Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jan Kalousek | 30.9.2022 | 6 MIN | 8x komentář

Kamasu, Mako, Ray, a tak bychom mohli pokračovat dále. Potápěčské hodinky z řad Orientu si už mezi fanoušky vysloužily lecjaké přezdívky. Abych byl upřímný, vyznat se v nich není žádný med. Jde totiž o neoficiální fanouškovské názvy, takže se často stane, že jeden nazve hodinky tak, a druhý zase jinak. U modelu Orient Kamasu, na který se dnes podíváme, je už přezdívka dosti ustálená, a podle mě je vcelku jasné proč.

Kde se vzala přezdívka Kamasu?

Příběh o tom, jak byl dílem náhody objeven penicilin znají asi všichni. Ale co příběh o tom, jak se díky omylu stal z delfína žralok? Právě tím se totiž rozjel kolotoč fanouškovských přezdívek, ve kterých se nevyzná jen tak někdo.

Na dýnku potápěčských Orientů jsou dva delfíni.

Na dýnku potápěčských Orientů jsou dva delfíni.

Potápěčské modely od Orientu jsou typické tím, že na dýnku mají vyobrazeny dva delfíny. Stejně tak je tomu i u dnešního recenzovaného kousku. Traduje se, že jeden fanoušek na hodinkovém fóru si delfíny spletl se žralokem Mako. A tak se zrodila první přezdívka potápěčských hodinek Orient, která se s nimi nese dodnes.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Odkud se ale vzala přezdívka Kamasu? Abychom tomu přišli na kloub, budeme muset na okamžik sklouznout do odvětví translatologie a biologie. Slovo kamasu je totiž japonského původu. Když si ho přeložíme, zjistíme, že jde o dravou rybu barakudu. Osobně mi jen tento název moc neřekl, ale když jsem se podíval na její fotky, bylo mi jasné odkud vítr vane.

Barakuda má ostré zuby a co připomínají indexy modelu Kamasu? Foto: drakons-ark.fandom.com/wiki

Barakuda má ostré zuby a co připomínají indexy modelu Kamasu? Foto: drakons-ark.fandom.com/wiki

Když se barakudě podíváte do chřtánu, zjistíte, že má spoustu děsivých, ostrých zubů. Teď se zkuste znovu podívat na číselník hodinek. Indexy hodinek svým provedením totiž docela nápadně zubaté monstrum připomínají. Největší zásluhu na tom má trojúhelníkový index na dvanáctce, ale ani okolní indexy nezahálí. I když to není úplně na první pohled vidět, i ony se směrem do středu číselníku zužují, a opravdu při troše představivosti připomínají zuby. Celý dojem pak doplňují do špiček vymodelované ručky.

Na první pohled vám asi neučarují, ale co na ten druhý?

K recenzi se mi do ruky dostal model RA-AA0002L19B, tedy verze s modrým číselníkem na kovovém náramku. Ze všech těch základních potápěčských modelů, které má Orient v nabídce, patří právě modely Kamasu k těm nejvybavenějším. A právě možná i proto patří k těm nejoblíbenějším mezi samotnými uživateli. Jedna věc jsou ale technické parametry na papíře, a jiná věc je to, jak na vás hodinky zapůsobí naživo.

Orient Kanno recenze – Takové normální potápky
24.1.2023 - Dominik Hok
Orient Kanno recenze – Takové normální potápky

Podle internetových fotek by člověk očekával, že modrá barva číselníku bude zřetelná hned na první pohled. Když jsem ale hodinky dostal do ruky, pomyslel jsem si, jestli mám vůbec správné hodinky.

Na první pohled totiž může číselník působit až černě, skoro nevýrazně. Takže můžou působit trošku nudně. Když si ale hodinky vezmete do ruky a začnete je zkoumat zblízka, zjistíte, že číselník je nejen pěkně tmavě modrý, ale dokonce i v sunburst provedení. Na světle pak modrá krásně vynikne.

Hodinářský slovník
4.11.2019 - Agáta Vřeská
Hodinářský slovník

Jaké jsou hodinky na ruce?

Po prozkoumání číselníku jsem se vrhnul na hodinky samotné. Na to, že hodinky nejsou nějak přehnaně velké (průměr pouzdra činí 41,8 mm) jsou celkem těžké a bytelné. Když se podíváme na pouzdro hodinek, finišování je provedeno v kombinaci matu a lesku. Oba boky pouzdra jsou vyleštěny do lesku, což podle mi úplně nehraje s matným náramkem. Kdyby bylo celé pouzdro v matném provedení, možná by působilo o něco lépe.

Než jsem začal recenzi psát, někde jsem zahlédl, že s kvalitou kovového náramku je to trochu horší. Trošku jsem se tedy bál, že hodinky budou působit jako "chrastítko" s dutými plechovými články. Musím ale říct, že jsem byl mile překvapen. Jednotlivé články jsou totiž plnotučně ocelové, a rozhodně na mě nepůsobily nijak lacině. Je sice pravdou, že koncovky, kterými je náramek uchycen k hodinkám působí trochu chatrněji, ale nejde o nic zásadního.

Někteří zlí jazykové si ještě stěžují na kvalitu zpracování kovové spony. Já na to spíše pohlížím tak, že něco možná ubrali na kvalitě náramku, o to více se ale soustředili na to hlavní, a to jsou hodinky samotné.

Pokud by se ale někdo i přesto s náramkem nedokázal sžít, má štěstí. Na internetu najdete nepřeberné množství alternativ. Stačí si tak jen vybrat, co vám bude vyhovovat nejvíce a hodinky si vyšperkovat podle svého.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hodinky v cenové relaci do 10 000 Kč, je jejich výbava parádní. No posuďte sami, in-house strojek, 200M voděodolnost, safírové sklíčko, šroubovací dýnko, šroubovací korunka, skvělá luminiscence a jednosměrně otočná luneta na 120 zubů. Zkrátka najít takto vybavené a zpracované hodinky není v této cenové relaci jen tak. K dokonalosti už jim chybí snad jen keramická luneta, ale to už bych chtěl asi moc.

Co by mohlo některým lidem působit problém, je korunka. Ta je docela malá, a navíc je chráněna výstupky. Takže pokud potřebujete z jakéhokoliv důvodu korunku odšroubovat a následně zase zašroubovat, bude vás to asi časem stát pár šedivých vlasů.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Ještě jedna maličkost, kterou bych hodinkám vytknul, je tichost strojku. Když máte hodinky na ruce, ba dokonce i když si je v běžném provozu přiložíte k uchu, tak téměř nemáte šanci slyšet tikot strojku. Pro někoho to může být naopak plus. Mně to ale přijde trošku škoda, mám totiž rád, když slyším ten jejich pomyslný tlukot srdce. No uznejte, není občas fajn se oprostit od všeho toho ruchu, a zaposlouchat se na chvíli do toho rytmického tikotu?

Když už jsme u tikotu, v útrobách hodinek tepe strojek s označením F6922. U strojků Orient je nutno vyzdvihnout skutečnost, že si je firma vyrábí sama (in-house). Kdybychom se zaměřili na čísla, Orient u tohoto strojku udává přesnost v rozmezí -15/+25 sekund za den. To rozhodně není žádná chronometrová hodnota, musíme ale brát v potaz, že se jedná o hraniční hodnoty, přes které by se strojek neměl dostat. Při běžném a pravidelném nošení se velmi pravděpodobně dostanete na daleko lepší hodnoty. Navíc má strojek možnost ručního nátahu a hacking.

Nástupce s krásným číselníkem

Kromě první generace Kamasu RA-AA00 bych ještě rád přidal pár slov k modelu RA-AA08, který bývá označován jako druhá generace – tedy Kamasu II. Při recenzování jsem měl možnost oba modely porovnat. Konkrétně jsem měl k dispozici červeno-hnědou variantu RA-AA0814R19B. Rozebírat tady technické specifikace nemá význam. Papírově jsou na tom oba modely Kamasu úplně stejně. Stejný strojek, stejné rozměry, stejné sklíčko, v podstatě i téměř stejné tělo. Hlavní rozdíly najdeme na číselníku.

Na první pohled vás na fotce zaujme krásný gradient-efekt číselníku. Jinými slovy jde o pozvolný barevný přechod, kdy se barva číselníku postupně od tmavých krajů směrem do středu zvýrazňuje. Tento efekt na hodinkách poslední dobou vídávám stále častěji a jsem za to vlastně i rád.

Co se ale výraznosti týče, řekl bych, že je to stejné jako u první generace. Na fotce je barva číselníku o něco výraznější než je tomu naživo. Když ale hodinkám dáte čas, začnou vám postupně krásu číselníku odhalovat. Přítomen je kromě gradient efektu také sunburst.

Když se trošku oprostíte od zkoumání barviček, asi vás překvapí indexy. Ty už nejsou tak ostré a nepůsobí tak dravě jako u první generace. Skoro by se až dalo říct, že působí jako taková ochočená barakuda. Je ale nutno mít na paměti, že přezdívka Kamasu není oficiální, takže to nelze mít Orientu za zlé.

Na novější verzi je ještě fajn to, že oproti té předchozí má sladěné pouzdro s kovovým náramkem. Jak pouzdro, tak i kovotah totiž mají zmatovaný finiš, takže se pěkně doplňují a nepůsobí to rušivým dojmem. Jedinou lesklou plochou jsou zde přechody mezi bokem pouzdra a lunetou/nožkami, což hodinkám dodává šmrnc.

Finální verdikt

Otázka na závěr zní: Vyplatí se zařadit Orient Kamasu do vaší hodinkové sbírky? Odpověď zní: Rozhodně ano!

I když mají hodinky nějaké ty mouchy, na pomyslných vahách převažují pozitiva. Ať už je to tak, že s hodinkami teprve začínáte, nebo jste už zkušený sběratel, hodinková barakuda si ve vaší hodinkovnici jistě najde své místo. A i přesto, že hodinky na první pohled nepůsobí nijak okázale, vsadil bych se, že se jejich majitelé často přistihnou při obdivování skrytých krás číselníku.

Osobně  bych si i troufnul říci, že nejen Orient Kamasu, ale i další potápkové modely od Orientu mohou být velice zajímavou alternativou k legendárním Seiko SKX. Ba co více, mohly by postupně začít nahrazovat díru po modelech Seiko, které stále častěji míří do vyšších cenových hladin.

Skvělý poměr cena/výkon
In-house strojek
Dobře sedí i na malém zápěstí
Safírové sklíčko
Šroubovací dýnko i korunka
Silná luminiscence

S korunkou se špatně manipuluje
Horší zpracování kovového náramku
Číselník neokouzlí na první pohled

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko SKX007 a SKX009. Nejlepší potápěčské hodinky do 10.000 Kč
11.2.2019 - Radek Vyhlídal
Seiko SKX007 a SKX009. Nejlepší potápěčské hodinky do 10.000 Kč

Orient Diver RA-AC0K0 recenze – Seriózní potápěč
14.3.2022 - Martin Balabán
Orient Diver RA-AC0K0 recenze – Seriózní potápěč

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Orient Mako 40 recenze – Legendy už po pár měsících
5.1.2024 - Aleš Pavelek
Orient Mako 40 recenze – Legendy už po pár měsících

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 596 dny, reagovat
Orient=KamasuTRA
Marekpřed 592 dny, reagovat
Tie plastické indexy na gen1 vyzerajú ako osadené dodatočne na predtým vytlačené značky - akoby ich prekrývali. Z tohto pohľadu je gen2 vydarenejšia.
Grepl jaroslavpřed 370 dny
Děkuji za info
Kamil Brožpřed 585 dny, reagovat
Nejlepší potápky co se poměru cena/výkon týče ;-) https://m.youtube.com/watch?v=lDT9K3zF5f0
Ladislav Stastnypřed 424 dny, reagovat
Zdravím, můžete sdělit kdo zajišťuje servis a opravy. I pro starší typy. Nejlepší hodinky které jsem nosil.
Dominik Hokpřed 424 dny
Dobrý den, Ladislave. Servis zajišťume my – obraťte se na 800 365 365 a propojte se s reklamačním / servisním oddělením. :)
Port Stanislavpřed 402 dny, reagovat
Dobrý den.Přijimáte hodinky k repasi? Mám jedny a chtěl bych je nechat opravit.Děkuji.
Agáta Vřeskápřed 396 dny
Dobrý den, hodinky pouze opravujeme, nicméně dost záleží na typu a značce hodinek a samozřejmě konkrétní opravě. Můžete zavolat na 800 365 365 a poradit se s naším servisním oddělením :)

Hodinky zmíněné v článku