» Blog » Suunto

30 dní s chytrými hodinkami Suunto

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Dominik Hok | 16.9.2024 | 6 MIN | 10x komentář

Jako recenzentovi si téměř žádné chytré hodinky nakonec nenajdou dlouhodobější místo na mém zápěstí. Tentokrát jsem se ale rozhodl měsíc nenosit nic jiného než chytré hodinky Suunto.

Proč zrovna chytré hodinky Suunto?

Pokud delší dobu čtete naše články nebo sledujete náš youtube kanál Hodinky 365 Smart, dost možná jste si povšimli, že já ani kolega Matěj nemáme vždy nejpozitivnější názor na finskou značku Suunto. Proč?

No, řekněme, že za poslední léta se chytré hodinky Suunto dost posunuly, ale roky předtím spíše připomínaly dítě s nafukovacími rukávkami, které se snaží přežít v rozbouřeném moři.

Nicméně, poslední léta se docela vyšvihli, a to hlavně s řadou Vertical a Race. Já jsem si vzal do parády právě Suunto Race.

A co byla hlavní pohnutka? Řekl jsem si, že je ode mě trochu kruté "házet špínu" na tuto značku, když jsem jejich hodinky používal vždy po omezený čas a když už, tak jako sekundární hodinky k mým Garmin Tactix 7. Tentokrát jsem ale nosil pouze Suunto a nic jiného.

Se Suunto jsem nakonec strávil necelých 6 týdnů (ale 30 dní je hezčí titulek), kdy se mnou nakonec zvládly 38 aktivit, 46 hodin tréninku a 440 naběhaných kilometrů. Takže dost času na to, abych je začal ještě víc nesnášet nebo si je zamiloval.

V tomto článku se nedozvíte, co všechno hodinky umí, jaké mají parametry aj., jedná se o moje čisté zkušenosti (nebo spíš emoce). Spoustu těchto informací ale najdete v recenzi.

Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě
31.10.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě

9 999 Kč skladem

Co mě na Suunto vyloženě štvalo?

Režim Nerušit. Víte, když na telefonu zakliknu, že chci režim Nerušit, tak nějak očekávám, že mě přestanou otravovat i hodinky. To je takový Suunto paradox, protože telefon sice ani nepípne, ale hodinky stále vibrují a rozsvěcují se. Pokud tedy chcete být nerušeni jak na telefonu, tak na hodinkách, musíte nastavit tento režim na obou zařízeních.

Notifikace po znovuspojení s telefonem. To je něco, co mě rozčilovalo už kdysi a divím se, že to Suunto doteď neopravilo. Když si v telefonu na čas vypnete Bluetooth a hodinky se pak připojí, přijdou vám notifikace zpětně.

Nemožnost zastavení aktivity s otevřenou mapou. Toto asi mluví samo za sebe – s otevřenou mapou prostě nemáte možnost aktivitu zastavit. Představte si tedy, že běžíte v neznámém prostředí a mapa je prakticky to jediné, co potřebujete. Musíte vždy přepnout na jinou datovou obrazovku, abyste mohli aktivitu zastavit. Pak se zase rozběhnete a ejhle... Opět se musíte proklikat na mapu. Pochopil bych, kdyby vrchní tlačítko mělo v mapě nějakou funkci, ale víte co? Nemá. Vůbec žádnou!

SuuntoPlus. Tato nadstandardní platforma je jedna z největších výhod chytrých hodinek Suunto, protože si je takto můžete obohatit. Trochu to zhoršuje fakt, že během aktivity můžete používat pouze dvě fíčurky.

SuuntoPlus – Nejlepší funkce pro chytré hodinky Suunto
14.8.2024 - Dominik Hok
SuuntoPlus – Nejlepší funkce pro chytré hodinky Suunto

Navigace krok za krokem. Někoho může trochu rozčilovat, že Suunto neupozorňují na změnu směru, ale je na to takové mini-tlačítko, když nahráváte trasu. Ano, takové velice snadno přehlédnutelné tlačítko. Problém mám ale s tím, že pak nemáte žádnou možnost ovlivnit, jestli upozornění chcete nebo ne přímo z hodinek. Pokud tedy trasu neznáte, nahrajete si ji s upozorněními a pak, kdybyste ji chtěli jen tak "pro jistotu" bez upozornění, si ji musíte nahrát znova.

Monitoring spánku. Zcela upřímně, to je něco, s čím jsem bojoval hned od začátku mých dní se Suunto. První noc mi zaznamenaly snad jen 3 hodiny spánku a několik dalších podobných hloupostí. Když už se to trochu opravilo, pořád mi neseděly časy probuzení a usnutí.

Další věcí je, že spousta lidí je zvyklá se hned po probuzení podívat na svůj spánek, když už ví, že znova neusnou. Když takto ráno "překvapíte" Suunto, většinou ukážou třeba 3 hodiny spánku a pak o nějaký čas později (většinou to odpovídá době, kdy máte nastavený konec spánkového režimu, což je u mě 8:00) se tam najednou objeví do jisté míry relevantní monitoring. To bych ale ještě pochopil, protože si tak třeba hlídají, jestli ten člověk náhodou ještě neusne v době svého spánkového režimu.

Nicméně, pokud náhodou spíte mimo svůj spánkový režim (ano, to se skutečně stává), monitoring se stává ještě žalostnějším. Pokud jsem tedy spal do 10:30, hodinky zaznamenaly třeba můj spánek do sedmé ráno, protože jsem se na chvíli probudil.

A co je asi nejvtipnější, tak asi 90 % mých spánků mělo hodnocení 83 %. Kdyby to nebylo tak často, myslel bych si, že to je náhoda.

Čudlík. Zcela upřímně, to "čudlíkové zapínání" mi moc nesedí. Čudlík má tendenci vypadávat a když netrefíte přesnou dírku, kde čudlík zastrčit, má spona tendenci se zdvihat.

Odhad VO2 Max. Tady to je takové sporné, protože se přeci jen jedná o odhad, ale v praxi mi všechny ostatní značky ukazují VO2 Max okolo 60. Suunto? 51 ml/kg. Samozřejmě by bylo ideální zajít na zátěžový test a pak plakat nad odhadem Suunta, ale řeknu vám, že mám věc, která to tak trochu potvrzuje.

Na základě odhadu VO2 Max se vypočítávají vaše nejlepší potenciální časy na různé distance (5 km, 10 km, půlmaraton a maraton). Já jsem si tréninkově zaběhl časově lepší desítku než kolik byl odhad (a to byl ještě k tomu intervalový trénink se střídáním temp) od Suunta a stejně mi tam nechaly stejný čas i VO2 Max. :)

Co mě velice potěšilo?

Datová obrazovka TrainingPeaks. Mluvím o té, kde najdete údaje o NGP (GAP), sklonu kopce, zisku nadmořské výšky aj. Co je super, tak to funguje, i když nemáte nahranou žádnou trasu. Běžíte tedy do kopce, hodinky v sobě mají mapy a GPS, a tak ví, v jakém kopci běžíte. A tak vám řeknou jeho sklon, přepočtou tempo na rovinu a informují vás o tom, kolik výškových metrů už jste vystoupali.

GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?

Info o stoupání při navigaci. Když si nastavíte navigaci, hodinky hned vyhodnotí vysoká stoupání a před každým takovým kopcem vás informují o nadcházejícím zisku výškových metrů, vzdálenosti aj. To může být často demotivační, ale aspoň víte, do čeho jdete. :)

Výdrž baterie. Toto nebudu okecávat. I když jsem hodinkám dával záhul, dobíjel jsem je celkově asi třikrát. A to bych řekl, že jsem měl opravdu hodně aktivit.

Odolnost. Ano, s hodinkami se mi několikrát povedlo nabrat futra, zavadit s nimi o něco aj., ale zcela upřímně, vypadají pořád jako nové.

Aplikace. Toto je nejzásadnější část tohoto článku, protože kdyby se mě teď někdo zeptal, proč si koupit Suunto, řeknu jednoduše: Kvůli jejich aplikaci. Ať se jde Garmin klidně zahrabat, protože aplikace Suunto, to je teprve něco. Věděl jsem už dlouho, že mají krásnou aplikaci, ale teď jsem se v ní vyloženě rochnil.

Všechno je přehledné, graficky skvěle zpracované a veškeré grafy si můžete přizpůsobit podle toho, jaká data vás reálně zajímají.

Máte dokonce i slovní doporučení, jak byste ideálně měli trénovat, popřípadě info o přetrénování aj. Ačkoliv se někomu mohou zdát tréninkové metriky CTL, ATL, TSS či TSB složité a nepochopitelné, tak máte vše slovně popsáno a vyznáte se v tom. Jak můžete vidět, já se po delší době vrátil do tréninku a vlastně jsem byl pořád jen v tréninkovém stresu. :)

I údaje o spánku a variabilitě srdečního tepu jsou krásně zpracované. Vlastně, ono je tam tak nějak všechno krásně a přehledně zpracované.

Jednoduchost. To je pro mě opravdu zásadní, protože některým výrobcům chytrých hodinek se daří aplikace dělat zbytečně složité. Oproti tomu Suunto má prostě 5 záložek, kde se odehrává úplně všechno. Nač to dělat složitější?

Neotravování. Suunto mi přijde o dost méně otravné než ostatní značky. Nic tam zbytečně nepípá, není tam zbytečně moc funkcí, všechno je drženo při minimalismu.

Pořídil bych si Suunto Race, kdybych za ně měl zaplatit?

Pokud jste se dostali až sem, vzhledem k poměru negativ a pozitiv očekáváte, že bych si Suunto Race rozhodně nepořídil, ale opak je pravdou.

Samozřejmě, že hodinky mají nějaké mouchy, ale které ne? Během testování jsem měl opravdu hodně tréninků a hodinky mi dodaly úplně vše, co jsem potřeboval. I přes ty všechny proti-Suuntovské řečičky, které jsem za ty roky měl, jsem si je zamiloval. Vypadají dobře, fungují dobře a co je za mě zásadní – mají opravdu příjemnou cenovku. Obzvlášť v dnešní době, kdy Garmin vydává hodinky pomalu v hodnotě průměrné české měsíční mzdy, je fajn, že Suunto nabídne spolehlivé zařízení za méně než polovinu.

Abych tedy odpověděl – ano, kdybych nepracoval v Hodinky 365, kde mám možnost nosit cokoliv a nemusím za to platit, rozhodně bych se teď nebál sáhnout po Suunto jako svých hodinkách "napořád".

Zdroje fotek:

  • Studiové fotky – fotografové Hodinky 365
  • Lifestylové fotky – oficiální fotky od značky Suunto
  • Screenshoty – aplikace Suunto

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 40 dny, reagovat
Suunto to porad nemuze doladit :(
Vladimírpřed 37 dny, reagovat
Ahoj, super článek. Mohla by to být dobrá rubrika pro takové dlouhodobé testování třeba Coros,Polar ;)
Dominik Hokpřed 37 dny
Je možné, že už něco takového probíhá. :)
Dominik Hokpřed 37 dny
A děkuji za pochvalu. :)
JARpřed 35 dny, reagovat
Mam mobil pixel 7a...a rezim nerusit se mi automaticky nastavuje na hodinkach suunto podle telefonu, a notifikace urcite nechodi po znovusparovani zpetne... Jinak souhlas...
Honzapřed 35 dny, reagovat
Super, díky za článek! Není lepší zkušenost, než je používat takto dlouho a pak napsat recenzi. Těším se na Coros. Po tom, co teď předvádí Garmin už opravdu zvažuju vyměnit značku.
Ondrapřed 34 dny, reagovat
Ahoj, souhlasím s tím shrnutím na konci. S tím jak Garmin navyšuje ceny, tak už jsem se koukal i po značkách Coros a Suunto. Nosit na ruce něco za 30k a ještě při sportu, kde to může přijít k újmě jde mimo mě. Navíc jsou tyto Suunta fakt pěkné.
Marekpřed 33 dny, reagovat
Ten mód Nerušiť a Suunto plus mi vadí tiež. No spánok mi ukazuje celkom presne. Momentálne by som svoje Suunto Race nevymenil za nič iné. Ešte vzhľadom na cenu. Mám ich presne rok.
Tompřed 29 dny, reagovat
Zajímalo by mě jak jsou na tom mapy od Sunnto? Ví se kdo je dodavatelem?
Dominik Hokpřed 26 dny
Ahoj, to se popravdě nikde moc nepíše, ale všechny značky většinu času staví na mapové databází OpenStreetMap.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Srpen
11 490 Kč skladem
9 999 Kč skladem
Novinka Srpen
Rozbalené, sleva 3%
11 145 Kč skladem
11 390 Kč nedostupné
10 960 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
12 988 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
12 600 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
12 600 Kč nedostupné