Fotogalerie dámských mechanických automatů

Tagy: Fotogalerie | Dámské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 5.1.2023 | 4 MIN | 3x komentář

Mechanické hodinky jsou navrženy tak, aby vám vydržely po celý život... A pokud jim věnujete náležitou péči, mohou těch životů vydržet i několik. Dnes jsme pro vás připravili malé okénko do historie mechanických hodinek a vybrali nejkrásnější dámské mechanické hodinky s automatickým nátahem, které podle nás rozhodně stojí za pozornost.

Mechanické hodinky neobsahují žádné elektronické součástky a fungují pouze na základě mechanických komponentů. V současnosti má naprostá většina mechanických hodinek automatický nátah, takže je není potřeba ručně dotahovat korunkou.

Díky rotoru se při nošení hodinky dotahují samy. Na obr. je rotor zdoben zlacením a zakrývá spodní polovinu strojku.

Většinou je z druhé strany hodinek na mechanický strojek vidět skrz průhledné dýnko. Díky rotoru se hodinky při nošení dotahují samy. Na obr. je rotor zdoben zlacením a zakrývá spodní polovinu strojku.

Zkráceně se takovým hodinkám říká "automaty", protože jsou oproti hodinkám s ručním nátahem dotahovány rotorem, což je mechanismus pro automatické dotahování pera. Při nošení se tedy hodinky dotahují samy.

Japonské Seiko šlo s drobnými Seiko 5 "Compact" naproti všem ženám, které zaujal sportovní styl jejich jinak pánské řady Seiko 5 Sports. Hodinky z této řady nekompromisně zachovávají atributy, jako je vysoká voděodolnost, automatický strojek a krytá korunka na čtvrté hodině.

Nástěnné mechanické hodiny byly převedeny do podoby kapesních hodinek už v 16. století, přičemž byla tato raná podoba hodinek vyhrazena pouze pro členy královské rodiny a šlechty. Zajímavostí je, že byly navrženy k nošení na řetízku kolem krku, a protože byly tehdejší hodinky opravdu těžké, způsobovaly královské smetánce nemalou bolest za krkem. Kvůli vejčitému tvaru se jim přezdívalo Norimberská vejce. Až do 16. století byly kapesní hodinky doménou Němců, poté převzali hodinářské otěže Britové a teprve počátkem 19. století nastala vláda Švýcarů.

Tzv. Open Heart – průhled přes číselník na srdce hodinek (setrvačku), není u dámských hodinek zrovna tuctový rys. Hamilton však v kreativitě a odvaze stvořit něco jiného, originálního, zašel ještě dál.

Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart – recenze na zdravé sebevědomí
5.6.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart – recenze na zdravé sebevědomí

Číselník dámských Hamilton Jazzmaster rozráží asymetrické výřezy s průhledem na krásně zdobené součástky strojku.

Otevřené srdce strojku zvolil také japonský Orient Star, který se v oblasti dámských hodinek zaměřuje na výrazně elegantní, drobnější kousky.

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Švýcaři přišli také s prvními náramkovými hodinkami. Návrh a první model vyšel v roce 1810 z dílny hodinářského mistra jménem Abraham-Louis Breguet, a přestože byl původně zamýšlen pouze pro ženy (jakožto praktický šperk v podobě náramku, k pánskému oděvu stále náležely hodinky kapesní), praktičnost náramkových hodinek záhy přitáhla také mužskou pozornost. První polovina 20. století pak přinesla enormní nárůst popularity (především švýcarských) mechanických náramkových hodinek po celém světě.

Když je pak přes číselník strojek odkryt kompletně, jedná se o takzvané skeletonové hodinky. Na ty je specialista značka Ingersoll.

Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků
7.9.2022 - Agáta Vřeská
Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků

Minimalistickou strategii, která byla vlastní slavnému designérovi Max Billovi, si naopak osvojil německý Junghans.

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

Ale pak, koncem 60. let, přišla z východu technologie, která převrátila hodinářský svět vzhůru nohama a změnila ho navždy. Když totiž japonská společnost Seiko vyvinula quartzové hodinky poháněné baterií (jež byly přesnější, odolnější, nenáročnější na údržbu a také mnohem jednodušší na výrobu než hodinky mechanické - jejich cenovka se tedy pohybovala mnohem níž), způsobila tím doslova hodinářský převrat, kterému se dnes příznačně přezdívá "Quartzová revoluce". Levnější hodinky na baterii ovládly trh.

Švýcarské hodinky Certina jsou určeny ženám, které hledají nejen krásný vzhled, ale také důstojnou tradici a patřičnou praktičnost a odolnost.

Odolnost je vlastní všem hodinkám Certina bez výjimky. A tak najdete zvýšenou voděodolnost a safírové sklo na každých hodinkách. I na těch s perletí a diamanty.

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení
1.3.2022 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení

O "quartzové revoluci" probíhající v následujících 70. a 80. letech se však hovoří také jako o "quartzové krizi", jelikož na čas kompletně ochromila švýcarský trh. Švýcaři byli nakonec schopni reagovat a některé z nejprestižnějších hodinářských značek na světě, jako Patek Philippe a Rolex, začaly vedle mechanických vytvářet také levnější quartzové modely – samozřejmě ve špičkovém hodinářském provedení. Jiné švýcarské hodinářské značky vlastnímu zániku vzdorovaly spojením v současné uskupení Swatch Group.

Na svou dlouholetou historii se švýcarský Tissot odkazuje řadou Le Locle. Její jméno vychází z názvu švýcarského městečka, v němž se v roce 1853 začala historie Tissotu psát.

Přestože však mají quartzové hodinky oproti mechanickým řadu racionálních výhod, mnoho milovníků hodinek na mechanické strojky stále nedá dopustit. Proč? Nejčastější odpovědi se na racionalitu rozhodně neodvolávají: tím, že jsou nejen historicky starší, ale také daleko náročnější na zhotovení a vyžadují určitou péči, získávají mechanické hodinky něco jako duši či osobnost, která nositeli přináší pocit jistoty a neměnnosti v zahlcujícím moři moderních technologií. A tomu se levnější quartzky zkrátka nevyrovnají.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Scarlettepřed 1067 dny, reagovat
Z těch si musí vybrat opravdu každá žena!
Tamarapřed 1060 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jeslti máte v plánu napsat článek 6 NEJ na téma dětské hodinky?
Eliška Měrkovápřed 1060 dny
Dobrý den, Tamaro, články s výběrem dětských hodinek máme: zde najdete výběr dívčích hodinek a zde výběr hodinek chlapeckých. :)

Hodinky zmíněné v článku