» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-2300 recenze – X-Men mezi G-Shocky?

Tagy: Recenze | Casio | Dámské | Klasické

Filip Debrecenyi | 22.7.2024 | 4 MIN

Světu známé CasiOaky lámou rekordy oblíbenosti natolik, že z rukou inženýrů Casia vyšel další model. Ten může mít k oblíbenosti stejně blízko – Casio G-Shock GA-2300 zaujme menší velikostí, kompaktností a mírně upraveným designem. V dnešní recenzi se podíváme pod lunetu mladšímu sourozenci věhlasně známého modelu GA-2100.

Asi není potřeba dlouho hledat, čím je novinka inspirovaná. Zkušenější jedinci sami vidí tu obrovskou podobu s legendárními CasiOaky, jinak řečeno modelem GA-2100. Pár výraznějších rozdílů se ale přeci jen najde.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Podobný, přesto krapet jiný

GA-2300 trošku odbíhají od zajímavého oktagonálního tvaru – část jeho DNA si zachovaly, ale zkosené části pouzdra místo plochého tvaru dostaly tvar zaoblený. Rázem tedy ikoničnost oktagonálního zpracování dostala nový nádech a zpracování pouzdra společně s pacičkami u nožiček připomínají spíše tvar X. To je jednoznačně jeden z největších rozdílů mezi novými GA-2300 a legendárními GA-2100.

Tím, že po stranách tlačítek přešel design ze zkoseného tvaru na prohloubený, dostala samotná tlačítka hodinek mnohem více prostoru. A co je důležité – právě díky tomu se mnohem, ale mnohem lépe mačkají než u CasiOaků. A to je za mě super, protože jestli jsem CasiOakům někdy něco vytýkal (a že toho moc nebylo), bylo to právě nešikovné mačkání tlačítek.

Casio G-Shock GD-B500 recenze – Nejtenčí G-Shock na světě
10.6.2024 - Dominik Hok
Casio G-Shock GD-B500 recenze – Nejtenčí G-Shock na světě

CasiOaky byly trumfnuty i co se rozměrové stránky týče. GA-2300 jsou totiž dokonce o 0,2 milimetru tenčí. Což z nich dělá jedny z nejtenčích G-Shocků vůbec. Donedávna to byly právě první zmíněné, které kralovaly tenkosti. Ale ať to neobkecávám, celkové rozměry jsou 42,1x11,6 milimetrů a váží krásných 49 gramů. Opravdu lehké, kompaktní hodinky pro jakoukoliv činnost. Ovšem, musím říct, že mně moc nesedí. Ačkoliv mám útlé zápěstí, asi bych tento model viděl spíše na dámském než pánském zápěstí.

Již zmiňované písmeno X je potom viditelné přímo na číselníku hodinek, čímž ho rozděluje do 4 menších trojúhelníků. Dole a po pravé straně máme dva digitální číselníky, ale bohužel dosti malé. Po levé straně číselníku je indikátor dne v týdnu. No a poslední, horní trojúhelník zůstal bez jakékoliv funkce a nese pouze označení G-Shock.

Jediným luminiscenčním prvkem hodinek jsou ručičky, pro osvětlení displejů poté slouží malá LEDka umístěná na pozici páté hodinky.

Sklíčko je, jak už je v základní řadě Original běžné, minerální – z podstaty věci a přihlédneme-li k cenovce naprosto jasná volba. Co je z mého pohledu lehce zarážející a nevyvolalo ve mně úplně dobrý dojem, je materiál pouzdra a řemínku. Pouzdro je pryskyřicové, což je klasika. Ovšem působí na mě strašně lacině a velmi plastově. Je to možná i tím, že pryskyřice není vyztužená karbonovými vlákny, jako tomu bývá u jiných modelů. No, bohužel to ve mně zanechalo nepříjemné dojmy.

To samé cítím z řemínku, který je sice také pryskyřicový, ale dojem ve mně vzbuzuje takový, že se jedná o nějakou kombinaci silikonu a pryskyřice. Kvůli toho mě řemínek a jeho zpracování vůbec nezaujal. Takovým pomyslným hřebíčkem do rakve je pak plastová spona. Ano, vzhledem k ceně dává smysl, ale nehádám jí moc velkou životnost. Někomu to samozřejmě vyhovovat může, já asi čekal krapet více.

Na výběr jsou aktuálně tři barevné kombinace. Jedná se o celobílou, celočernou a růžovo-černou barvu, což tak nějak nastiňuje to, že hodinky více cílí na dámy. Dočkat se v budoucnu určitě můžeme i dalších barev, protože už i na internetu je k vidění mnoho dalších úprav, a tak věřím, že i u nás se časem dočkáme jiných provedení.

Každé barevné provedení má své specifikace, a to hlavně co se týče displeje. Bílá barva má světlý typ displeje, který zaručuje super čitelnost. Tmavá varianta má zase negativní displej, se kterým již máme své neblahé zkušenosti, co se čitelnosti týče. Růžový model má displej do růžova a za mě je to úplně ten nejslabší model, protože viditelnost je na něm opravdu horší.

Funkce jsou standardní, ale kdo je dnes řeší?

Ve výbavě najdeme tu typickou géčkovou nástavbu, kterou v dnešní moderní době asi málokdo využívá přímo v hodinkách. Každopádně vás nemine ukazatel světových časů, duální čas, stopky, odpočítávací stopky, automatický kalendář a alarm.

GA-2300 mají i funkci uklizení ruček, tedy umí vám nepřekážet ve výhledu na displeje v případě, že s nimi pracujete. Displeje osvětluje již dříve zmiňovaná LEDka, která k mému překvapení nezhasíná ihned, ale postupným pozhasínáním. Což je taková bezpředmětná prkotina, ovšem já ji mám velmi rád a chválil jsem si ji třeba u mnohem vybavenějšího modelu GWG-B1000 nebo třeba u prémiových MT-Géček.

No a co by to bylo za G-Shocky, kdyby neměly proslulou odolnost proti nárazu a 200m voděodolnost. Ano, i tento prcek samozřejmě tímto disponuje, i když to tak na první dobrou nevypadá.

Jaké je zhodnocení?

Ženy mohou jásat, protože pokud chtějí něco na styl CasiOaků, přesně tohle je ten model. Pánové možná budou mírně zklamaní, protože mimo ruku nějakého teenagera si je na muži opravdu nedokážu představit.

Ten, kdo dočetl až do konce, asi z mých řádků vycítil, že jsem si z hodinek zrovna na zadek nesedl. Ovšem když mi položíte otázku, zda bych si koupil G-Shocky za 3 tisíce korun, má odpověď by byla vždy pouze ANO! GA-2300 jdou ve šlépějích ikony, která není oblíbená pro nic za nic. No a určitě se hodí na závěr zmínit to, že možná nejde o extra velký tahák, ale musíme také přihlédnout k tomu, že má tento model obrovskou konkurenci, kterou je právě GA-2100.

Mohlo by vás také zajímat:

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Casio Collection MTP-M305 recenze – Už i Casio má své Apple Watche
15.4.2024 - Filip Debrecenyi
Casio Collection MTP-M305 recenze – Už i Casio má své Apple Watche

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Duben
2 990 Kč nedostupné
Novinka Duben
2 990 Kč nedostupné
Novinka Duben
2 990 Kč nedostupné