Junghans Max Bill Automatic 27/3500.02 recenze – Rafinovaná nuda na německý způsob

Tagy: Recenze | Junghans | Klasické

Eduard Tomas | 8.5.2024 | 7 MIN | 1x komentář

Posledních několik týdnů jsem měl příležitost nosit snad největší klasiku od Junghansu, ikonický model Max Bill. Přiznám se, že když hodinky dorazily ke mně domů, neměl jsem velká očekávání. Ostatně již několik let vlastním stejný model s manuálním nátahem, tak jsem tušil, že vím, do čeho jdu. Když se však blížil termín vrácení recenzovaného kousku, nebyl jsem daleko od ronění slz. Dobrá, teď možná lehce zveličuji... Nicméně pojďme se společně podívat na to, co mě zaujalo, co nadchlo, co by šlo udělat lépe, zkrátka jak mě tento velikán světa hodinek bavil.

Max Bill, škola designu Bauhaus a umělecký rozměr hodinek

Co, nebo lépe kdo byl Max Bill? Stručně řečeno: Designová legenda. Švýcar Max Bill, jenž studoval na Bauhausu a stal se významným představitelem hnutí z téže školy designu v německém Dessau, patřil mezi proponenty minimalismu.

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

Vzpomínám si, že ve své recenzi rovněž minimalistického modelu Chemin des Tourelles Powermatic 80 od Tissotu jsem psal, že design s minimem prvků patří mezi ty nejobtížnější, nikoliv ty nejprimitivnější. To protože absence nápadu ≠ jednoduchý návrh! I minimalismus musí mít myšlenku. Onu filosofii při svých návrzích zastával právě známý designér z Wintethuru.

Přestože a možná i protože se zaměřoval nejvíce na architekturu a sochařství, věnoval se Max Bill zároveň hodně interiérovým doplňkům. Interiér byl rodištěm i Max Billů vytvořených pro manufakturu Junghans.

Max Bill Küchenuhr z roku 1956 byl první společný počin německé značky a génia ze země Helvétského kříže.

Max Bill Küchenuhr z roku 1956 byl první společný počin německé značky a génia ze země Helvétského kříže.

Znalci němčiny z názvu vyčetli, že by tyto hodiny hledali v kuchyni. Nicméně již kolem roku 1962 bylo možné vzít si kus bauhausovské moderny i na ruku.

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Lze argumentovat, že dnes nejznámější časomíry značky Junghans nejsou ničím až tak výjimečné. Max Bill navrhl vícero hodinek před nimi i po nich, jmenovitě kupříkladu sběratelsky cenné Omegy Max Bill z roku 1987:

Zdroj: www.blackbough.co.uk

Zdroj: www.blackbough.co.uk

Max Billy také nebyly rozhodně prvními minimalistickými hodinkami à la Bauhaus, narážím třeba na slavný model Museum od Movada již ze 40. let. Avšak ikony se rodí přirozeně postupem času a ne vždy je jde racionálně vysvětlit. A já mám za to, že Junghans Max Bill nepochybně můžeme řadit do elitního klubu na první pohled poznatelných hodinek.

Průlet technickými i estetickými kvalitami

Začněme u zevnějšku. Přestože nejde o čistokrevné oblekovky (detaily ciferníku, luminiscence...), svými mírami kategorii naplňují dokonale. Průměr 38 mm se stal moderním standardem pro nesportovní modely – dostatečně velké, ale zároveň ještě ne rušivé.

S 10 mm tloušťky pak pouzdro bez problémů vklouzne pod manžetu košile. Ono pouzdro je plně leštěné, ocelové, konkrétně ze slitiny 316L, jak je v oboru standardem. Ocel byla volbou materiálu i pro dýnko, které se průhledem na strojek nepochlubí, zato jej zdobí vyrytý podpis umělce, jenž hodinkám dal vzniknout, a důležité údaje (např. že voděodolnost je do 5 BAR).

Pod povedeným konvexním safírovým krycím sklíčkem se skrývá ústřední bod celého designu. Ciferník kopíruje vypouklost sklíčka a zdobí jej strohé a přesto elegantní arabské číslice na jemném matnolesklém stříbrném podkladu. Dlouho jsem přemýšlel, jak dále slovy přiblížit vzezření ciferníku, ale nechám obrázky hovořit za sebe. Těžko se totiž vyjadřuje, v čem přesně spočívá absolutní strohost, jež nicméně působí zároveň tolik sofistikovaně. A abych nezapomněl, čas ukazují tři ručky, dvě z nich s tenkým luminiscentním pruhem.

Uvnitř tepe srdce se jménem J800.1 o frekvenci 4 Hz. Strojek s 25 kameny odvozený od známého pohonu ETA 2824-2 vydrží natažený 38 h. Ačkoli tedy potěší relativně vyšší počet rubínů a mechanismus automatického nátahu, zamrzí, že po víkendu tyto časomíry nenajdete tikající tam, kde jste je v pátek nechali, jako to má čím dál tím více konkurentů. Přesnost ±15 s považuji za běžnou v dané cenové kategorii.

Já a Max Bill Automatic aneb Co se jinde nedočtete

Dost bylo historie a technikálií. Jak působí hodinky naživo?

CELKOVÝ DOJEM

Stručně řečeno: Dobrý. Junghans uživateli dodává prémiový produkt, jehož cenovka skoro 34 000 Kč tomu odpovídá. Vše je zpracováno precizně a úhledně a máte pocit, že držíte v rukou cennou věc. Dokonce bych řekl, že to výrobce přehnal. Recenzovaný kousek jsem hýčkal, avšak mé osobní Max Billy za pár let vlastnictví nasbíraly nespočet škrábanců na celolesklém pouzdře. Chci říct, že někdy jsem se až bál hodinky vzít na sebe, a to z mého pohledu snižuje celkový požitek, koliko to utvrzuje pocit luxusu.

Jako by recenzované hodinky byly až moc sterilní, až moc dokonalé. To souvisí s tím perfektním pouzdrem, o něž se neustále bojíte, ale je to prvek, který vnímáte neustále bez ohledu na pouzdro.

DROBNÉ STRASTI A RADOSTI

Tato sekce se částečně ponese v duchu srovnávání s mými manuálními Max Billy ve 34 mm. A u milimetrů zůstaneme, protože i pouhý milimetr dělá rozdíl! Přesně to jsem zjistil až díky Junghansu. Menší Max Billy jsou přesně 9 mm tlusté / tenké, recenzované automatické (pro rotor automatického nátahu) 10 mm. To znamená o 1 mm větší, pouhým okem je to nerozeznatelný rozdíl. Ale znát byl, mé hodinky se schovají pod košili o něco lépe a s rukou splynou o kus více.

Co potažmo může také překvapit, je váha. Časomíry vypadají extrémně ladně, až vzdušně. Na zápěstí je to však jiný příběh. Safírové sklíčko mělo kromě zvýšené odolnosti proti poškrábání za důsledek i vyšší hmotnost. Navíc těžší sklo působilo v kombinaci s automatem a větším pouzdrem. Hodinky nebyly těžké natolik, že by tím ztěžovaly používání, ale dovedu si představit, že na ocelovém tahu už by se pomalu blížily hmotnosti hodné spíš potápek, ne společenských hodinek. Abych byl konkrétní, bez řemínku váží asi 45 g.

Když už jsem se zmínil o řemínku, nadšen jsem nebyl, nicméně ani uražen. Recenzované hodinky byly na černém koženém pásku z hovězí kůže. K estetickým kvalitám výhrad nemám, pocit na ruce byl velmi dobrý, řemínek je dost jemný a zápěstí příjemně obejme. Zevnitř něj je povrchová úprava kůže připomínající semiš, zvnějšku lesklá černá barva.

Na hodinkách mě pak baví hra se světlem, a to vždy a zaručeně. A nezáleží, jestli jde o odlesky lunety legendárních Datejustů od Rolexu nebo ciferník starých Primek. Max Billy v tomto ohledu dělá zajímavými vypouklé sklíčko a jej kopírující ciferník. To jsou takové ty nepředvídatelné momenty v průběhu dne, kdy sluníčko zasvítí tak akorát silně pod správným úhlem. Uběhne 5 minut a už jsou zase pryč. Ne, teď se nesnažím básnit. Jen chci nastínit, co pociťujete, když je něco opravdu krásné a rádi se na to díváte.

Konkurenti – vyzyvatelé legendy

Junghans modelem Max Bill příliš nezaujal, ale i tak vás peníze v kapse tíží? Nebo chcete pouze znát své možnosti, než uděláte velké rozhodnutí? Ať už je to jakkoliv, připravil jsem seznam několika možných alternativ, ze kterých bude obtížné si nevybrat.

MEISTERSINGER NEO PLUS AUTOMATIC

Čte-li člověk článek o Junghansu, dá se považovat za minimálně do branže zainteresovaného a nejspíš jej také zajímá design. Pokud tak sháníte něco neobyčejného, doporučuji se podívat na „vylepšený" základní model manufaktury MeisterSinger – Neo Plus Automatic.

Vynikne pro značku typickou jedinou ručičkou na ciferníku. Plus oproti standardnímu Neu nabídne o kus větší, 40mm pouzdro při zachování elegantní 10mm tloušťky. Cenově se Max Billům prakticky úplně rovnají. Drobná zápěstí ale ocení o 3 000 Kč levnější menší variantu.

MeisterSinger Neo představení – Znovu a lépe
30.4.2024 - Eliška Měrková
MeisterSinger Neo představení – Znovu a lépe

TISSOT CHEMIN DES TOURELLES POWERMATIC 80

Loňskou novinku od Tissotu jsem již jednou v článku připomínal. Model Chemin des Tourelles Powermatic 80 bych nazval střídmou a racionální volbou. Tissot nešlápnul vedle. Chlubí se též „promakaným" minimalistickým designem.

Strojek Powermatic 80 vylepšuje u Junghansu kritizovanou rezervu chodu na celých 80 h. Se svým průměrem 39 mm a tloušťkou 11,2 mm se Cheminy skoro rovnají Max Billům. Navíc na výběr je i zde velikostí vícero. Cena: Podle varianty 20 000 až 22 000 Kč u 39 mm modelů. Kde je háček? Vlastně není. Osobně přesto preferuji Junghans, přeci jen jisté kouzlo Max Billy mají, které jim upřít a jinde zreplikovat nelze.

Tissot Chemin des Tourelles Powermatic 80 recenze – Návrat ke kořenům s moderním srdcem
3.8.2023 - Eduard Tomas
Tissot Chemin des Tourelles Powermatic 80 recenze – Návrat ke kořenům s moderním srdcem

BONUS: NOMOS TANGENTE

Bauhaus jinak? I to je možnost. Nomos je s datem založení v roce 1990 stále relativním nováčkem ve světě hodinařiny, o kterém tolik lidí neví. Nicméně přehlížet jej je velká škoda. Kromě osobitého designu oproti Junghansu dnes nabízí už jen in-house strojky a klasický model Tangente není výjimkou.

Největší škodou je však fakt, že značku Nomos Hodinky 365 zatím v nabídce nemají...

Závěrem: Změní se po recenzi i má osobní sbírka a měla by narůst ta vaše?

Co se týče mě samotného, změny nechystám. Dvoje Max Billy jsou moc i na jejich velkého obdivovatele. A ty (z mého pohledu) nejlepší z moderní produkce již doma mám:

Avšak byla by také ohromná chyba se nechat odradit tím, že sám vlastním manuál! Jsem přesvědčen, že většině pánů sednou proporce automatů lépe. Navíc safír na sklíčku a automatický nátah jsou zkrátka praktičtější. Proto pokud zvažujete udělat si radost u Junghansu, nasměroval bych vás tam.

A zdali zmíněný německý výrobce je dobrou volbou, je především na preferencích a prioritách. Technicky za své peníze můžete dostat mnohem lepší kus inženýrství, dokonce i s ladným minimalistickým designem. Navrhoval jsem kupříkladu Nomos a Tissot v sekci alternativ. Ale Max Billy jsou jen jedny...

Skoro jistě vím, že litovat nebudete. Junghans Max Bill budou ozdobou jakékoliv sbírky, ať už čítá jediné hodinky, nebo se za ní dá pořídit byt v centru Prahy.

Junghans Meister Chronoscope recenze – Dokonalost par excellence
14.8.2023 - Igor Kratochvíl
Junghans Meister Chronoscope recenze – Dokonalost par excellence

Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v

Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petit amipřed 12 dny, reagovat
Fascinující popis, který až nutí člověka ke koupi! Určitě zvážím jejich pořízení.

Hodinky zmíněné v článku