» Blog » Certina

Certina DS Action Diver Chrono C032.827 představení – Nebát se vzepřít

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 14.8.2024 | 4 MIN

Rozhlédněte se kolem – co vidíte? Trend hodinek káže malou velikost! Současnost si žádá retro! Hodinky s příběhem jsou nezbytností... Ale co když chcete prostě jen naprosto normální, moderní hodinky. Takové, co něco vydrží, hodí se ke všemu a na ruce jsou sakra vidět. Co se týče novinek, už dlouho se nic "obyčejného" neobjevilo. A právě proto bylo překvapující a poměrně osvěžující, když Certina řekla – dost. Tady máte velké, moderní a normální potápky s chronografem: Certina DS Action Automatic Diver Chronograph C032.827. Něco je na nich ale přece jen neobyčejného.

Proč překvapující? Právě Certina to takříkajíc "vykopla" a v roce 2021 přivedla na svět potápky Certina DS Action Powermatic 80 s pouhými 38 mm. Tehdy jsme je nazvali jako "Jedny z mála menších potápek". Tou dobou jich totiž opravdu bylo jako šafránu. Byly to malé hodinky, ale měly velký vliv. A vzestup menších hodinek byl, ač pozvolný, od té doby nevyhnutelný.

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Je půlka roku 2024 a velké hodinky u "zasvěcených" jakoby spadly z lopaty nebo byly dokonce "zatracovány".

"(...) proč proboha pořád ty hejty na větší hodinky??? Já, a jistě i spousta jiných zákazníků, větší pouzdra preferuji. Teď to už cca dva roky vypadá, že větší (pro mne normální) hodinky jsou snad nějaké hodinářské faux pas..." – Jiří Švec, komentující našeho youtube kanálu Hodinky 365 Classic.

Doba zmenšování. Které hodinky jsou v menším ještě lepší?
4.1.2024 - Lukáš Lenart
Doba zmenšování. Které hodinky jsou v menším ještě lepší?

Jsou malé hodinky pouhý trend? Za mě jde spíše o implementaci něčeho, na co trh dlouho zapomínal a takový příchod má vždycky větší sílu, než se vlna uklidní a splyne s okolím. Nemyslím si, že velké hodinky zaniknou, ale zato jsem přesvědčená, že některý hate je velmi zbytečný. Své místo rozhodně mají. Především na zápěstích pánů, kteří nemají ruce jako tintítka.;) Přesně pro ty je tady novinka Certina DS Action C032.827 s výraznými 45 mm.

Potápky jak hora... nebo aspoň pořádný kopec

Tohle nejsou univerzální hodinky. Nepadnou každému. Pouzdro z broušené nerezové oceli 316L o průměru něco málo pod 45 mm (spíš 44,5) není pro slabé povahy, a pokud se nemýlím, mělo by jít o největší hodinky v současné nabídce Certiny. Když si to ale vezmete kolem a kolem, zas tak morbidně velké ty hodinky nejsou. Vzpomeňme třeba na Tissot Seastar 2000 s 46 mm nebo dokonce 47mm M-Force od Orientu.

Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky
2.2.2023 - Agáta Vřeská
Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky

Tloušťka je však celých 16,2 mm, a tak se pod rukávem tyhle hodinky schovat nenechají. Tloušťka ale dává u hodinek se strojkem ETA A05.231 smysl (viz třeba "plnotučné" Certina DS-2 Automatic Chronograph se stejným strojkem i prakticky stejnou tloušťkou). O strojku ale až později.

Od nožky k nožce se pak hodinky rozpínají na 52,6 mm, protože nožky vypadají poměrově docela dlouhé. Pohodlnost při nošení jsme zatím neměli šanci ověřit (pozdější recenze to jistě osvětlí), ale tipuju, že se budou nosit nejlépe pánům se zápěstím nad 17,5 mm... Nebo se zápěstím oděným do neoprenu.

Jako ryba ve vodě

Ačkoli dnes už jen málokdo vezme potápěčské hodinky dál (nebo hloub) než do bazénu, tyhle Certiny ctí tradici a kodex potápek tak, jak se na švýcarské čahouny sluší a patří. Hodinky jsou všemi možnými způsoby přizpůsobeny vodě. Ať už voděodolností 300 M, pověstným certinovským DS konceptem a taky oficiální potápěčskou certifikací ISO 6425. Nechybí ani detail v podobě potápěčské extenze.

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

DS koncept (Double Security) Certina používá už od roku 1959. Je to soubor bezpečnostních prvků, které hodinky chrání proti vniknutí vody nebo mechanickým vlivům. Zahrnuje: zesílené safírové sklíčko, těsnící kroužek na hřídeli korunky, dvojité těsnění korunky, speciální těsnění v zadní části pouzdra a zesílenou zadní část pouzdra.

Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Náramek z nerezové oceli působí pořádně, stejně jako překlápěcí spona. Kromě zmíněné extenze je zde také mikroregulace k přesnějšímu dopasování na zápěstí.

Ocelový náramek však mají pouze dva ze tří modelů, které v této nové řadě debutují. Ty jsou taky vyvedené v tradičních barvách černé a modré (číselník i keramická luneta). Třetí varianta je ale jiné kafe.

"Normální" hodinky v neobyčejné barvě

Model, který nejvíce zaujal nejen naši redakci, ale redakce všech hodinkových magazínů, je zlatavá (písková, chcete-li) varianta, která u Certiny nemá obdoby. A obecně není vůbec častá.

Je to zajímavá, zjemněná barva... Téměř evokující zlatý písek, na který dopadá letní slunce. Kdyby zvolili klasickou zlatou, hodinky by vypadaly jako pěst na oko, kdyby žlutou, kombinace by působila jedovatě a výstražně. Takhle jsou hodinky vyloženě oku lahodící a příjemné a nad to stále dostatečně výrazné, abyste je ve vitríně nebo při internetovém scrollování nemohli přehlédnout.

Zlaté orámování indexů a ruček přidává potřebný elegantní šmrnc a perfektní jsou taky zlaté detaily na černé lesklé lunetě. Celou podívanou kryje safír s vnitřním antireflexem.

Jako jediná tato varianta není na ocelovém náramku, ale na textilu (klasický recyklovaný #TideOcean materiál).

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

Tady barevně převažuje černá, která celý vzhled příjemně uzemňuje.

Strojky, stopky, vteřiny

Do DS Action Diver Chrono vsadili zmiňovaný kalibr ETA A05.231, automatický strojek vycházející ze starého dobrého Valjoux 7753, ale zmodernizovaný a s antimagnetickým křemíkovým vláskem. Běží na 4Hz frekvenci (chod ručky tedy bude velmi plynulý), má 29 kamenných uložení a rezervu chodu hezkých 68 hodin.

Tento strojek mimo jiné taky značí, že hodinky mají komplikaci data a stopek. Ty dokážou měřit čas po dobu 30 minut s 1/1s přesností. Co se týče přesnosti samotného strojku, zde je deklarovaná odchylka  ±15 s / den. Není tu tedy žádné COSC, ovšem jak si hodinky budou stát v realitě, ještě zjistíme.

Nové Certina DS Action Diver Chrono jsou rozhodně osvěžující letní přírůstek, který, jak věřím, mnohé potěší. Nás tedy ano a už se těšíme na bližší prozkoumání.

Mohlo by vás dále zajímat:

Certina představila retro pecku – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968
22.7.2022 - Eliška Měrková
Certina představila retro pecku – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem
29.3.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady
26.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Srpen
52 490 Kč (doručíme do 22.8.)
Novinka Srpen
52 490 Kč (doručíme do 3.10.)
Novinka Srpen
52 490 Kč (doručíme do 3.10.)