středu hodinek, jehož je datumovka součástí.

Číselník hodinek působí poměrně symetrickým dojmem, což vnímám jako velké plus.

Číselník hodinek působí poměrně symetrickým dojmem, což vnímám jako velké pozitivum.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Poslední, a pro letecké Citizeny zcela zásadní komplikací, je logaritmická stupnice. Ta okupuje pozici vnitřní otočné lunety a disponuje vlastní korunkou. Jedná se o poměrně archaickou komplikaci, suplující funkcionalitu logaritmického pravítka. Pilotům se teoreticky může hodit v případě nutnosti manuálního provádění výpočtů, potřebných během letu. Podrobně tuto komplikaci popsal kolega Milan:

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Celkově hodinky nabízí zajímavý balíček funkcí, které ocení jak příležitostní dobrodruzi, tak profesionálové. Společně s vysokou úrovní voděodolnosti a robustní konstrukcí se jedná o ideálního parťáka na dovolenou.

Kalibr 9054

Uvnitř bychom našli pracanta s označením Miyota 9054. Jedná se o automatický kalibr, fungující na frekvnci 4 Hz, s udávanou přesností chodu v rozmezí -10/+20 sekund denně. Jak je již u strojků Miyota tradičně zvykem, setkáme se zde s jednosměrným nátahem. Počet kamenů je pak stejný jako u ostatních kalibrů ze série 90xx, tedy 24. Rezerva chodu 50 hodin již v dnešní době není nic výjimečného, oslní však funkcí true GMT. Další výhodou je vysoká odolnost vůči magnetismu, a to až do 16 000 A/m.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Kalibr Miyota 9054. Zdroj: www.giornaleorologi.it

Kalibr Miyota 9054. Zdroj: www.giornaleorologi.it

Jedná se o zcela identický kalibr jako v hodinkách Citizen Series 8 GMT:

Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání
20.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání

Recenzi hodinek Citizen Series 8 si můžete vychutnat v audiovizuální podobě:

Závěrečné zhodnocení

Musím se přiznat, že zcela jistě nepatřím do cílové skupiny uživatelů odolných či leteckých hodinek. Čím delší dobu se o hodinky zajímám, tím víc oceňuji eleganci, jednoduchost a čistotu designu. Občas se však stane, že mě přece jen hodinky z těchto kategorií něčím zaujmou. Stalo se tak například s mnohými modely hodinek G-Shock a v poslední době právě i se zmíněnou řadou Promaster. Něco na nich zkrátka je! Asi nejlépe to popsal kolega Filip, když v recenzi hodinek Casio Mudman GW-9500 řekl, že se s nimi na ruce cítí nesmrtelně.

Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!
23.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!

Hodinky tohoto stylu zkrátka nositeli propůjčují pocity síly, jistoty a připravenosti. A ani tyto Promastery nejsou výjimkou! Dokonce ani nevadí jejich větší proporce, mohou si to totiž dovolit. Na ruce sedí příjemně i u lidí s menším zápěstím, vypadají stylově a dokonce nabízí několik praktických komplikací. Osobně jsem byl ze začátku poměrně skeptický, recenzi však zakončuji s pocitem příjemného překvapení. Jsou to zkrátka skvělé hodinky.

Musím zmínit ještě jednu věc. Tento model můžete pořídit za cenu 19 200 Kč v případě stříbrného modelu a 20 500 Kč v případě modelu černého. To je skoro o 12 000 Kč méně, než za Series 8, které ovšem používají stejný kalibr. Nechci tím říci, že by Series 8 byly předražené. Mají zcela jinou sadu předností, například zpracování pouzdra, náramku a číselníku. Co tím však říci chci je, že mi cena u Promaster GMT v tomto kontextu připadá velice atraktivní. Pakliže vás tyto hodinky zaujaly, rozhodně s nimi neuděláte chybu.

Dále by vás mohlo zajímat:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jirka Dolezalpřed 79 dny, reagovat
Myslím že to není první komplikace GMT v řadě Promasterr i když je pravda že zatím to byl Eco drive.
Lukáš Hamříkpřed 79 dny
Dobrý den, vážený pane Doležale, ano, máte pravdu. Jedná se o debut mechanického GMT. Děkuji za doplnění, větu jsem upravil tak, aby to nyní bylo jasné. S pozdravem a přáním hezkého dne, Lukáš Hamřík.
Jiří Voběrekpřed 68 dny, reagovat
Horší nepřesnost, než +7 vteřin za den, jsem zatím nezaznamenal. V závislosti na podmínkách nošení je to občas i o něco méně. Takže parametry splňují s velkou rezervou. Jinak pro mě to byla láska na první pohled, místo zamýšleného RC chronografu s Eco drive v titanu jsem odcházel s velkým a těžkým ocelovým automatem (alespoň v porovnání s tím, že jsem si šel pro lehké hodinky do 42 mm). Ale holt to dětství, strávené na letišti, si pořád vybírá svou daň. Takže titan bude až u potápek. P.S. Se článkem souhlas, na ruce jsou znát tak akorát, aby nevadily, ale dávaly o sobě nenápadně vědět. S titanovým pouzdrem by to sice bylo úplně jiné nošení, ale co už... Ovšem jeden zcela zásadní problém ty hodinky mají. Bylo hrozně těžké si vybrat z těch dvou verzí :-). Každá působí úplně jinak a pořád ve mně hlodá červík pochybnosti, zda jsem si přeci jen neměl zvolit ty černé. Díky tmavému lemování ruček a těch dvou číslicových indexů působí tyto lehce subtilnějším a pro mě až elegantnějším dojmem. Jen mi celkovým vyzněním připadají (s nadsázkou) spíše jako hodinky pro vojenské piloty. P.P.S. - opět se tu potvrdila pravda, říkající, že když se nemůžeš rozhodnout, kup oboje. Njn... Aspoň že u potápek mám vcelku jasno.
Lukáš Hamříkpřed 68 dny
Dobrý den, vážený pane Jiří, velice rád slyším, že jste s hodinkami spokojen! Na návštěvách hodinkových prodejen je krásné to, že i když člověk přichází s jasnou představou, může mnohdy odejít s něčím úplně jiným. K těm pochybnostem bych dodal pouze to, že takové myšlenky rozhodně znám. Nenechte si jimi zkazit chuť, vybral jste skvěle. A kdyby přecejen přetrvaly, vždy víte, kam můžete přijít pro druhý kus :D S pozdravem a přáním hezkého dne, Lukáš Hamřík.
Jiří Voběrekpřed 68 dny, reagovat
Raději mě moc nepokoušejte :-D.

Hodinky zmíněné v článku