» Blog » Amazfit

Amazfit Helio Ring recenze – Jde to levně a dobře

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 10.10.2024 | 7 MIN | 4x komentář

Chytré prsteny jsou na trhu opravdu jen krátce a nyní se k této nové a zajímavé technologii dostáváme i my. První prstýnek, který otestujeme, bude Amazfit Helio Ring – ten mezi svými soky nejen vyniká, ale zároveň se odlišuje hned v několika směrech.

Přiznám se, že na prstýnek jsem se těšil jako malé dítě. Aby ne, je to svěží vítr do smartwearables. Konečně něco nového, zajímavého, co člověk může nosit, i když není příznivcem chytrých hodinek.

Čím prsten zaujme:

  • jednoduchý design s nízkou hmotností
  • voděodolnost 10 ATM
  • přehled o fitness funkcích přes den
  • přehled o regeneraci a spánku
  • skóre připravenosti těla
  • bez předplatného

Klasické hodinky a chytré prsteny k sobě jdou

Designově Helio vypadá jako robustní prsten. Čínští inženýři použili na výrobu prstenu titan, který zajišťuje to, že prstýnek nebude dělat žádné alergické reakce a také bude lehký (ideální pro celodenní nošení). Prstýnek váží okolo 4 gramů (nosím velikost 10) a je široký pouze 2,6 mm. Píšu pouze, protože když si uvědomíte, že v něm jsou nacpány všechny senzory, je to opravdu POUZE 2,6 mm.

Designově je velice jednoduchý – horní strana prstenu je tvořena texturou s malými "průduchy", (které samozřejmě nejdou skrz) a vespod je jeden "vryp", který označuje spodní stranu a umístění snímačů. Toto umístění by tedy mělo být uprostřed spodní strany prstu, aby byl záznam kvalitní.

Za těch pár týdnů, co jsem prstýnek nosil, jsem si na něj tak zvyknul, že už se mi ho nechtělo ani dát z ruky. Bez něj jsem se cítil dokonce tak nějak prázdně. Opravdu se nosí příjemně jak po celý den, tak i přes noc. Jediné, čeho jsme si s kolegou přes noc všimli, je to, že měří kontinuálně tepovou frekvenci a světlo ze snímače tepu je tak silné, že nahradí i baterku. Pokud máte lehké spaní, nemusí to být pro vás ideální (pokud ale jdete v noci na záchod, nemusíte rozsvěcovat ;)).

Název kapitoly Klasické hodinky a chytré prsteny k sobě jdou je výstižný – taky je to jedna ze super vlastností tohoto prstenu. Pokud totiž nejste fanda chytrých hodinek a přece jen chcete mít přehled o tom, co se ve vašem těle děje, je toto ten nejlepší způsob, jak se pohlídat. A přitom můžete mít po celou dobu klasické hodinky.

Orient 3Star, pivo a prstýnek Helio Ring je nejlepší kombinace na večerní posezení

Orient 3Star, pivo a prstýnek Helio Ring je nejlepší kombinace na večerní posezení.

Žádný displej, žádné nežádoucí notifikace

Uživatelé chytrých zařízení se dělí na dvě skupiny. Ti, co chtějí úplně všechny notifikace z chytrého telefonu, a ti, kteří mají notifikace úplně vypnuté, aby je to nerušilo při práci.

Prsten už ze své podstaty (bohudík / bohužel) notifikace mít nemůže. A tak se veškeré věci dějí jen v telefonu a nic vás neruší. Vsadím se, že později určitě udělají prsteny s vibracemi na hovory a SMSky (opravte mě, jestli už tohle funguje u ostatních prstenů), ale prozatím je Amazfit bez toho.:-)

Nicméně, pokud chcete být v obraze, sem tam mrkněte na telefon. Prstýnek vám tam nechává pár zpráv, které jsou za mě docela důležité. Ale o těch zprávách se pobavíme později.

Často se bavíme o výdrži displeje a lepení fólie. Zde probereme výdrž celého prstenu. Co mě velice překvapilo, je to, že se často titan řadí k měkkým materiálům, které "moc nevydrží". Ale u tohoto prstenu to teda vůbec neplatí. Jak já, tak kolegové, kteří prstýnek testovali, můžeme potvrdit, že při běžném nošení se vůbec neodírá.

Bohatá senzorová výbava v malém balení

V prstýnku najdeme snímač tepové frekvence, tříosý akcelerometr, tříosý gyroskop a teplotní senzor. Na to, jak je to zařízení malé, je to celkem slušné, co?

Tyto senzory samozřejmě zprostředkovávají fitness měření, ale na vyloženě sportovní účely prstýnek moc není. Abych mu úplně nekřivdil, pokud k prstýnku nemáte chytré hodinky, můžete ho využít pro sledování tepu při sportovní aktivitě.

Postup je jednoduchý. Spojíte prstýnek s aplikací Zepp, v ní spustíte aktivitu a prstýnek bude kontrolovat nepřetržitě vaši tepovou frekvenci. Co se ale týče měření tepu u aktivity, tak bych to úplně nedoporučoval. Prstýnek se na ruce hýbe a nemusí to být vždy zcela přesné. Zde se doopravdy hodí mít chytré hodinky.

Výdrž baterie dosahuje ke 4 dnům

Výrobcem stanovená výdrž baterie je až 4 dny. Tu ale dosáhnete jen tehdy, když neměníte defaultní nastavení. To pak funguje bez měření dechu, pulzního oxymetru a stresu a tepovku měří co 10 minut. V noci pak nechává tepovku co sekundu.

Nosit můžete až 4 dny

Nosit můžete až 4 dny.

Pokud si zapnete veškeré měření, které prstýnek nabízí, dáte s ním maximálně dva dny a je třeba jej znova nabít. No a jestli si zapnete ještě nějakou aktivitu, věřím, že se dostanete max na 1,5 dne. V redakci jsme se všichni dostávali +- na 2 dny. Je třeba si uvědomit, že prstýnek nemá moc velkou baterii a prostor pro zvětšení také moc není.

Proto už v naší redakci začaly padat návrhy na prstýnek se solarem, což je možná budoucnost této technologie.

To nejlepší pro všechny na fitness měření?

Prstýnek zastane spoustu číselné práce u vaší regenerace a je určitě kandidátem na nejlepší možnost, jak regeneraci a fitness funkce sledovat. Kromě klasiky jako monitoring kroků, který je mimochodem stejně přesný jako u Garminu, dokáže monitorovat tepovou frekvenci přes den (co 5 minut), variabilitu srdečního tepu, teplotu, pulzní oxymetr a také teplotu.

A co tedy vidíte, když otevřete aplikaci Zepp hned na úvodní straně?

  • Připravenost: Ukazuje, jak dobře jste si odpočinuli.
  • Skóre spánku: Hodnocení kvality vašeho spánku.
  • Doba regenerace: Ukazuje, jestli jste dnes připraveni na intenzivní trénink.
  • HRV a RHR během spánku: Jak vaše tělo reaguje na stres a jaká je úroveň vaší kondice.

Pokud nevíte, co je to RHR, tak je to anglická zkratka pro Rest Heart Rate, která měří klidovou tepovou frekvenci během spánku. Vlastně, u tohoto prstýnku se děje spousta důležitého měření právě ve spánku.

Vlastně vše, co vidíte na úvodní straně, nejvíce ovlivňuje spánek na základě kontinuálního (co sekundu) měření srdečního tepu, variability, dechové frekvence a taky teploty kůže. Tyto hodnoty pak prstýnek vyhodnocuje zvlášť, anebo je používá k některým komplexnějším číslům vyjádřeným od 0 do 100. Pokud jsou vyhodnocovány zvlášť, čeká vás grafické i slovní ohodnocení, jestli jsou hodnoty v normálu, anebo se s vaším tělem něco děje.

"Oura ring jsem začal používat asi před 4 roky a zpětně to hodnotím jako velmi prospěšnou investici do mého života. Výstup z Oury na denní bázi reflektuje můj aktuální pocit z 90 %, a mohl bych tak říct, že je její měření pro mě docela zbytečné, ale našel jsem přínos hlavně ve sledování dlouhodobých trendů měření a s tím spojeným testováním reakcí mého těla na všelijaké změny v mých návycích, aplikaci tréninkových dávek nebo užívání suplementů. V tom vidím největší přínos Oura ringu, protože implementace toho, co dle takového měření “funguje”, mi můj život zlepšila." Napsal ultratrailový běžec Petr Hének.

Vím, že nerecenzujeme Ouru, ale o vhled někoho, kdo prstýnek používá už 4 roky, jsem vás nemohl ochudit.

Komplexnější čísla jsou pak doba regenerace, fyzická připravenost, dokonce i mentální připravenost a samozřejmě i hodnocení spánku. Všechny tyto hodnoty jsou pak počítány od 0 do 100, kromě doby regenerace počítané v hodinách.

Hodnota "odpočinutí mysli" samozřejmě přes den kolísá, protože prstýnek měří po celý den váš stres. A upřímně, nejde mu to vůbec špatně! Jak ten špatný stres, tak dobu vyklidnění umí prstýnek zachytit velice dobře. A zde přicházíme k té důležité notifikaci ze začátku článku. Pokud prstýnek z hodnot vyčte, že jste ve stresu, pošle vám notifikaci na telefon ve znění: "Jsou cítit houpačky, cítili jste je taky?".

Pokud notifikaci rozkliknete, prstýnek vám ukáže časový úsek, kdy zaznamenal abnormální (buďto nízkou nebo vysokou) stresovou hodnotu a nechá vás, ať rozhodnete, co se v té době dělo. Takže můžete vybrat ze seznamu položek různé odpovědi, jako stres, nadšení, pohoda, zklamání, překvapení a tak podobně. Pokud zde svou odpověď nenajdete, můžete ji vepsat ručně a umělá inteligence si s tím poradí.

Osobně jsem si to zkusil a musím říct, že to sedí opravdu přesně. Spěchal jsem na občerstvovací stanici, kde jsem měl dělat důležitý support kamarádovi a bohužel autobusy a zákazy vjezdu byly proti mně. Když jsem se začal strachovat, že to nestihnu, prstýnek tento čas přesně zaznamenal.

Pokud vám pak nestačí základní hodnoty, které prstýnek nabízí, můžete si pořídit tzv. Aura Premium, kde se vám odemknou další analýzy spánku a AI kouč, který vám může pomoct s kvalitou spánku. Kromě toho, že vám sám nabízí analýzy, můžete s ním pomocí chatbotu komunikovat.

Tohle je ale jediná placená funkce na prstýnku a jinak je všechno hodnocení úplně zadarmo, což ve světě prstýnků není tak běžným jevem.

Nejlepší zdravotní technologie za poslední dobu?

Já jsem věděl, že budu z prstýnku nadšený a že mě bude jeho testování hodně bavit, ale že mě to dostane až do bodu, kdy budu zvažovat jeho pořízení, je pro mě jen potvrzením, jak skvělý tento gadget je.

Ačkoliv jsem měl prstýnek na testování v době, kdy jsem odpočíval před závodem, hodnoty byly sakra relevantní a pomohly mi s mnoha rozhodnutími, co se regenerace týče.

A přiznám se, moc rád jsem si čas od času sundal chytré hodinky, vzal staré dobré mechaniky a prstýnek, vyšel ven a cítil se volný – bez notifikací, otravování a strachu z vibrování chytrých hodinek. Neříkám, že je přestanu nosit, ale pokud jdete někde, kde chytré hodinky úplně nezapadají anebo chcete jen chytrohodinkovou očistu, prstýnek může být ideálním řešením.

Amazfit nabídl svůj ringoš za jednu z nejmenších cen na trhu a ještě bez nutnosti měsíčního předplatného, které je skoro u všech jiných značek, takže za mě velký palec nahoru a už se moc těším, jestli někdy rozšíříme portfolio s tímto chytrým zařízením.

Zdroje fotografií: Hodinky 365

Mohlo by vás zajímat:

Amazfit T-Rex 3 recenze – Dinosaurus, který na trhu určitě nevyhyne
1.10.2024 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex 3 recenze – Dinosaurus, který na trhu určitě nevyhyne

Amazfit Cheetah PRO recenze – Potenciální zabiják Forerunneru?
21.2.2024 - Matěj Urbaczka
Amazfit Cheetah PRO recenze – Potenciální zabiják Forerunneru?

Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře
12.12.2023 - Dominik Hok
Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 5 dny, reagovat
Ahoj Matěji, prsten mám doma dva dny a zatím spokojenost. Musím opravit tvrzení o funkci Aura premium, nyní je již tato funkce navždy zdarma, alespoň podle Amazfitu, který předplatné na žádost zákazníků zrušil. Včera jsem si v Aplikaci Zeep funkci Aura premium sám aktivoval a je opravdu zdarma. Ukazuje mi to platnost licence do konce roku 2099 :-)
Tompřed 5 dny
Kamo jak jsi to udelal? Ja tam mel porad ze to je za prachy, a podpora amazfit čr mi napsala tohle: Dobrý den, nabídka, o které píšete, mohla být v minulosti platná na některých trzích, na našem bohužel ne. Nicméně na našem trhu nabízíme licenci na Zepp Aura k nákupu vybraných modelů hodinek. Pro všechny nové uživatele však platí možnost 14denní zkušební verze zdarma, kterou můžete aktivovat přímo v aplikaci Zepp. Děkuji za Vaše pochopení a přeji příjemný den. Mel jsi predtim sparovane hodinky? A pripadne jake? Zepp premium by mel byt mozna v cr bezplatne pro balance a jeste nejaky. Kazdopadne ja uz mel v aplikaci trex3 a mozna kvuli tomu mi to nechtelo pustit zadarmiko
Matěj+Urbaczkapřed 2 dny
Ahoj, Martine a Tome. Vypadá to, že to je doopravdy tak a neměly by na to mít vliv nějaké jiné hodinky.:-) Zkusil bych, Tome, aktualizovat aplikaci anebo ji alespoň vypnout a zapnout z aktivních na pozadí telefonu, ať se refreshne.:-)
Martinpřed 2 dny
Naskočilo to samo. Ještě před měsícem mi to tam ukazovalo za předplatné. Měl jsem před dvěmi lety T-Rex a až teď ve čtvrtek jsem si koupil prsten. Když jsem se přihlásil do aplikace, tak už mi to nabídlo aktivaci zdarma. Na internetu jsem někde četl, že to má být pro všechny uživatele. Jak píše Matěj, zkus se odhlásit a přihlásit, aktualizovat, nebo odinstalovat a znovu nainstalovat. Dej vědět, zda se povedlo :-)

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Srpen
Sleva 20% do 31.10.
4 792 Kč skladem