» Blog » Amazfit

Amazfit T-Rex 3 recenze – Dinosaurus, který na trhu určitě nevyhyne

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Dominik Hok | 1.10.2024 | 9 MIN | 47x komentář

Víte, vydat v roce 2024 chytré hodinky, které atakují třeba i třikrát dražší konkurenci, to chce pořádný pár kulatých primárních pohlavních znaků. Tuto odvahu měl Amazfit a vydává T-Rex 3 s extrémní výdrží baterie, voděodolností do 45 metrů reálné hloubky, hlasovým asistentem a mnohým dalším, co z těchto hodinek dělá jedny z nejlepších a navíc opravdu dostupných chytrých hodinek.

Asi prozradím hned na začátku, že řadu T-Rex recenzuji už od jejích počátků, a tak tato recenze může být lehce citově zabarvená, protože ji odjakživa mám rád. Ptáte se proč? Jsou to typicky české hodinky, jelikož nestojí ranec, mají natřískanou hardwarovou i softwarovou výbavu a navíc mají čtyřcifernou číslovku, což se výrobcům v dnešní době daří čím dál méně.

Když se řekne T-Rex, představíte si dinosaura. Když si představíte dinosaura, vybavíte si slova jako "starý" či "vyhynulý". T-Rex 3 je ale důkazem, že i dinosaurus může být moderní a rozhodně na trhu nevyhyne.

Amazfit T-Rex 3 jsou zajímavé tím, že:

  • vydrží potápění až do 45 metrů reálné hloubky
  • zobrazují data na 1,5" velkém displeji s maximálním jasem až 2000 nitů
  • zaznamenávají přesně polohu díky GPS přijímači komunikujícímu až na dvou pásmech
  • prožijí s vámi každé dobrodružství až do konce, protože vydrží až 27 dní
  • konečně získaly nový a přesnější snímač tepové frekvence
  • obsahují hodně bohatou výbavu sportovních i lifestylových funkcí
  • vypadají přitažlivěji díky oktagonálnímu designu lunety
  • napomáhají vaší bezpečnosti a orientaci díky mapovým podkladům

Design T-Rexu je tentokrát na hraně

Musím Amazfit pochválit, že se jim velice umně povedlo zanechat duši T-Rexu, ale citlivě do ní vnesli i něco nového.

7 490 Kč (doručíme do 24.10.)

Ze staré duše zůstal výrazný outdoorový prvek – luneta se šrouby včetně popisu tlačítek a typických šipek na dvanácté a šesté pozici. Na pravé straně je už typická ochrana barometru a tlačítka mají zdrsněný povrch pro snadné používání mokrou rukou nebo v rukavicích.

Asi nejzásadnější změnu zaznamenala ocelová luneta, která teď není kulatá, ale oktagonální. Samozřejmě je to věc názoru, ale mně se to moc líbí. Dodává to šmrnc.

Dobré je, že se svými vlastnostmi by tyto hodinky přežily i v Octagonu, protože splňují hromadu vojenských standardů a mohou se potápět až do 45 metrů reálné hloubky. Amazfit bohužel nikde neuvádí, jestli pod vodou můžete používat tlačítka, ale předpokládám, že to nepůjde.

Řemínek je silikonový, se zajímavou strukturou, která připomíná vrstevnice na mapě. Jediné, co mě mrzí, je plastová spona. Vzhledem k tomu, že to jsou chytré hodinky do těch nejhorších podmínek, materiálově mi to nepřijde jako nejšťastnější volba. Kdyby byly hodinky ještě levnější, asi bych jim to opustil, ale s takovou cenovkou už si podle mě ocelovou sponu zasloužily.

Dýnko zůstalo plastové, ale tam mi plast vůbec nevadí. Aspoň hodinky váží příjemných 68 gramů.

Perfektní displej a ještě od okraje po okraj

Jestli je něco, čím byl Amazfit odjakživa specifický, je to určitě displej. Tentokrát na něm ještě zapracovali a se svou velikostí 1,5" je roztažený od kraje po kraj. Přijde mi, že takto roztažený displej vždy tak trochu evokuje modernost.

Displej používá technologii AMOLED, je dotykový a má svítivost až 2000 nitů, čímž dorovnává kanonýry, jako je třeba Apple Watch Ultra 2. T-Rex 3 ted dokáže kompenzovat silný sluneční svit na opravdu vysoké úrovni.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Za skvělým uživatelským zážitkem ale nestojí jen displej, silně mu totiž dopomáhá i svižné uživatelské prostředí (za tím ale bude stát pravděpodobně procesor).

Když jsme u toho, uživatelským prostředím se můžete pohybovat duálním způsobem – tedy dotykem i tlačítky. Na levé straně najdete tlačítka nahoru a dolů. Na pravé zase potvrzovací a to, jež vás vrátí o krok zpět. Když jste na hlavní straně, potvrzovací tlačítko otevírá výběr sportovních aktivit a tlačítko Zpět zase rolovací menu. Je skvělé, že dlouhé stisky tlačítek jsou programovatelné. V základu je naprogramované jen pravé vrchní, jehož dlouhým stiskem aktivujete hlasového asistenta.

Pohybem dolů (ať už dotykem nebo tlačítka) se pohybujete napříč konfigurovatelnými widgety, pohybem prstu doleva otevíráte menu, pohybem prstu doprava zase notifikace. Ve vrchní části je ukryté ovládací centrum se zkratkami pro svítilnu, režim Nerušit aj.

Senzorová výbava pozbyla jen hloubkoměr, jinak obsahuje vše

U Amazfitu jde vidět, že se vždy snaží překonat konkurenci z hlediska jakékoliv výdrže (ať už je to výdrž baterie nebo samotné pouzdro) anebo třeba outdoorových funkcí. Proto mě překvapilo, že k takové voděodolnosti Amazfit nepřidal do vínku ještě pár potápěčských funkcí a třeba hloubkoměr.

Na druhou stranu, když se podíváme na cenovku hodinek, nemůžu být tak troufalý. Už tak je senzorová výbava dost nasekaná a najdete v ní akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a GPS přijímač. Takže vše, co potřebují pořádné outdoorové hodinky.

Docela mě zamrzelo, že T-Rex 3 je osazený novým optickým snímačem, ale z dostupných informací se o něm vlastně nic nedozvíte. O kolik je přesnější? Má více diod? Tyto a mnoho dalších otázek zůstalo nevyřčeno. Je ale pravdou, že jediná zásadní otázka je vždy: "Jak moc je tento snímač přesný v praxi?"

A věřte tomu nebo ne, já na ni odpovím. Tady je totiž srovnání s pažním snímačem Polar Verity Sense:

Modrá – Amazfit T-Rex 3, Fialová – Polar Verity Sense.

I když tedy Amazfit neřekl k novému snímači téměř nic, asi nechali mluvit za sebe samotné výsledky, které jsou na hodně vysoké úrovni. I když jsem se snímač tepovky snažil zaskočit rychlejšími tempy, nenechal se překvapit – reagoval opravdu rychle a přesně.

Test pažních snímačů tepové frekvence: Coros HR monitor a Polar Verity Sense
18.6.2024 - Matěj Urbaczka
Test pažních snímačů tepové frekvence: Coros HR monitor a Polar Verity Sense

Co se týče GPS, tak na druhé ruce teď nosím Coros Vertix 2S a přijde mi, že o dost levnější T-Rex 3 reaguje na změny tempa mnohem lépe.

Coros Vertix 2S recenze – Nový vzhled a návrat ke kořenům?
27.5.2024 - Matěj Urbaczka
Coros Vertix 2S recenze – Nový vzhled a návrat ke kořenům?

Na porovnání příjmu GPS tady mám jeden běh, kdy jsem běžel i s o dost dražším Coros Vertix 2S. Schválně jsem vybral takovou složitější zatáčku. Ehm, žádný problém.

Fialová – Coros Vertix 2S, Modrá – Amazfit T-Rex 3

Fialová – Coros Vertix 2S, Modrá – Amazfit T-Rex 3.

Lifestylové funkce táhne Zepp Aura

Jako první bych se asi vrhl na novinky a tou nejžhavější je určitě měření variability srdečního tepu (VST či HRV). Stejně jako u jiných výrobců i tyto hodinky měří po celou noc, kdy vám vyplivnou graf celé noci, nejnižší i nejvyšší hodnotu a průměr celé noci. Obecně platí pravidlo – čím vyšší HRV, tím lépe. Vysoké HRV je spojeno s aktivním parasympatickým systémem v našem mozku, který je zase spojen s relaxací a tím, že naše tělo není ve stresu. Podle klesajícího HRV tedy dokážete odhadnout přicházející nemoc, přetrénování aj.

Hodně mě baví i vyhodnocení připravenosti, která je rozdělená na duševní a fyzickou. Podle toho můžete přizpůsobovat ať už své tréninky anebo záležitosti, které vyžadují přemýšlení. Nedokážu si ale moc představit, že bych šéfovi řekl: "Dnes nedorazím do práce, protože mám nízkou duševní připravenost". Minimálně se ale můžu zaměřovat na jednodušší projekty. Anebo taky ne...

Kdybych měl vypíchnout něco, čím se Amazfit úplně odlišuje od konkurence, určitě to bude využití umělé inteligence pro vylepšení životního stylu. Dali tomu název Zepp Aura a tato funkce vyhodnocuje všechny naměřené hodnoty (tepovku, spánek stres, variabilitu aj.), hledá vzorce a dává vám doporučení, co dělat, abyste měli ten nejlepší možný životní styl.

Platí zde univerzální pravidlo pro každou umělou inteligenci – čím víc informací Zepp Aura má, tím lépe vám slouží. Například před spánkem je dobré zadávat, co všechno jste předtím dělali a po spánku zase váš aktuální pocit aj. Díky tomu může odhalit, že například špatně spíte, protože před spaním hrajete videohry a hned vám dá doporučení, jak upravit svůj životní styl, aby k tomu nedocházelo. Co je nejlepší, tak s ní můžete komunikovat a zeptat se jí na úplně cokoliv.

Když máte placenou verzi Zepp Aura, dokonce získáte i podrobné zprávy shrnující váš týden či měsíc.

A to stále není ze zprávy všechno!

Myslím, že díky Zepp Aura se Amazfit stává (v segmentu chytrých hodinek) jednou z nejlepších značek pro práci se spánkem.

Z takové té klasiky T-Rex 3 měří vaše kroky, spálené kalorie, okysličení krve, stres a srdeční frekvenci. No, tady mě Amazfit zase trochu zklamal, protože nenabízí uživateli možnost oželit nějakou výdrž baterie a měřit srdeční tep (mimo aktivitu) každou vteřinu. A zrovna T-Rex jako takový si o to vyloženě říká, aby tuto možnost měl. Ale očividně si neříká dost.

Proč to tak řeším? Většinu času při práci s daty platí pravidlo, že čím víc dat máte, tím je to lepší.

T-Rex 3 vystačí i číslíčkově náročnějším sportovcům

Schválně jsem napsal, že T-Rex 3 stačí i číslíčkově náročnějším sportovcům a ne náročnějším sportovcům, protože neplatí pravidlo, že pokročilejší sportovec nutně potřebuje více čísel. :)

Nicméně, já jsem přes čísla a T-Rex 3 sice není na úrovni třeba Corosu, ale vystačil bych si s nimi.

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros
11.4.2022 - Dominik Hok
4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros

Obecně totiž stačí sledovat tréninkovou zátěž (vypočtena na základě EPOC), kondici posoudíte na základě VO2 Max a přetrénování také můžete vysledovat na základě EPOC či vyváženosti HRV.

Co je fajn, tak v aplikaci najdete Zepp Coache, který vám podle výše zmíněných metrik každý den navrhne ideální trénink. Nemáte to jen v aplikaci, ale i po zapnutí aktivity přímo v hodinkách.

Pokud nejste fanoušek těchto AI generovaných tréninků, máte možnost si je vytvořit i manuálně.

Na konec ještě musím zmínit největší perličku, a to jsou předpokládané výsledky. Podle nich už se můžu vykašlat na dráhu recenzenta a rovnou se přihlásit do reprezentace. Půlmaraton prý dám za 1:09:23 a maraton za 2:25:18. :)

Takovou polozdravotní-polosportovní funkcí je měření PAI – to bere v potaz délku a intenzitu vašich sportovních aktivit a přepočítává je do souhrnného čísla, které byste ideálně měli držet okolo či přes 100, abyste si udrželi zdraví. Musím uznat, že došlo k nějakým změnám, protože kdysi jste si jen oblékli boty a už jste měli PAI třeba 30. Teď to není tak jednoduché získat. :)

Já třeba za týden naběhal něco okolo 65 km a PAI jsem měl nejvýše na hodnotě 196.

Chytrým funkcím dominují mapy

Není to poprvé, co v řadě T-Rex vidíme mapy, ale určitě je fajn, že se z dražšího modelu Ultra dostaly i do klasického T-Rexu. Obecně nemůžu házet špínu na žádné mapy, protože vždycky je to lepší než žádná nebo slepá mapa. Pro základní orientaci tedy tyto mapy vystačí, ale s Garminem se absolutně nemůžou porovnávat. Mapa od T-Rexu je spíš taková "trochu barevnější slepá mapa", která ukáže fakt jen základ.

S čím to Amazfit dělá opravdu složité, je navigace. Snad to vychytá aktualizace, ale vůbec se nekalibruje kompas, takže běžíte po trase rovně a kompas ukazuje, že jste natočení o 90° doprava, ale přitom se pohybujete rovně po křivce. Další věc je to, že se navigace furt tak divně otáčí. Většina navigací funguje tak, že nadcházející trasu vidíte směrem nahoru a u Amazfitu jsem to měl otočené, což znamenalo, že když je odbočka na displeji doleva, vy reálně běžíte doprava. Věřím, že to jsou jen dočasné problémy.

T-Rex 3 podporuje i bezkontaktní placení pomocí Zepp Pay, ale zatím to mohou využít jen klienti Curve a mBank. Relativní novinkou je hlasový asistent Zepp Flow, kterým můžete hodinky ovládat pomocí hlasu. Stačí mu zadat příkazy jako – "změř mi okysličení krve", "spusť aktivitu běh" aj. Když jsme u toho hlasu, T-Rex 3 má i hlasové poznámky. Ty jsou ošemetné, protože si je v hodinkách bez sluchátek nemůžete přehrát a do telefonu je musíte synchronizovat pomocí Wi-Fi.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Takovým standardem u Amazfitu jsou už notifikace s možností otevřené odpovědi (pouze pro Android), šikovná funkce Najít můj telefon, ovládání hudby z telefonu, počasí anebo zadávání členských karet. Přes aplikaci si pak můžete do hodinek nahrát písničky z úložiště telefonu.

Jaký je T-Rex 3 v kostce?

Jako nebudu se snažit hledat nějaká negativa – T-Rex 3 je skvělý. Ačkoliv jsou dražší než předchozí generace, stále v porovnání s konkurencí patří mezi dostupné hodinky. S takovou cenovkou nabízí odolný design, krásný displej, přesné senzory, dlouhou výdrž baterie, hromadu lifestylových, sportovních i chytrých funkcí. T-Rex 3 vždycky popisuji jako takové české hodinky – za málo peněz hodně muziky.

Zdroje fotek:

  • Lifestylové fotky – Oficiální fotky Amazfit
  • Studiové fotky – Fotografové Hodinky 365

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 15 dny, reagovat
Ano, ceske hodinky. Za malo penez hodne muziky. Pokud prijdou verze Ultra, se safirem a titanem treba, tak topovka
Borecpřed 12 dny
Tomíku, pokud chceš český hodinky, kup si Armodd, tu kluku ušatá.
Jaroslavpřed 14 dny, reagovat
Taková poznámka k tomu Zepp Flow. Mám Cheetah Pro a na Zepp Flow můžu mluvit česky. Nechce se mi moc věřit, že by u TRex 3 tohle nebylo. Jinak teda hodinky vypadají hodně hodně zajímavě. Amazfit se poslední dobou opravdu zvedá, snad to udrží.
Dominik Hokpřed 14 dny
Zdravím, Jaroslave. Máte pravdu, umí česky. Opravím! Moje chyba!
Borecpřed 14 dny
A copak česky hodinkám šeptáte do ouška…..?
Honzapřed 14 dny
Beru připojeného telefonu už jdou jen omezené příkazy a ne v češtině.
Jaroslavpřed 13 dny
Typicky ať mi nastaví minutku kvůli čaji ("Nastav časovač na pět minut."). Ale klidně se takto podívám na mapu nebo si spustím One tap measurement. Jednoduše, prakticky nemusím prohledávat menu.
Greplpřed 14 dny, reagovat
Tomu řikam recenze,jste borec,škoda že ne soused a nechodite do Slavíkovic na pivo,hodně zdraví přeje grepl 73
Dominik Hokpřed 14 dny
Slavíkovice jsou pro mě trochu z ruky, ale děkuju za pěkná slova. :)
Miloslavpřed 14 dny, reagovat
Zdravím Dominiku. Mám Garmin Fenix 7. Má smysl přecházet na tyto hodinky? Jak by podle Vás vycházelo srovnání? Děkuji
Dominik Hokpřed 14 dny
Zcela upřímně, neřekl bych, že to dává smysl. Fenix 7 stále dominují z hlediska podrobnosti mapy, navigačních funkcí, bezkontaktního placení či sportovních a lifestylových funkcí.
Černobohpřed 14 dny, reagovat
"Jsou to typicky české hodinky, jelikož nestojí ranec, mají natřískanou hardwarovou i softwarovou výbavu a navíc mají čtyřcifernou číslovku..." - asi slušnej zbytkáč :-D
Radapřed 14 dny, reagovat
Jakto že muzika není vždyť mají vnitřní paměť, takže lze nahrát přes WiFi ne?
Dominik Hokpřed 14 dny
Je to tak. Asi jsem vážně měl při psaní zbytkáč, jak píše Černoboh. :)
Mila H.před 14 dny, reagovat
Dobrý den, zvažuji koupi starších Fénix 6x. Bylo by lepší jít spíše do těchto nových T-rex 3, nebo do Fénix 6x? Děkuji za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 13 dny
Zdravím Mílo, asi bych šel do Fenix 6X. Mají lepší funkčnost map a některých sportovních aktivit.:-)
Mila H.před 13 dny
když bych se přenesl přes tyto dva nedostatky, tak co třeba z pohledu senzorů (gps, tep), nebo baterie? Podle recenzí mají u baterie navrch znatelně Amazfit? Díky.
Dominik Hokpřed 7 dny
Zdravím, co se týče baterie, těžko se to porovnává, protože netuším v jakém stavu bude akumulátor Fenix 6X, protože předpokládám, že budou z druhé ruky. Co se týče senzorů, dost možná už bych teď z hlediska tepu a GPS vyzdvihl T-Rex 3.
Miropřed 14 dny, reagovat
Je možné nahrát do nich Mapy.cz?
Matěj Urbaczkapřed 13 dny
Zdravím, Miro, je možné z mapy.cz nahrát GPX soubor do hodinek, to ano. Ale nahrát tam mapové podklady z tohoto serveru bohužel nejde.
Borecpřed 14 dny, reagovat
Pane Hok, AW ULTRA umí 3000 nitů, čili rozdíl tam je 1/3, což není málo.
Borecpřed 14 dny, reagovat
Takže navigace nefunguje, mapy naprd, platit se s tim nedá, volat taky ne, svítilna slabá, aplikace třetích stran úplný prd, ale jsou to super hodinky, protože čínský algoritmus vygeneruje spoustu jistě úplně přesných čísílek…. Chce to míň chlastat a víc zapojit mozek pane HOK.
Josefpřed 13 dny
Copak? Máš něco malinké, tak si to potřebuješ kompenzovat, borče?
Borecpřed 13 dny
Josífku, ty prostinkej vidláčku, tebe nažhavily ty primární pohlavní znaky pana Hoka, viď :-()
Honzapřed 12 dny
Platit se s nimi nedá?? Tak jak to, že já s nimi platím bez problémů? Banka Airbank a Moneta.
Josefpřed 12 dny
Ze kterého kravína mi píšeš, borče?
Borecpřed 12 dny
Josífku, z kravína píšeš ty, jaký to jen být vykastrovaný vůl mezi krávama, to zamrzí, ne?
Honzapřed 14 dny, reagovat
Ahoj Dominiku, K té otočené mapě, nebylo to jen nastavením server na horu? Já je kupoval známému a chvíli si s nimi hrál a musel jsem v nastavení zapnout otáčení mapy, jinak byla mapa při navigaci stále se serverem nahoru.
Dominik Hokpřed 13 dny
To je dobrý tip, vyzkouším!
Honzapřed 14 dny, reagovat
*sever nahoru, pardon
Borecpřed 13 dny, reagovat
Pane Hok, proč nebyly zveřejněny mé trefné komentáře, které trefily hřebík na hlavičku???
Dominik Hokpřed 13 dny
Nebojte, pane Borec, jen čekaly na schválení a nejsme v Orwellově 1984, takže se nemusíte bát o cenzuru.
Elateridpřed 12 dny
Do hlavy evidentně někdo trefil tebe.
Borecpřed 12 dny
Elaterid, ty máš primární pohlavní znaky jaký? Z toho nicku těžko říct. Nebo si myslíš, že jsi ten hnusnej brouk???
Borecpřed 13 dny, reagovat
Pane Hok, respektování svobody slova zde na webu si vážím! Nejhorší jsou klauni, kteří na jiných fórech mažou příspěvky, které se jim nelíbí. Tak koulím zdar!
Tompřed 13 dny, reagovat
Jo nejvic se ohani svobodou slova ty nejvic marod na hlavu.
Borecpřed 12 dny
Tomíku piš česky, ty jeden jezuito cenzorskej :-()
Tompřed 12 dny
Otočka s výskokem
Borecpřed 8 dny
Tomík má argumentační nouzi a točí se mu z toho makovice.
Petrpřed 12 dny, reagovat
Dobrý den, v recenzi je informace, že hodinky nemají hloubkoměr. Domnívám se, že to není pravda, protože hodinky mají speciální sportovní aktivitu pro potápění, kde na displeji je uvedena i hloubka. I na oficiálních stránkách Amazfit jsou screeny tohoto módu. Jedná se tedy zde o mylnou infomaci? Děkuji.
Petrpřed 8 dny
Zdravím, zdá se, že zde nejí žádná reakce. Takže pro upřesnění - našel jsem video recenzi zde: https://youtu.be/FJvrC18z768?si=bO75pLhpQqYgLyMF kde je jasně a zřetelně popsáno, že tyto hodinky mají módy pro potápění a to včetně hloubkoměru.. Děkuji za upravení textu recenze...
Pesava Martinpřed 11 dny, reagovat
Super recenze. Hodinky mám, nejsou to sice Garminy, ale cenově jsou také někde jinde. Největší posun je v baterce. Ta skutečně drží. Chod hodinek rovněž plynulý. Zepp pay podporuje uz i Raiffeisenbank. Nějaká komunita, diskuzní vlákno majitelů, nevíte?
Matěj Urbaczkapřed 9 dny
Zdravím, díky za komentář. Komunitu bych hledal asi na Facebooku.:-)
Tomáš Rohlíkpřed 9 dny, reagovat
Ahoj,díky za první recenzi,bude i nějaká obsáhlejší na Vašem YT kanále? A kdy budou hodinky u Vás dostupné?
Matěj Urbaczkapřed 8 dny
Ahoj, recenze na YouTube kanále by měla vyjít dneska a hodinky snad brzy naskladníme. První várka se vyprodala holt moc rychle.:-)
Rendapřed 7 dny, reagovat
Koupil jsem si je a nevim jak se stáhnou mapy a ten teploměr je asi spatnej mám teplotu okolo 33st
Matěj Urbaczkapřed 6 dny
Mapy se stahují v aplikaci a teploměr aby měřil teplotu okolního vzduchu, tak se musí hodinky sundat z ruky, jinak jsou rukou právě ovlivněnou.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Září
7 490 Kč (doručíme do 24.10.)