Amazfit Neo recenze – Chytrá retrosexuální záležitost

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré | Retro

Dominik Hok | 10.5.2021 | 6 MIN | 30x komentář

Při pohledu na Amazfit Neo všichni retrosexuálové vrní blahem, hipsterům se ježí vousy a starší generace vzpomínají na mladá tuzexová léta. A přitom je to hodinkový kojenec. Jedná se asi o nejjednodušší smartwatch, jaký jsem kdy viděl. A víte co? To je na něm to nejkrásnější.

Amazfitu se podařila opravdu fajn věc. Vyrobili hodinky se silným oderém retra a nasoukali jej do cenovky, u které nepřesáhnete Palackého, ale postačí i Komenský. Na první a rychlý pohled bych toto zařízení spíše směřoval do řad Casia, protože některými prvky připomíná legendární F-91 nebo snad ještě legendárnější G-Shock DW-5600.

Při trochu delším pohledu vám ale dojde, že se nejedná o Japonce, nýbrž o Číňana, který jako bonus dostal pár chytrých funkcí a vlastně byste to do něj ani neřekli. Navíc je ovládání tak jednoduché, že bych tyto hodinky doporučil i pro seniora či technologického antitalenta. No... A nebo prostě pro ty, kterým se tyto hodinky líbí. Protože u nás o tyto hodinky projevilo zájem několik redaktorů a jeden z nich je teď dokonce jejich hrdým majitelem.

Tak se na tohoto kočkopsa pojďme podívat pod drobnohledem.

699 Kč Prodej ukončen

Retro na tři způsoby

Abych řekl pravdu, tak Amazfit Neo není žádný drobek. S rozměry 40,3 x 41 x 11,7 mm tyto hodinky sice pravděpodobně sednou na pánské zápěstí, ale pro muže s útlejším zápěstím a dámy to bude asi velké sousto. Mně osobně sedly na ruku krásně (obvod 17 cm).

Nicméně, Amazfit tyto hodinky prezentuje jako unisexové a podtrhuje to také třemi barevnými variantami – černou, khaki a oranžovou.

699 Kč Prodej ukončen

U mě nejvíce zabodovala rozhodně khaki, ale ani jedna z barevných kombinací není úplně k zahození. Nejuniverzálnější je určitě černá.

699 Kč Prodej ukončen

Stejně jako osmdesátkové kousky, i Amazfit Neo je takový typický plasťáček, což se projevilo také na váze, která je u tohoto modelu 32 gramů.

Přední strana hodinek je zpracovaná do osmi hran, které doplňují čtyři tlačítka po bocích s lehkým drážkováním, aby prst tak jednoduše nesklouzl. Jejich funkce pak slovně Amazfit vysvětluje na lehce vyvýšené části. To sice funguje jako designový prvek, ale zároveň to trochu chrání displej před nárazy a poškrábáním. Displej je sice lehce zapuštěný, ale bezpečnosti nikdy není nazbyt. Posledním prvkem jsou pak dvě trojúhelníkové značky, které... No, prostě tam jsou. Nemají žádný účel. :)

Možná se v tom moc zbytečně pitvám, ale co mi trochu kazí dojem, je moderní logo Amazfitu ve spodní části. Nevadí mi, že tam je, protože to je součástí brandingu, ale na můj vkus je moc moderní a kazí retro nádech.

Naopak, co retro nádech krásně podtrhuje, je dýnko připevněné šroubky, což u smartwatchů není úplně obvyklé. S hodinkami se nemusíte bát ani skočit do vody, protože mají voděodolnost do 50 M. Na potápění to není, ale plavat s nimi můžete.

Na ruku se pak hodiny upínají polyuretanovým řemínkem o šířce 20 mm. Z vnější strany jej Amazfit obohatil o lehké tečkování, z vnitřní strany je pak hladký. Řemínek patří k těm tužším, ale nijak mi nevadil, na ruce drží pěkně.

Displej je rozdělený do tří částí

Ke zobrazení informací používají hodinky monochromatický LCD displej o velikosti 1,2 palce. K celkovému vzezření hodinek se tento displej dokonale hodí a nemá problém ani s přímým sluncem.

Displej je rozdělený do tří částí. Spodní a největší část ukazuje čas. Vrchní pravá část pak ukazuje datum, den v týdnu a přídavné informace, jako je tepová frekvence, procenta baterie, počet kroků a jiné. Vlevo nahoře je pak kruhovitý displej, který prozrazuje jednotlivé funkce – když jste tedy v části s tepovou frekvencí, ukazuje například srdíčko a u spálených kalorií oheň.

Důležité je zmínit, že spodní část s časem má o něco kvalitnější zpracování a nevidíme jednotlivé pixely jako u vrchní části.

Jelikož je displej monochromatický, bylo potřeba hodinky doplnit o osvětlení. Hodinky se rozsvítí na čtyři vteřiny kdykoliv zvednete zápěstí, ale pokud osvětlení aktivujete manuálně (podržením tlačítka BACK), displej zůstane rozsvícený 10 vteřin.

Pokud se osvětlení aktivuje a vy budete hodinkami listovat, nestane se, že by zhaslo. To mě opravdu potěšilo, protože například u Casio G-Shock GBD-H1000 (stejná technologie displeje) světlo zhaslo pokaždé, když jste se přesunuli na jinou obrazovku.

Casio G-Shock GBD-H1000 recenze – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?
6.1.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H1000 recenze – dokážou ustát chytrou konkurenci v praxi?

Snímačová výbava je ryzí základ

Vyjmenovat všechny snímače v hodinkách není žádná věda, jsou totiž jen dva – snímač tepové frekvence a akcelerometr. Nejvyšší možná frekvence měření tepové frekvence je jedna minuta (dá se měřit také manuálně, pokud se přepnete do této funkce). Akcelerometr se pak používá k měření počtu kroků během dne či při sportovní aktivitě.

Měsíc bez nabíječky? To si nechám líbit

Dost pravděpodobně to bude použitím nenáročné technologie displeje, ale hodinky vydrží bez nabíječky až 28 dní.

Uživatelské prostředí jednodušeji udělat nešlo

K ovládání hodinek se používájí čtyři tlačítka po stranách, kterými listujete napříč 11 obrazovkami.

Co jednotlivé obrazovky zobrazují – počítadlo kroků, stav baterie, tepová frekvence, kondiční skóre PAI, budík, světové časy, stopky, režim Nerušit, počasí, spálené kalorie a ušlá vzdálenost.

Levým horním tlačítkem SELECT pak např. spouštíte stopky, přepínáte světové časy, aktivujete režim Nerušit a jeho dlouhým podržením pak vypnete či zapnete hodinky. Tlačítkem BACK se také přepínáte mezi světovými časy, vynulujete stopky a jeho dlouhým podržením aktivujete osvětlení.

Hodinky pak mají některé lehce skryté funkce, jako je třeba nalezení telefonu, které se aktivuje stiskem UP+BACK zároveň. Současným stiskem DOWN+BACK vyresetujete hodinky.

Co vás možná jako první při používání zaujme je otravný zvuk, který hodinky po jakémkoliv stisku tlačítka vydávají. Skutečně... Ten zvuk se zařezává do mozku. Nedokázal jsem pochopit, proč ten hrozný zvuk vydávají. Ale pak mi to došlo. Mám moc dobrý sluch. Už na začátku této recenze jsem psal, že bych tyto hodinky vřele doporučil i pro seniora. A ten může mít už o něco horší sluch, takže je pro něj tento "došedékůrymozkovésezařezávající" zvuk úplně ideální.

Ale nebojte... Dá se vypnout v mobilní aplikaci. :)

Hodinky překvapivě monitorují i spánek

Hodinky během dne sledují váš počet kroků, tepovou frekvenci, ušlou vzdálenost, spálené kalorie a co mě opravdu příjemně potěšilo – dokážou monitorovat i spánek. V analýze spánku dokážou rozlišit lehký, hluboký a REM spánek a kdy jste byli vzhůru.

A co sportovní aktivity?

Možná některé z vás překvapilo, že jsem v popisu uživatelského prostředí nezmiňoval výběr sportovních aktivit. Je to z toho důvodu, že monitoring sportovní aktivity najdete v mobilní aplikaci.

Pokud tedy chcete začít sportovat, musíte otevřít mobilní aplikaci, tam zvolit jednu ze tří sportovních aktivit (běh, chůze, jízda na kole) a spustit ji. To se pak projeví i v hodinkách a máte možnost tuto aktivitu pozastavit a opět spustit. Ve sluchátkách se vám při pozastavení ozve prapodivné "verkount pauset". Co znamená "pauset" jsem pochopil hned, ale krkolomné slovo "workout" mi chvíli trvalo než jsem ho rozluštil.

Při sportovní aktivitě pak hodinky snímají tempo (u jízdy na kole rychlost), vzdálenost, čas a tepovou frekvence měří každou vteřinu. K záznamu trasy využívají hodinky GPS z telefonu.

V celkovém vyhodnocení pak hodinky "vyplivnou" průměrné tempo, vzdálenost, počet kroků, spálené kalorie, kadenci či délku kroku a vaše počínání ohodnotí v kondičním skóre PAI.

Smartwatch, co je opravdu jen lehce smart

Z chytrých funkcí pak v hodinkách najdete už zmiňovanou funkci "Najdi můj telefon", počasí a také upozornění na notifikaci. Jen pro upřesnění: hodinky notifikaci nezobrazí, ale pouze upozorní, že máte nějakou notifikaci v telefonu nebo že vám někdo volá.

No... A zase ten Zepp od Amazfitu

K nastavení hodinek a zálohování dat používají hodinky mobilní aplikaci Zepp. Ta je pověstná tím, že má docela hodně mušek. Jako první bych hned zmínil volbu sportovních aktivit, která se skrývá v liště dole a myslím, že hromada uživatelů si jí vůbec nevšimne. No... A pak také to, kolik nerelevantních dat mi aplikace zobrazuje. V menu najdu Stres, VO2 Max a jiné, ale přitom to hodinky nedokážou změřit.

Růžový obdélník – lišta s výběrem sportovních aktivit. Červený obdélník – Nerelevantní ikony v menu.

Růžový obdélník – lišta s výběrem sportovních aktivit. Červený obdélník – Nerelevantní ikony v menu.

Myslím, že by měla být aplikace naprogramovaná tak, aby zobrazovala opravdu jen to, co dokážou hodinky reálně měřit či jakýmkovli způsobem využít.

Celkově ale aplikace není vůbec graficky špatná a najdete tam vše, co potřebujete.

A jak bych Amazfit Neo ohodnotil?

Tyto hodinky názvem připomínající spíše hlavního protagonistu trilogie Matrix se můžou zdát jako obrovský omyl. Ale víte co? Právě naopak. Jsou naprosto geniální. Stojí pár korun, nabídnou chytrý základ a pro retrosexuála či seniora – ideální volba. Amazfit tímto modelem vyplnil díru na trhu a myslím, že si určitě najde své uživatele.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janapřed 1104 dny, reagovat
Dobrý den, jsou hodinky například větší než Garmin Instinct nebo Garmin Fenix 6 nebo 6X? Předem děkuji za odpověď. :)
Dominik Hokpřed 1104 dny
Zdravím, nene, Instincty i Fenix 6 a 6X jsou ještě větší než tyto hodinky. :) Jenom je tam trochu rozdíl, že tyto modely mají kulaté pouzdro a tak se ta velikost na zápěstí trochu ztratí, protože ten průměr není stejný po celé délce. Zatímco tady tento model je hranatý a tak má stejný průměr téměř po celé délce. Doporučil bych si je vyzkoušet, protože někdo s útlejším zápěstím může mít problém. :)
Alicepřed 1098 dny, reagovat
Už jsem se na hodinky dívala na vašem eshopu pro přítele, ale po tomto článku jsem rozhodnutá mu je koupit. Díky , za tyto články.
Daliborpřed 1097 dny, reagovat
Mohu poprosit nějakou fotku na pánské ruce? Díky
Matěj Urbaczkapřed 1096 dny
Zdravím Dalibore, zkuste mrknout na naše video na youtube, kde je má náš videomaker několikrát na sobě.:-) Naše "dámské" zápěstí by Vás asi neuspokojila.:-) Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=918Ka4nOuLU&t=669s
Vojtěchpřed 1022 dny, reagovat
Dobrý den, omlouvám se že píšu v noci Četl jsem vaši recenzi na hodinky Amazfit Neo a mám tři dotazy. Jsou srovnatelné s hodinkami Amazfit Bip a Amazfit Bip Lite? Mám na mysli první generace hodinek, které mají pořád zapnutý displej. Jaká je viditelnost na přímém slunci? Je to stejné nebo podobné jako u Amazfit Bip a Amazfit Bip Lite? A poslední dotaz. Jak se u těchto hodinek oddělává originální řemínek z výroby? Musím mít k tomu šroubovák? A je tam kompatibilní jakýkoliv řemínek, šířka řemínku by měla být 20mm, tak pokud si na Alza koupím jakýkoliv řemínek, tak jestli bude na hodinky pasovat? Přeji hezký den S pozdravem Vojtěch
Dominik Hokpřed 1021 dny
Zdravím, Vojtěchu. Co se týče kvality, vsadil bych spíše na Bip Lite. Co se týče viditelnosti, vsadil bych spíše na Neo. Originální řemínek je přichycený klasickou stěžejkou, je tedy potřeba mít šikovné ruce anebo vystěžejkovač. Teoreticky by měl sednou jakýkoliv řemínek, který bude mít danou šířku.
Pavelpřed 1014 dny, reagovat
Dobrý den, nevím zda označit hodinky jako vhodné pro důchodce je správné.Z vlastní zkušenosti můžu napsat ,že nastavení účtu xiaomi v mobilu není zrovna jednoduché a přitom bez účtu a chytrého mobilu hodinky nejdou ani nařídit.
Janekpřed 998 dny, reagovat
Zdravím, už je pár dnů používám a jsem celkem spokojen, kromě jedné věci: notifikace. Není možné je "někde" nastavit tak, aby na displeji zůstalo svítit upozornění na nepřijatý hovor nebo nepřečtenou SMS do doby jejich "vyřízení", nebo klidně a jednodušeji do zrušení notifikace bapř. tl. back?
Dominik Hokpřed 998 dny
Zdravím, bohužel toto nastavení není možné. :/
Janekpřed 997 dny
Dovolím si ještě dotaz k odpovědi: umí to jiné, nějaké "více smart", např. Amazfit Bip či jiné, které na závěr zmiňujete ve videorecenzi?
Agáta Vřeskápřed 992 dny
U Bip U notifikace nezůstanou na displeji, ale vidíte je pak v menu v sekci notifikace, takže máte přehled, že vám tam něco "visí". Podobně Mi Watch Lite, tady se k notifikacím dostanete posunem dolů, a uvidíte tam všechny notifikace a to do té doby, než je z hodinek odstraníte. Nemažou se tedy automaticky poté, co je vyřídíte v telefonu.
Tomášpřed 994 dny, reagovat
Dobrý den V nějaké recenzi jsem se dočetl, že na hodinkách není možno nastavit 24h formát zobrazování času. Při sledování recenze se mi však zdálo že tomu tak není. Jak je to prosím s tímto údajem. Děkuji
Agáta Vřeskápřed 994 dny
Dobrý den, režim 24h na Neo lze nastavit. Přesně jak jste si všiml ve videorecenzi. :)
Matějpřed 946 dny, reagovat
Zdravím, někde jsem četl že jde nastavit v telefonu aby hodinky ukázali jméno volajícího . Je to možné? Popřípadě kde co v telefonu ,,povolit " . Díky
Matěj Urbaczkapřed 945 dny
Zdravím, podle veškerých dostupných dat na hodinkách NEO lze zobrazit jen notifikaci, že vám někdo volá nebo píše zprávu, ale ne, kdo to je.:(
Matějpřed 944 dny
Děkuji za odpověď. Ještě se zeptám,dá se nastavit hlasitost pípnutí hodinek? Ve videu uvádíte že je to hlasité a nepříjemné. Já u svých hodinek sotva slyším pípnutí . Tak jestli je to pouze nastavením nebo mám ,,vadný" kus. Díky
Matěj Urbaczkapřed 944 dny
Hlasitost pípnutí se bohužel nastavit nedá.:-(
Stroxpřed 876 dny, reagovat
Spodní část disleje nemá vyšší kvalitu. Pixely tam nejsou vidět, protože segmenty displeje mají tvar segmentů číslic a ne pixelové matice...
Lukaspřed 832 dny, reagovat
Uvítal bych možnost upravit tóny u upozornění. Napr nastavit vzrůstající tón při upozornění na hovor. To bohuzel nenabízí. Jinak pohodové hodinky.
Janekpřed 712 dny, reagovat
Zdravím, pro používání hodinek lze využít i aplikaci Zepp Life, nebo jen Zepp (už se v těch zeppech ztrácím :-(). Děkuji.
Dominik Hokpřed 712 dny
Zdravím, Janku. Jistota je aplikace Zepp. :)
Jirkapřed 619 dny, reagovat
Dobrý den, tyto hodinky mě přímo nadchly, hlavně použití úsporného LCD monochromatického panelu a ne zbytečně nějakého IPS. Navíc umí i nejpodstatnější sportovní funkce, klasické stopky, dá se s nimi plavat... paráda! Ovládání klasickými tlačítky. Ano já budu ten retrosexuál :-) Za symbolickou cenu toho umí hrozně moc. Jen by mě zajímalo, jakým způsobem probíhá nabíjení, zda nějakým kabílkem nebo přiloženou kolébkou? Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 619 dny
Zdravím Jirko, upřímně, také se mi hodinky moc líbí.:-) Napájí se potom kolébkou, která se "nacvakává" zezadu.
Jirkapřed 619 dny, reagovat
Tak jsem si je ještě dnes pořídil, ty hodinky jsou totálně boží! :-D Je to kombinace těch nejužitečnějších vlastností z devadesátých let, spolu se základními (nejpodstatnějšími) vlastnostmi současných chytrých hodinek. Dokonalý derivát užitečnosti a využitelnosti!
Lenkapřed 590 dny, reagovat
Zdravím, hodinky jsou bezva, ráda bych je používala dál, ale zjistila jsem, že mám alergii na něco obsažené v pásku, po pár hodinách mám protivnou svědivou vyrážku na zápěstí. Existuje nějaká šance sehnat třeba pásek k těmto hodinkám i z jiného materiálu třeba?
Matěj Urbaczkapřed 588 dny
Zdravím, Lenko, většinou bývá tato vyrážka způsobena tím, že se pod hodinkami potíte a na řemínku zůstávalí krystalky soli, které pak způsobují tu vyrážku. Můžete zkusit sundat řemínek a dát jej do vody s citronem. Pak by měla vyrážka ustoupit. Jinak lze na tyto hodinky opatřit samozřejmě i jiný řemínek.
Michalpřed 539 dny, reagovat
Už rok a půl je nosím. Předtím jsem vyzkoušel nějakou čínu a pak prémiový garminy...tohle je prostě ono, neotravuje to víc, než by bylo od hodinek potřeba a je to přesně natolik funkční, jak potřebuju. Za mě to byl geniální tah tohle vyrobit a poslat na trh. A ano, u mě zatím nahradily hojně nošené DBC32 Casio, které se přesunuly do řady "hodobóžových hodinek".
Pavelpřed 502 dny, reagovat
Dobrý den, při otočení zápěstí k obličeji nefunguje podsvícení hodinek. Nevím zda-li se to musí nastavit. Při podržení tlačítka back podsvícení funguje bez problémů. Jinak spokojenost.
Matěj Urbaczkapřed 501 dny
Zdravím, Pavle, tohle by se mělo dát nastavit v aplikaci v telefonu.:-) Matěj