» Blog » Casio

Casio Protrek PRJ-B001 představení – Protreky, které mají druhou tvář

Tagy: Představení | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 1.8.2024 | 3 MIN | 11x komentář

Casio Protrek je jako stvořený do přírody. Po dlouhé době přichází model, který zaujme vzhledem, jenž pro tuto řadu není běžný. PRJ-B001 jsou navíc vybavené funkcí Bluetooth, solárním dobíjením a velmi jednoduchým zpracováním.

Casio představilo nový přírůstek do rodiny – PRJ-B001, který se stane zatím nejlehčím modelem v této řadě. Právě řada Protrek se snaží jít odlišným směrem, než tomu bylo doteď. Proto má také označení modelu číslo 00. Značí to, že se jedná o první model tohoto typu. Kromě nízké váhy by měly zaujmout také minimalistickým designem, který je jiný, než běžně vídáme.

Rozměrově se dostáváme na 46 x 13,6 milimetrů a velmi nízkou váhu 44 gramů na pryskyřici. Nejzajímavější je nejspíše třetí model, který váží ještě méně, a to pouze 37 gramů. To především díky unikátnímu, né tak často vídanému typu řemínku. Ten je částečně vytvořený na styl šňůrky, chcete-li možná i na styl gumičky, a zapíná se na háček. Díky tomu se lépe nasazuje a sundává z ruky, zejména když budete hodinky nosit na svrchní části oblečení, ovšem lze tak i lépe připnout třeba na batoh.

Jedná se tím o zatím nejlehčí Protreky, což z mého pohledu ocení vícero horalů.

Casio Protrek PRW-35 recenze – Malý, ale šikovný
4.10.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Protrek PRW-35 recenze – Malý, ale šikovný

Světlý model by se u nás v Evropě neměl pravděpodobně vůbec objevit, na pulty by měly dorazit jen modely v tmavším provedení, tedy v černé a modré.

Designově zajímavá je také oktagonální luneta, která uživatele prostě táhne. Krásným důkazem je géčkový model GA-2100, který lidé zbožňují už jen díky zmíněnému oktagonálnímu designu. Luneta je otočná o 45 stupňů, otáčí se do protisměru hodinových ruček a jejím otočením buď zakryjete nebo odkryjete tlačítka. Slouží tedy i jako jejich ochranný prvek. Tyhle Protreky mají díky otočné lunetě dvě tváře, protože jejím pootočením můžete i lehce změnit jejich podobu.

Co se mi možná lehce nelíbí, jsou malé digitální displeje, které prostě nebudou nejlépe čitelné. A ještě horší čitelnost bude u negativních displejů. To je z mého pohledu u outdoorových hodinek základ, mít dobrou čitelnost. Na levé straně číselníku poté máme indikátor dne v týdnu, který samozřejmě slouží i jako ukazatel nastavení. To jsou prvky, které nejsou nové a vidět jsme je mohli již v několika modelech v řadě G-Shock apod.

Dostalo se nám do zdejší výbavy také Bluetooth, které teď Casio implementuje snad úplně všude. Seřídit budete hodinky tedy moct i přes mobilní appku Casio Watches. A když Bluetooth, nesmí samozřejmě chybět ani Tough Solar, který náročnost této funkce podpoří, navíc se pro outdoorové hodinky více než vybízí.

Co naopak chybí, je Triple Sensor, který standardně bývá v Protrekovských modelech základním stavebním kamenem. Přesné specifikace sice zatím oznámeny nebyly, je ale dosti pravděpodobné, že o tyto senzory přijdeme, což by byla škoda.

Jinak nebude chybět to, co v Protreku najdeme vždycky, což je automatické přepínání letního času (DST), 300 světových měst k výběru, světové časy, autokorekce času, stopky, alarm, odpočítavácí stopky nebo funkce najdi můj telefon. Vlastnostmi mají hodinky 100 metrovou voděodolnost, odolnost vůči nízkým teplotám a LED podsvícení číselníku.

Jediné čeho se možná lehce obávám je velikost displeje, ze zkušenosti právě s G-Shocky a modelem GA-2100, který má displej ve stejném stylu. U Protreku by především měla být dobrá čitelnost, a tu tady neočekávám. Možná proto bych doporučil také trochu starší model PRW-35.

7 690 Kč skladem

Osobně je pro mě PRJ-B001 zajímavým rozvířením Protrekovské řady. Model se jednoznačně odlišuje od těch ostatních, má velmi zajímavý design (speciálně model na nylonovém řemínku na styl gumičky mi přijde extrémně zajímavý) a já se velice těším, až se mi hodinky dostanou do rukou.

Co si o novém modelu myslíte vy?

Casio G-Shock – Průvodce výběrem
31.7.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock – Průvodce výběrem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 58 dny, reagovat
Pch, praví horali určujú čas jedine podľa machov na kmeňoch stromov alebo podľa aktuálneho vývinového štádia hmyzích lariev. A tí najpravejší sa nad pochybnú veličinu akou čas je úplne povzniesli!
Miroslavpřed 58 dny, reagovat
Protreky bez triple-senzoru? To pak přece nemusí pojmenovávat Protrek, přijde mi to jako totální nesmysl. Žel, v dnešní bláznivé době je to ale asi dost dobře možné... Byla by to velká škoda, protože jinak vypadají dost zajímavě.
Filip Debrecenyipřed 57 dny
Zdravím Miroslave, sám za sebe bych raději uvítal Triple Sensor místo BT, velká škoda, protože dle mého názoru má tento model potenciál, je netypický a jiný, než jiné Protreky.
Radimpřed 57 dny, reagovat
Protrek jsou super hodinky, ale bez Triple Sensoru bych je nekoupil. U těchto konkrétních se mi ani nelíbí vzhled, i když možnost schovaní tlačítek je zajímavá. Zajímavý je i řemínek s možností zavěšení, ale pokud neumí ani ukázat teplotu nevidím v něm smysl (jen můj pohled).
Filip Debrecenyipřed 57 dny
Dobrý den Radime, stejně jako vy extrémně postrádám Triple Sensor, ten k Protrekům prostě patří!
Michalpřed 57 dny, reagovat
Nějak mi přijde, že Casio teď jede všechny nové hodinky podle stejného mustru. Osvědčili se jim Casioaky a teď ten design kopírují i do dalších řad. Nicméně řada Protrek byla vždy něco jiného, měly to být především funkční hodinky do přírody, čekal bych spíše přidání funkce počítání kroků (myslím, že v kombinaci se solárem Casio takové hodinky nenabízí), nebo bych se ještě více odvázal a dal tam i GPS, aby si uživatel mohl prohlédnout trasu, kterou prošel. Už to umí kdejaké čínské hodinky doslova za pár peněz. Místo toho Casio hodnikám odebere triple sensor.. Nějak pak této řadě přestávám rozumět, G-Shocky dávají více smysl svou odolností, teď když se funkčně srovnaly.
Filip Debrecenyipřed 57 dny
Zdravím Michale, naprosto souhlasím, navíc nevím jestli jsem fanouškem přítomnosti Bluetooth, minimálně ne u každého nového modelu. Každopádně to vidím dost podobně.
Tomáš+Kpřed 57 dny, reagovat
Jen převlečené 2100ky. Nic nového. Změníme kousek plastu, přesuneme z G-Shocku do Protreku a peníze se sypou.
Ludvíkpřed 56 dny, reagovat
Zdravím Nový Pro Treky bez senzorů ??? K čemu to pak bude ? Bluetooth ? Na co ? Myslel jsem, že do novýho modelu nacpou třeba krokoměr. GPS bych tam snesl jen kvůli výškoměru, ten atmosférický má mizernou přesnost. Rozhodně ne mapy, protože by to ubralo na ploše soláru. Nesnáším dobíjení hodinek. Ty moje jedou furt od koupě. A ten nový design ? Pro mě nic moc. To moje x let starý Pro Treky vypadají líp. Ale to je už silně individuální. Já bych vzal ještě současný Pro Treky, dokud ještě jsou. Jinak asi jedině Garminy Crossovery ale tam už je pro mě problém s tím dobíjením.
Tompřed 54 dny, reagovat
Je to sice můj subjektivní názor, ale ty hodinky jsou prostě ošklivé. Promiň Casio.
Milapřed 53 dny, reagovat
Vse jiz bylo receno. Prochazel jsem si i starsimi modely s Triple sensorem, ted nevim to cislo ale nemely jeste solar, ale krokomer uz ano a take mely faze mesice. A byly rucickove. Pripada mi, ze od tohoto modelu ktery byl velmi nadupany, to jde s ProTreky z kopce. Jakoby se vyrobce snazil prijit na to, kolik, tedy s jakym malem se zakaznik spokoji. Anebo jiz vychazi vstric tem, co furt sudlaji telefon a maji v nem vsechny appky ktere triple sensor dokazou zastoupit. To bych si uz koupil ty zlute GAB Casiouky, pac maji karbon kore, vypadaji lip a maji neinverzni displej. No a kdybych nebyl fanousek zlute, tak je tam i jeden cerny model s neinverznim displejem. Vazeni prodejci, nezlobte se na mne, ale tohle o nicem. Tvar se mi nelibi. Cokoli s triple sensorem je lepsi nez tohle. Mozna chteji protreky jako radu pohrbit, nebo je to pro deti. Ja se rozhodoval mezi PRG 240 a PRG 340 a bral jsem ty starsi kvuli svetlu ikdyz novejsi uz merily vysku po metru a ne po peti, jako starsi model. To bylo rozhodovani. Tohle ani nahodou.