» Blog » Bulova

Bulova Surveyor Automatic recenze – Kompaktní balíček plný elegance

Tagy: Recenze | Bulova | Pánské | Klasické | Tradiční

Lukáš Hamřík | 11.6.2024 | 5 MIN

Hodinářská značka Bulova byla v minulosti symbolem inovace, kvality a nezměrné prosperity. Se svým obrovským náskokem před ostatními mohla hrdě udávat směr vývoje hodinářského průmyslu a dominovat nejenom na americkém trhu. Po tvrdém pádu a následném znovuzrození se dnes snaží oslovit novou generaci zákazníků, přičemž stále čerpá ze svého téměř stopadesátiletého dědictví. Na papíře představují nové hodinky Bulova Surveyor Automatic zajímavý balíček funkcí za ještě zajímavější cenu. Povedlo se to Bulově dokázat doopravdy?

Rozměry tak akorát

Mnoho lidí touží po každodenních hodinkách, které by byly jednoduše hezké, spolehlivé a dostupné. Ideálně bez žádných zbytečností a navíc s absencí módních výstřelků. Takové každodenní hodinky by měly vypadat dostatečně reprezentativně, nikoliv však přehnaně formálně. Zkrátka hodinky pro každou příležitost. A přesně to mě při pohledu na Bulova Surveyor napadlo. To by mohly být ony! V následujících řádcích tyto hodinky popíšu a současně vysvětlím, co mě k této úvaze vlastně vedlo.

9 100 Kč (doručíme do 23.7.)

Začněme klasicky pouzdrem. To je zhotoveno z leštěné nerezové oceli 316L. Jeho průměr činí velmi atraktivních 39 mm, tloušťka pak poněkud vyšších 12 mm. A právě průměr pouzdra mě při čtení specifikací zaujal nejvíce, neboť se podle mého názoru jedná o takový zlatý střed moderních hodinkových standardů. Pokud se vám to zdá jako příliš málo, nezoufejte! Naživo totiž naopak hodinky působí o dost větším dojmem a domnívám se, že jakýkoliv milimetr navíc by jejich povedenou estetiku mohl zásadním způsobem narušit.

Bulova Curv Classic Chronograph recenze – Dokonale pokřivený charakter
14.3.2023 - Igor Kratochvíl
Bulova Curv Classic Chronograph recenze – Dokonale pokřivený charakter

Pouzdro tedy průměrem působí tak akorát, hodinky jsou však mírně vyšší a jejich prezence na zápěstí rozhodně bude znát – nic hrozného se zde však nekoná. Pouzdro má robustní nožky o rozpětí 46 mm a tvarem se mírně přibližuje asymetrickému oktagonu. Jeho hrany totiž nejsou oblé, ale zploštělé a po bočních stranách rozdělené do tří segmentů. To v kombinaci s klasickou hladkou lunetou působí velice elegantně. Dojem nekazí ani ocelový oyster náramek s leštěnými středovými články a motýlkovou sponou.

Hranatý tvar pouzdra v kombinaci s kruhovou lunetou.

Hrany pouzdra pouzdra v kombinaci s hladkou lunetou.

Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek
16.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek

K pouzdru neodmyslitelně patří také dýnko, které je jak průhledné, tak rovněž šroubovací. Z nápisů na jeho okrajích se dozvíme, že jsou hodinky voděodolné a mají safírové sklíčko. Voděodolnost v tomto případě pokrývá pouze minimální požadovaný standard, tedy 3 ATM. Zde je z mého pohledu rozhodně prostor pro zlepšení. Chápu, že se nejedná o sportovní hodinky, avšak na 3 ATM jsem zvyklý zejména u čistokrevných společenských hodinek, jejichž konstrukce zkrátka vyšší specifikaci nedovolí. U poměrně robustní Bulovy bych čekal víc.

Číselník po burgundsku

Po popisu pouzdra musí přirozeně následovat popis té části, na kterou se bude majitel hodinek dívat nejčastěji – číselník. Ten je aktuálně dostupný ve dvou barevných provedeních, konkrétně se jedná o vínově červenou a smaragdově zelenou. Obě barvy jsou doprovázeny decentním sunburst efektem. K recenzi jsem dostal vínově červenou a nemohu zkrátka nic namítat. Je nádherná! Zajímavá byla i volba barvy indexů, které jsou na obou modelech velice kontrastní, u červené je najdeme v barvě mědi, u zelené pak v barvě stříbra.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Samotné indexy jsou ve středu rozděleny na dvě zkosené plochy, jež dokážou krásně pracovat se světlem, na kterém doslova září. Kontrast zde vytváří ražené obdélníčky, které číselník dokola lemují. Díky nim je přítomen určitý dojem hloubky a celý číselník jako kdyby pozvolna vystupoval do prostoru. Zaujme rovněž index u 12. hodiny, který má podobu ladičkového loga značky. Právě ladička odkazuje na zlatou éru Bulovy a její kolosální úspěch s dnes již legendárním modelem Bulova Accutron.

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

97 300 Kč (doručíme do 23.7.)

Barevně sladěné jsou indexy i ručky ve stylu baton (oboušek), na kterých najdeme luminiscenční nátěr. U indexů však luminiscenci nehledejte, ručky budou muset stačit. Tento fakt mi však starosti příliš nedělá, přece jen se nejedná o tool watch, ale "univerzálky". Ďábel se skrývá v detailu, a tak s indexy barevně ladí i samotná korunka hodinek. To je za mě opravdu povedená maličkost, která pozitivně dokresluje celkový dojem.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Číselník hodinek Bulova Surveyor.

Číselník hodinek Bulova Surveyor.

Posledním zajímavým prvkem číselníku je datumové okénko na 3. hodině. To zde však není osamoceno, společnost mu totiž dělá lupa, neboli kyklop. Ten bude jako vždy rozdělovat zákazníky na dva tábory – někteří jej zbožňují, druzí by hodinky s kyklopem nikdy nevzali na ruku. Osobně se snažím zachovat si neutrální postoj, nejsem vyloženě fanouškem, k některým hodinkám však kyklop bezpochyby patří. V tomto konkrétním případě mi jeho přítomnost rozhodně nevadí. Hodinky mohou dokonce vzdáleně připomínat ikonický Rolex Datejust.

Model Rolex Datejust 41 mm s hladkou lunetou, zdroj: www.rolexforums.com

Model Rolex Datejust 41 mm s hladkou lunetou, zdroj: www.rolexforums.com

Co se skrývá uvnitř?

Najdeme zde starý známý kalibr Miyota 8215. Společně se svými sourozenci ze série 82xx je hojně využíván v mnoha levnějších hodinkách a také je velice oblíben u řady mikroznaček. Našli bychom jej v některých automatických modelech od značek jako jsou Timex, Citizen, Festina, Invicta a samozřejmě také Bulova. Oblibu získal především díky dostupné ceny a výborné spolehlivosti. V hodinkách se objevuje již od 70. let minulého století.

Pohled na kalibr Miyota 8215.

Pohled na kalibr Miyota 8215.

Mezi jeho vlastnosti patří frekvence 3 Hz, rezerva chodu 42 hodin, automatický i ruční nátah, datum, hacking a 21 kamenných uložení. Maximální odchylka chodu by se měla pohybovat v rozpětí od -20 do +40 sekund denně. Jedná se o naprostý základ, který však můžeme bez výčitek označit jako workhorse movement, neboli dříč. Jedná se o častou alternativu dalšího dostupného  japonského strojku, konkrétně Seiko 4R35/NH35. Jeho jediné neduhy jsou jednosměrný automatický nátah a poněkud vyšší hlasitost rotoru. V celkovém kontextu celkem maličkosti.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Splnily má očekávání?

Krátká odpověď – ano! Domnívám se, že zde Bulova přišla s rozumnými hodinkami za přijatelnou cenu. S cenovkou 9100 Kč se jedná o příjemné každodenní hodinky, které svůj účel rozhodně splní na výbornou. Zařadil bych je do mé oblíbené kategorie levných automatů pod 10 000 Kč. Společným jmenovatelem jsou většinou japonské strojky Seiko nebo Miyota. Přímou konkurencí budou podle mého názoru hodinky Citizen Tsuyosa, které však nabídnou vyšší voděodolnost, nižší cenu a dnes oblíbený integrovaný design náramku.

Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc
17.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc

Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenze
1.3.2024 - Jakub Pitucha
Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenze

Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?
5.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Duben
9 100 Kč (doručíme do 23.7.)
Novinka Duben
9 100 Kč (doručíme do 23.7.)
97 300 Kč (doručíme do 23.7.)