» Blog » Citizen

Citizen Promaster Sky CB5000-50L recenze – Chlapská záležitost

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Jiří Hons | 20.6.2024 | 4 MIN | 6x komentář

Jsou hodinky, které si získají vaše srdce na první pohled, a i když se pak setkáte s jinými, prostě už vám zůstanou v paměti. Po čase si na ně vzpomenete a rádi se k nim vrátíte. A dost možná u nich už zůstanete... Jeden takový evergreen si dnes připomeneme: Citizen Promaster Sky CB500-50L.

Co je větší, to je lepší

Citizen Promaster Sky Eco-Drive Radio Controlled CB5000-50L jsou poměrně velké. Máme před sebou bez nadsázky kus hodinek – a to jak rozměry, tak i hmotností. Průměr 45 mm, tloušťka 14 mm a váha 192 g hovoří samy za sebe.

Na zápěstí se tak rozhodně neztratí, vyniknou a budete je citelně vnímat. Prostě kus oceli, robustní a masivní. Jasně, že je to fajn. Velcí kluci mají rádi velké hračky, ne?

Takže tak. Nikdo nemůže být na pochybách, že tyhle hodinky jsou vyloženě pánská záležitost... No, popravdě, spíš chlapská. Není divu, že už díky tomu si získaly spousty příznivců, kterým pomáhají podtrhnout jejich osobnost. Což zvládají na jedničku.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Ani na eleganci se nezapomnělo

Ano, robustních hodinek jsou spousty. Abychom si mezi nimi vybrali to "něco víc", potřebují mít navíc nějakou přidanou hodnotu. Tu v našem případě tvoří jak skoro bezpočet funkcí (ke kterým se ještě dostaneme), tak i celkové vyladění stylu. Které je... Vyloženě elegantní.

U kousku, o kterém se bavíme, to znamená třeba i velmi vkusně zvolenou barvu číselníku – vážně, takhle modrá (možná spíš modrošedá) je bez diskuze šik. Jelikož se díváme na model vhodný klidně i pro piloty nebo potápěče (i když nás „normálních" uživatelů bude samozřejmě nejvíc), může nám tento barevný tón navozovat jak asociace s oblohou, tak třeba i s mořem. Dobrá volba.

Korunka klasicky na trojce a dvojice tlačítek, ikonická luneta s logaritmickou stupnicí, k tomu trojice subčíselníků a vkusně umístěná apertura jednoduché datumovky... Vše doladěno kvalitním kovovým tahem, který vůbec, ale vůbec nechrastí, jak se někdy stává i u o dost dražších modelů hodinek.

Dalo by se možná říct, že se tu trochu hraje na jistotu. Však všichni víme, že takováhle kombinace hraje na emoce. Ono tedy ale dost záleží i na konkrétním designovém zpracování – a to se tu povedlo sakra dobře. Všechno k sobě pasuje jak poklička na hrnec a nezbývá než přidat další bod k dobru.

Kvalita především

Tady asi jen zkrátka... Ocel a safír s antireflexem. Staré dobré osvědčené řešení. Kvalitně zpracované – a je to vidět na první dobrou.

Voděodolnost testovaná při tlaku vodního sloupce celých dvou stovek metrů, chcete snad něco víc? Sklíčko nepoškrábete, ocel sice ano, ale dá se snadno rozleštit. Tak hurá za dobrodružstvím! Anebo klidně i do světa byznysu. I tam má přiznaná kvalita své místo.

Všeuměl k pohledání

Už jsem psal, že hodinky, které zaujmou, musí nabízet nějakou přidanou hodnotu, aby vás chytly za srdce. A k té se teď dostáváme – i když, popravdě řečeno, to, co už jsme zmínili, by samo o sobě mohlo stačit. Jenže to není vše, co nám Citizen Promaster Sky CB5000-50L nabízí...

Především se sluší zmínit přesnost. Tu hned tak něco netrumfne – pokud se nepohybujete v dolech, tak není důvod, aby se hodinky nedokázaly denně seřizovat podle rádiového signálu a dostáváte se na přesnost atomových hodin. Prostě a jednoduše máte vždy naprosto nekompromisně přesný čas. To není k zahození. Od toho vlastně i hodinky primárně jsou...

Navíc se nemusíte starat o výdrž baterie – pohon Eco Drive zaručuje, že k dobíjení dochází neustále, s pomocí jakékoliv formy světla. A i kdybyste se pohybovali v úplné tmě, tak počítejte s rezervou nějakých 300 dní – téměř deset měsíců. Tak dlouho se těžko budete pohybovat i v už zmíněných dolech.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Možná by se dala vytknout absence osvětlení – ale díky luminiscenčnímu nátěru SuperLuminova na ručkách a indexech ji vlastně ani nepotřebujete, tedy při běžném užívání. Přes den se nasvítí dost na to, abyste celou noc věděli, jak na tom jste s časem zbývajícím do východu Slunce.

A vůbec nejsme u konce. O tom, co tyhle hodinky umí, by se dalo psát ještě dlouho... Kdo by ale chtěl číst sáhodlouhé elaboráty, že. Tak si to sjedeme na jeden zátah. Ať se nenudíte.

Máme tu stopky (s přesností 1/20 sekund a rozsahem až jedné hodiny), budík, automatický (někdy označovaný jako „věčný") kalendář, ukazatel dne v týdnu, ukazatel světových časů/pásem, GMT ukazatel. A znovu zdůrazním už zmíněnou logaritmickou lunetu, která nejenže fakt cool vypadá, ale konkrétně pro mě je vyloženě návyková...

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

A to i když samozřejmě vím o kalkulačce, kterou mám neustále po ruce v mobilu. Pomáhá mi vrátit se do starých časů (které jsem sám tedy nezažil, přiznávám), kdy se vše počítalo s logaritmickým pravítkem v ruce. Jen si to zkuste, je to super zábava.

Jako... Fakt jen pro chlapy?

Jistě, že vzhledem k velikosti a určitému machr indexu, který z těchhle Citizenů přímo čiší, nemusí nakonec zdobit zápěstí jen mužské populace. I když primární cílovka je jasná. Pokud jakákoliv zástupkyně něžného pohlaví naznačí, že chce mít na ruce něco robustnějšího, ono to vzhledově nevypadá vůbec špatně a určitě jde o vkusnější šperk než kdejaký masivní náramek.

Takže to ještě trochu upravíme – Citizen Promaster Sky Eco-Drive Radio Controlled CB5000-50L jsou převážně mužská záležitost. Ale nemusí být. Protože jsou super volbou vlastně pro každého. Takže se není divit jejich neopadající oblíbenosti... Kdo ví, třeba jsou to pravé ořechové i pro vás.

Mohlo by vás dále zajímat:

Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána
14.2.2024 - Lukáš Hamřík
Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána

Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání
20.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 26 dny, reagovat
Návykovosť logaritmickej lunety by si žiadalo predviesť - môžete brať ako námet na ďalšie video :) Rozmohl se nám tu takový nešvar... nadužívanie pôvodne filmárskeho pojmu první dobrá nadobúda v súčasnej češtine obludné rozmery. Autor má zjavne značne odlišnú predstavu o elegancii než ja - k obleku prosím FAKT NE ;)
Jiří+Honspřed 26 dny, reagovat
Upřímně, k tomu obleku... Nebuďme konzervativní, když k němu může spousta lidí nosit chytré hodinky, zhusta outdoorového ražení, pak je tohle rozhodně elegantnější ;)
Tompřed 26 dny
Mas pravdu predsedo, taky si myslim ze dneska lidi s barevnyma ponozkama s avokadem k obleku nadelaji vic skody nez krasne hodinky
Pavelpřed 25 dny, reagovat
Nosil jsem tyhle hodinky (titanovou verzi) asi rok a musím říct, že jsou dokonalé. Přesné, bezúdržbové, nosil jsem je 24/7 (oblek nemám, takže jsem tím nemohl nikoho pohoršovat :-) ) a vlastně ani nevím, proč jsem se jich zbavil. Měl jsem jedinou drobnou výtku - kdyby byla hodinová ručka plná, ještě o fous by to prospělo čitelnosti, ale to je fakt detail. Není třeba se bát komplikovaného ciferníku - hodinky jsou perfektně čitelné za každých okolností a vypadají na ruce skvěle. Když tak na ně koukám, dal bych si klidně říct na druhý pokus.
Karelpřed 21 dny, reagovat
Hodinky jsou naprosto perfektní, na ruce je absolutně necítím, a to nejsem žádný Rambo. Naprosto přirozená záležitost, geniální design a abych si sám před sebou nepřipadal trapně, že mám cool logaritmické funkce které neumím používat, donutilo mě to se je naučit :-D
Milanpřed 20 dny, reagovat
Mám je 3. rokem, už nikdy jiné. Jestli nějaká výtka, jen aby řeč nestála, tak datumovka je hodně hluboko a jde přečíst s obtížemi. Logaritmem jsem si chvíli taky hrál, bez hodinek by mne to asi nikdy nenapadlo. Úsměvné komenty ohledně hodinek+oblek...v době teplákové mody a pantoflí velmi zajímavý náhled.

Hodinky zmíněné v článku