Garmin Fenix – Historie kultovní řady

Tagy: O značce | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 9.5.2024 | 7 MIN | 4x komentář

Garmin Fenix. I kdybyste sportovali třeba jen krátkou chvíli, tato dvě slova jste rozhodně museli slyšet. První model vyšel už v roce 2012 a od té doby se Fenixy stále víc a víc blíží definici slova kultovní. Nebo už ve světě chytrých hodinek kultovními jsou?

Víte, když se řekne slovo Garmin, každý si asi hned vybaví modelovou řadu Fenix. Nejedná se o nejstarší řadu od Garminu, ale rozhodně o tu nejoblíbenější.

Značka jako taková už byla známá předtím. Vše to začalo u navigačních zařízení (navigaci nüvi měl doma asi každý, ne?), pokračovalo to se sportovními hodinkami (Forerunner) a pak se plynulou cestou dostala k outdoorovému nositelnému zařízení – Fenixu.

1. Garmin Fenix (červenec 2012)

Docela s jistotou by se dalo říci, že první generace Fenix je reakcí na konkurenční a o něco dříve vydané Suunto Ambit. Garmin totiž už nějakou dobu dělal sportovní hodinky, ale trh už si zoufale žádal sportovní hodinky s GPS přijímačem.

Ještě před GPS přijímači se k výpočtu vzdálenosti používaly speciální nožní snímače. Uběhnutá vzdálenost se tedy počítala na základě vaší kadence a délky kroku.

Zdroj: DC Rainmaker

První generace Fenixů vlastně vůbec nebyla špatná – našli jste v ní akcelerometr, barometr i kompas a dokonce měly i jednoduché mapy s navigací. Trasu jste si mohli naplánovat v počítačovém programu Basecamp.

Přiznejme si, že na displeji 70x70 px to není žádná hitparáda, ale na rok 2012... Dobrý. :) Zdroj: DC Rainmaker

Přiznejme si, že na displeji 70x70 px to není žádná hitparáda, ale na rok 2012... Dobrý. :) Zdroj: DC Rainmaker

Uvnitř 82g pouzdra se skrýval GPS přijímač, ale co se týče snímače srdečního tepu, ten byste na dýnku nenašli. Měření tepu bylo řešeno pouze pomocí hrudního pásu.

Uvnitř první generace Fenix byl čip, který zvládal jak připojení Bluetooth, tak ANT+. Malým problémem ale bylo, že nedokázal využívat obě technologie zároveň. Pokud jste tedy připojili wattmetr nebo hrudní pás pomocí ANT+, už jste nemohli využívat propojení s telefonem pomocí Bluetooth.

Co se týče výdrže baterie s aktivní GPS, ta se pohybovala většinu času mezi 16–20 hodinami. Mohla být kratší i delší, což záleželo na množství aktivních interních či externích senzorů.

Mimo aktivitu hodinky měly vydržet až 2 týdny (s aktivním interními senzory) a přes měsíc v režimu hodinek (pouze čas a základní data).

Garmin Fenix 2 (březen 2014)

Z hlediska hardwaru byla druhá generace Fenixu téměř totožná s tou první, ale přišly softwarové inovace v podobě odhadu VO2 Max, možnosti obnovení aktivity později, funkce Virtual Partner (závod proti tempu nebo cílovému času) či plavecké a lyžarské aktivity. S kompatibilním hrudním pásem (HRM Run) jste dokonce měli možnost měřit běžeckou dynamiku. Novinkou bylo i počítání kroků (kadence) bez footpodu.

Virtuální protivník – Co to je?
23.6.2023 - Matěj Urbaczka
Virtuální protivník – Co to je?

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)
17.8.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)

Oproti první generaci Garmin sáhl po inverzním transflektivním displeji (bílý text na černém pozadí). V šeru se pak aktivovalo LED podsvícení a dokonce jste měli možnost i tzv. red-shift modu, kdy je text červený.

Inverzní displej se asi neukázal jako nejlepší volba, protože téhož roku Garmin vydává Fenix 2 Special Edition s pozitivním displejem (černý text na bílém pozadí). Od té doby už se značka k inverznímu displeji nikdy nevrátila.

Garmin Fenix 3 (leden 2015)

Kdybych měl vypíchnout jeden model, který pravděpodobně přepsal historii sportovní nositelné elektroniky, je to právě Fenix 3. Dost možná (dost možná určitě) za tím stál nový CEO Cliff Pemble, který jako první na trh uvedl chytré náramky Vívofit a na sklonku roku 2015 také Fenix 3.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

Hned na první pohled byl zjevný rozdíl v displeji. Třetí generace navýšila rozlišení ze 70x70 px na 218x218 px (což vlastně není tak daleko od dnešních Fenixů) a přešlo se z černobílé na 16 barev.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

Garmin se dost možná dostal do bodu, kdy hodinky byly už tak nabušené, že se ve firmě museli otevřít světu a umožnit jejich hodinám posun s pomocí třetích stran. Fenix 3 tedy byl první model, který dostal možnost lepších číselníků, datových polí, různých aplikací atd. Ano, je řeč o Connect IQ. Kromě toho získaly i fíčurky, jako příjem signálu od GLONASS, alarm na neaktivitu, navigaci podle výškového profilu trati nebo třeba test laktátového práhu.

Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)
11.1.2022 - Dominik Hok
Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)

Obecně by se ale dalo říct, že Fenix 3 vypadaly mnohem více jako ty dnešní než dvě předchozí generace. Uživatelské prostředí řešené formou seznamu – to všechno postavilo základy dnešních Fenixů. Třetí generace byla asi první, která mohla nést titul "chytré sportovní hodinky".

Garmin Fenix 3 HR (leden 2016)

O rok později (na den přesně) Garmin sáhl po jednom, ale velice zásadním hardwarovém vylepšení – na dýnku se objevil optický snímač tepové frekvence. A tím to všechno začalo. Monitoring hlavně lifestylových funkcí najednou získal obrovský prostor k vylepšení. Co se týče sportu, veškerá data jste získali z pásu (ať už je řeč o tepu či dynamice běhu), ale kdo by chtěl spát (nedejbože celý den chodit) s hrudním pásem? Pojem "24/7" ve světě nositelné elektroniky konečně získal smysl.

V hodinkách se tedy objevil monitoring spánku, stress score a pro sportovce zase tréninkové zatížení.

Mezi lety 2015 až 2016 si Garmin dal menší pauzu a vydal pouze Garmin Fenix Chronos, který byl takový Fenix 3 HR v luxusním pouzdru. S příchodem řady Garmin Marq ale úplně ztratil smysl.

Garmin Fenix 5 (březen 2017)

Se svým průměrem byly Fenixy pro ženy téměř nenositelné (což je u nositelné elektroniky docela paradox). Garminu to pravděpodobně taky došlo a historicky poprvé se u řady Fenix setkáváme s třemi velikostmi pouzdra – 42, 47 a 51 mm. Předchozí Fenix 3 HR měly 51 milimetrů.

Proč není Fenix 4? Dobrá otázka. Někdo za Fenix 4 považuje právě Chronos, ale nikdy to nebylo potvrzeno. Chybějící čtyřka je nejčastěji spojená se dvěma teoriemi. První to odůvodňuje tím, že v Číně je číslovka 4 považována za nešťastnou a spojenou se smrtí. Ta druhá je zase postavená na těžké fonetické výslovnosti "Fenix" a "4" v mandarínštině. V zemích mluvících tímto jazykem měl Garmin velké zastoupení zákazníků, a tak radši tuto číslovku přeskočili.

Garmin odlišil model 5X tím, že jako jediný měl mapové podklady (do té doby měl podrobné mapy pouze model Epix) a pulzní oxymetr. Možná právě mapové poklady byly pohnutkou k tomu, aby se počet barev navýšil z 16 na 65.

Fenix 5 Plus (červen 2018)

Následný upgrade páté generace spíše zapracoval na chytrosti. Nejzásadnější rozdíl byl rozhodně hudební přehrávač a NFC placení.

Přehrávání hudby v chytrých hodinkách – Jak funguje?
6.6.2023 - Dominik Hok
Přehrávání hudby v chytrých hodinkách – Jak funguje?

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Už v páté generaci jste mohli ovládat hudbu spuštěnou v telefonu, ale až následný model mohl spouštět hudbu z vlastního úložiště.

U této generace se největší model (X) odlišoval pouze přítomností pulzního oxymetru.

Fenix 6 (srpen 2019)

Fenix 6 nepřinesl tolik nového, ale spoustu věcí rapidně zlepšil. S ohledem na zobrazení map se určitě hodilo zvětšení displeje (u každé velikosti o 0,1") a prodloužení baterie. Například u Fenixu 6X se výdrž baterie s aktivní GPS prodloužila z 20 na 60 hodin, což byl neuvěřitelný posun. Ale to nebylo všechno, tento model byl první se solárním dobíjením a dokázal tak výdrž s aktivní GPS prodloužit až na 66 hodin.

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Garmin Fenix 6X PRO Solar

Garmin Fenix 6X PRO Solar.

Při vydání šesté generace měl solární napájení pouze model 6X, ale v červenci 2020 Garmin vydal solární verze prostřední i nejmenší velikosti.

Garmin jede na SOLAR: nově u Instinctů i Fenixů všech velikostí
10.7.2020 - Agáta Vřeská
Garmin jede na SOLAR: nově u Instinctů i Fenixů všech velikostí

Šestá generace byla raritou v tom, že je Garmin funkčně rozdělil. Model s přízviskem PRO měl větší úložiště, a tedy prostor pro mapové podklady a hudební skladby. Verze bez přízviska PRO měla jednodušší navigaci po křivce a hudební přehrávač jste v ní nenašli. Co se týče Fenixu 6X, ten se nabízel pouze ve verzi PRO.

Základní (ne-PRO) verze Fenixu 6S.

Základní (ne-PRO) verze Fenixu 6S.

Šestá generace získala i vylepšený snímač tepové frekvence a GPS přijímač.

Garmin Fenix 7

Co je asi nejzásadnější rozdíl, Garmin u sedmé generace Fenixu (díky bohu) ustoupil od rozdělení na modely s mapami a hudebním přehrávačem – a na modely bez těchto funkcí. Zároveň platilo pravidlo, že model se safírovým sklem má vždy solární dobíjení. Prostě all-in všechny modely, žádné rozdíly. Teda... Až na LED svítilnu, která se objevila pouze u modelu Fenix 7X.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Svítilna na Garmin Fenix 7X.

Svítilna na Garmin Fenix 7X.

Možná to budete považovat za hloupost, ale LED svítilna mi přišla jako největší posun, protože ve světě chytrých hodinek se jednalo o něco dosud nevídaného.

Víceméně Garmin zvolil stejný progres jako mezi pátou a šestou generací – vylepšil displej (udělal z něj dotykový), prodloužil výdrž baterie (model 7X vydrží až 89 hodin bez solaru), zefektivnil solární dobíjení, vylepšil snímač tepové frekvence a přidal vícefrekvenční polohování GPS (zpřesnění záznamu).

Ze softwarového hlediska přibyl závodní kalendář, real-time stamina či Up Ahead.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod
13.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod

Garmin Fenix 7 PRO

I sedmá řada se dočkala mezigenerace a v květnu 2023 se objevily modely s přízviskem PRO. Ty byly vylepšené o snímač tepové frekvence Elevate 5 (který by měl být schopný měřit i EKG, ale v Česku to ještě nemá lékařskou certifikaci) a LED svítilna se tentokrát dostala do všech velikostí pouzdra.

Ze softwarového hlediska jsme historicky poprvé uviděli funkce "Skóre do kopce" a "Skóre vytrvalosti".

Jinak se toho popravdě tolik neudálo, jelikož překvapující smetanu spíše slízl ve stejný den vydaný model Epix PRO (Gen 2).

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

Garmin Fenix 8 (datum neznámý)

Snad se brzy dočkáme osmé generace. A co bychom v těchto hodinkách chtěli vidět? Tím už se zaobíráme v jiném článku.

Garmin Fenix 8 – Co bychom chtěli vidět u této kultovní řady?
19.4.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 8 – Co bychom chtěli vidět u této kultovní řady?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 10 dny, reagovat
Velmi slušný článok....naozaj , nieje zbytočne dlhý , informacií tak akurát...ale trebalo by napísať aj to , že vydanie 7 . generácie Garmin uponáhľal a softvérovo to bola katastrofa a hlavnýn ťahákom malo byť meranie HRV čo v článku akosi vôbec nieje , ale súhlasím , že LED svetlo bolo ten blockbuster , pre ktorý som vymenil svoje spoľahlivé Fenix 6X za ( vtedy ) nespoľahlivé Tactix 7....rok neboli schopné kvôli problematickému softwaru fungovať...pri generácii PRO sa zasa Garmin pochválil novým transflektívnym displejom , ktorý sa z nepochopiteľných dôvodov nedostal do Tactixov dodnes.....zato Amoled áno....a problémy so softwarom veselo pokračujú s uvedením nového Connectu a IQ ...win 7 už nieje podporovaný....no nič čakáme na nový Tactix o ktorom akosi nič nepočuť....
Kamilpřed 10 dny, reagovat
Škoda, že autor zřejmě nezažil příchod fenixu. První generace byla ve své době dokonalá, jediné co jí scházelo bylo počítání kroků. Ovládání, funkce, menu... nemělo chybu. Fenix 2 stejně jako první epix byl nefunkční model. GPS byla nepřesná, garmin začal šetřit na čipech a dělal ze svých zákazníků beta testery. Trojky byly asi obrovský prodejní úspěch. Najednou nosili hodinky s GPS i rekreační sportovci. S nimi vyšel na svět epix, hodinky na které se nedalo spolehnout.
Petrpřed 9 dny, reagovat
Doufám, že do 8 Garmin konečně integruje eSIM. Hlavně kvůli Live tracku bez telefonu, ale odeslat nějakou SMS by taky nebylo od věci. Volání nutně nepotřebují, pokud by to mělo dopad na maximální hloubku ponoru.
Vykukpřed 4 dny
Neintegruje.